Dr. Kührner Éva

Könyvtárvezető, főiskolai docens,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Kührner Éva.jpgMost tért haza Siófokról, ahol egy kongresszuson tartott előadást, és máris rohan Budapestre, ahol megyéje könyvtárosait képviseli, majd utazik tovább Szlovéniába az ottani könyvtárügyet tanulmányozni. Ha bárki azt hinné, hogy ez a csinos kutató csak a szakmájának és a hivatásának a megszállottja, alaposan tévedne. Sok ezer hazai háziasszonyhoz hasonlóan ő is éli a kétgyermekes édesanyák meglehetősen nehéz mindennapjait.

Igen büszke a gyermekeire, akik az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulói, felvették anyukájuk szédítő tempóját, hisz ők maguk is igen elfoglaltak. A szabad idejük a sport és művészetek bűvkörében telik. Mindketten kiváló sakkozók. Tamás fia érettségi előtt áll, korábban vívott, jelenleg atletizál és testnevelőnek készül. A tizenhárom éves Zsófi a ritmikus gimnasztika művelése mellett zongorázik, és képzőművészettel is foglalkozik. Férjét, Berki Antal színművész-újságírót egy éve vesztette el. Közös szerelmük, a színművészet hozta őket össze, hiszen Kührner Éva több mint két évtizeden át a színpadon is játszott. Ő volt egy korosztály Hamupipőkéje, de a lánya is „A piros bugyelláris” című darabban játszott szerepnek köszönheti nevét.

„…Jó színésznő lehetett volna belőle” – írta egyik kritikusa, de ő más utat választott.

A nyíregyházi születésű lány őseit a történelem viharai messziről vetették erre a vidékre. Értelmiségi szülei becsületességet, nyitottságot, a művészetek szeretetét, az emberek és a természet tiszteletét oltották belé. Talán ennek is volt köszönhető, hogy tanulmányaihoz a biológia–könyvtár szakpárt választotta.

1979 őszén friss oklevéllel a zsebében lépett be a Jósa András Megyei Kórház könyvtára ajtaján, melyhez kisebb megszakításokkal azóta is hűséges. Egy évig tartó némettanítás, majd az ezredfordulón a Debreceni Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskola új könyvtárának berendezése és vezetése jelentették az izgalmas kitérőket.

Közben újra iskolapadba ült, folyamatosan képezte magát, nyelvvizsga, okleveles könyvtáros diploma, majd szakinformátori képzés az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Budapesten. Szép megbízást kapott a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban, hiszen 2000 óta dr. Kührner Éva irányítja a Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár munkáját, melyet korszerű információs központtá fejlesztett. A szakkönyvtárba nem szórakoztató olvasmányokat kap az olvasó, hanem tanulmányaihoz, munkájához szerzi be az információkat, többnyire külföldi folyóiratok vagy adatbázisok segítségével. A hagyományos funkciók mellett itt egyre nagyobb teret kapnak az informatikai alapú szolgáltatások. Az elfoglalt orvosok és menedzserek minél jobban előkészített, azonnal felhasználható információkat kérnek. Sokszor már nem is személyesen, hanem telefonon, e-mailben nyújtják be igényeiket. A jól képzett könyvtárosok, mint a kutatók meghosszabbított karjai, többnyire angol nyelvű adatbázisokból szedik össze az információt, és pillanatokon belül a felhasználó asztalára teszik a kért folyóiratcikket, adatot, ábrát. Igen szoros a kapcsolat az orvosok és a könyvtárosok között, s teszik mindezt a színvonalasabb betegellátás érdekében. Ez csak széles körű együttműködéssel képzelhető el, kapcsolatban állnak számos hazai és néhány külföldi könyvtárral. Az orvosi információ és a könyvtár fenntartása is igen költséges dolog, ezért állandóan pályázni kell. Az elmúlt években így sikerült szerezni eszközöket, szoftvereket a színvonalas munka ellátásához. Nyugodtan állítható, hogy az orvosi szakkönyvtár munkatársai európai szintű információellátást tudnak nyújtani nemcsak a kórház, de a térség egészségügyi dolgozóinak is.

Éva asszony közben tudományos tevékenységet is folytat. Orvostörténészként a város és a megye egészségügyének történetét kutatja. Igazi lokálpatriótaként a város iskola-egészségügyének történetéből védte meg PhD-értekezését is.

Másik kutatási területe a tudományos információellátás. Emellett másfél évtizede oktatja a jövő könyvtáros nemzedékét a Nyíregyházi Főiskolán.

Jól beszél németül, ért angolul. Talán ennek is köszönhető a számos külföldi szakmai út. Legbüszkébb arra, hogy 2002-ben ő képviselte a magyar könyvtárosokat Augsburgban egy könyvtáros-kongresszuson.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének és a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetségének elnökségi tagja. Megszűnéséig szerkesztője volt az Orvosi Könyvtáros című szaklapnak. Se szeri, se száma könyvtár–informatikai és egészségügy-történeti cikkeinek és előadásainak.

Kevés szabad idejében zenét hallgat, színházba, moziba jár, szívesen kirándul, úszik. Kislánya egyszer számítógépére varázsolta a „dr. anya” feliratot, mely jól fejezi ki a hivatásáért és családjáért élő nő elhivatottságát.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése