Mike Sándor

Vállalkozó, alpolgármester,

Mikepércs

hb_06-140_mike_sandor.jpgSzerencsés ember, akinek három szerelme van, s mindegyikkel nap mint nap találkozik. Mike Sándornak az élete a szakma: ha elölről kezdhetné, akkor is pénzzé tenné házát, vagyonát, s egy vasboltot nyitna. Gondolkodását kitölti a versenyszellem, a forgási sebesség növelési lehetőségeinek latolgatása.

A másik szívéhez közelálló tevékenység a földművelés. Ennek szeretetét szüleitől örökölte. Reggel szekérderékben ébredt, s mikortól nagyobbacska lett, már ott forgolódott az egytehenes, kétlovas családi kisgazdaságban. Noha a kereskedelmet tanulta ki és művelte, amikor a lehetőség megnyílt, kárpótlási jegyeket, azokért pedig földet és erdőt vásárolt. Mára két lányával együtt jelentős családi gazdálkodók Mikepércs és Debrecen térségében.

A harmadik nagy szerelem a szülőhely. Mikepércs jelene és jövője a rendszerváltás óta fontosabb lett számára. Két ciklusban önkormányzati képviselőként, jelenleg pedig alpolgármesterként is tevékenykedik, hogy épüljön, szépüljön szeretett települése – talán megtartó ereje is kiteljesedik, hogy ott maradjanak a közeli megyeszékhelyen, vagy az országban másutt kitanult fiataljai.

1948. szeptember 10-én született Mikepércsen. Szülei eleinte egyénileg gazdálkodtak – a kertészkedés aztán megmaradt a tsz-ben végzett munka mellett is. A családi munkamegosztásban természetesen ő is részt vett, mint 3 testvér közül a legidősebb fiú. A nyolcadik osztályt befejezve szülei szakmát tanulni küldték az akkor még kis növésű, a számok világában jól eligazodó gyereküket.

Kereskedőnek készült, s még ma is emlékezetes a debreceni Kossuth sarki vasbolt, ahol gyakorlatát töltötte, és ahová segédként is visszavárta a boltvezető. Évekig kerékpárral tette meg az utat Mikepércs és Debrecen között. Ez aztán napi bemelegítésnek is bevált, amikor a GÖCS sportszakosztályában versenyszerűen öklözni kezdett. A papírsúlyú versenyző – ott is a legkisebb – Bartha Ferenc edző kiváló szakmai és mélyen emberséges irányítása mellett indult el a sportsikerek útján. A GÖCS nemsokára sportállást is biztosított, hogy ne ütközzön időkorlátba az edzések megtartása. 3 év után mégiscsak a szakma iránti vonzódás döntött a folytatást illetően: Sarkadi Imre, a vasbolt vezetője visszahívta. Hamarosan érettségi vizsgát tett és boltvezetői képesítést szerzett.

1979-ben a Vegyesiparcikk-kiskereskedelmi Vállalat Toronyházzal szembeni vasboltjában dolgozik, majd a Csonka templom mögötti üzletben. Itt helyettes vezető, de rá hárul az eladás teljes önállósággal a nagy forgalmú boltban. Ma is jóleső izgalommal gondol azokra a hónapokra, amikor boltja megelőzte a nagy múltú Sesztinát. Az Unió Áruház nyitásakor a napicikk-osztály vezetőjének nevezik ki. Az áruházi jelleg azonban más típusú embert kívánt. Az önkiszolgáló rendszer csak egyes szegmenseit mozgathatta meg az eladás minden csínját-bínját magas fokon űző szakembernek, s emellett azzal a szomorú ténnyel is szembesülnie kellett, hogy rendszeresen lopkodják az árukészletet.

Miközben ismét visszatért a hagyományos eladáshoz – a Gazdaboltba, a Tótfalusi téren –, Mikepércsen egy saját boltot is nyitott (kölcsönből). Ez utóbbiban felesége szolgálta ki a vevőket. Főállásban nemsokára a Derecskei ÁFÉSZ műszaki boltjának főnöke lett (Széchenyi utca). Ez abban az időben volt, amikor mindent el lehetett adni, s elégedetten konstatálhatta, hogy ez is, az otthoni is dinamikusan fejlődött. 1983-ban az otthoni bolt már úgy kinőtte magát, hogy napi személyes részvételét sem nélkülözhette – hazament hát. Nemsokára arról lett híres, hogy ott mindent kapni, ami Debrecenben hiánycikk. Az 1989–90-es évek voltak legsikeresebbek: 500-500 millió forint értékű árut adtak el. A rendszerváltás után – cégek garmadája ment tönkre vagy zsugorodott – ötödére esett vissza kereslet. Ez a folyamat ma is tart, ezért mezőgazdasági jellegű árucikkekkel bővítették kínálatukat. A Mike Üzletház Kft.-ben elsősorban a családtagok dolgoznak.

Képviselőként és alpolgármesterként is vállalta a plusz terheket. Emiatt, a DTE-ben végzett elnökségi munkája és három erdőbirtokossági vezetőségi tagsága folytán hetente biztosan sor kerül egy gyűlésre. Büszke rá, hogy mai igényeknek megfelelő iskolába járhatnak a gyerekek, lesz hozzá modern, 400 adagos ebédlő. Irányításával elkészült a település rendezési terve, amelyen sokat dolgozott, türelmesen elsimítva az ilyenkor gyakran előforduló érdekütközéseket. A telkek értékesítésétől és 400–500 lakás építésétől azt várja, hogy nő a településmegtartó ereje (ugyanakkor Debrecenből kitelepülni vágyók érkezésére is számítanak). Harmadik éve gyülekezetében presbiter is. Társával, Regével, a temetőben közkutat létesítettek, és fasort ültettek.

Tünde és Vanda lányával 500 hektáron répát, gabonát, kukoricát és napraforgót termelnek, és ugyanennyi erdőt óvnak, gyarapítanak. Csenge lánya a Kossuthban ötödikes. Mike Sándort az ’56-os Vitézi Lovagrend 2004-ben vitézzé avatta.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése