Nagy László

Könyvtárigazgató,

Nyíregyháza

szszb_13-22_nagy_laszlo.jpgTíz éve Nyíregyházához kötődik az élete Nagy Lászlónak, a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár igazgatójának. Közel egy évtizeden át ingázott a hajdúsági megyeszékhelyről Szabolcsba. Nemrégiben úgy döntött, házat és hazát keres és talál Nyíregyházán.

Újcsanáloson született 1952. június 27-én. Édesanyja, néhai Szentmiklósi Julianna, könyvelőként dolgozott, édesapja, Nagy László, nyugalmazott vb-titkár. Öccse, Miklós, tanári diplomát szerzett. Felesége, lánykori nevén Mezei Katalin, tanítónő a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Gyermekei közül Andrea szintén tanítói képesítést szerzett, emellett újságíró, jelenleg a Pannónia Filmstúdióban rajzfilmrajzoló. Erika ötödéves joghallgató a fővárosban. Ágnes a szarvasi főiskolán környezetvédelmi mérnöknek készül.

Nagy László Sárospatakon érettségizett 1970-ben, ezután Kijevben egy évig informatikai és méréstechnikai szakra járt. Meggondolta, hazajött, és a szombathelyi tanárképzőn matematika–könyvtár szakon szerzett diplomát. A vasi megyeszékhelyen a könyvtárban helyezkedett el, majd tanársegédként dolgozott 1982-ig. Közben befejezte az ELTE-n egyetemi kiegészítőn az informatika szakot, szakinformatikus lett. 1983-tól a KLTE informatikai mérnöke az egyetemi könyvtárban. 1991-ben a debreceni agrártudományi egyetem könyvtárának igazgatója lett. 1992. október 15-től a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár igazgatója. Nem volt számára ismeretlen a terep, hisz előtte három évig tanácsadóként és főiskolai óraadóként ismerhette meg a város szellemi életét. Mint mondja: Nyíregyházát emberléptékű városnak érzékeli.

Óriási átalakuláson ment keresztül hazánkban az elmúlt években a könyvtármozgalom. Elsősorban változatlanul betölti szociális funkcióját, mivel a legdemokratikusabb információ-hozzáférési lehetőséget biztosítja. Komoly vívmány, hogy 1997-től ingyenes az olvasóterem használata. Jelenleg tizennyolcezer beiratkozott olvasót tartanak nyilván a megyei könyvtárban, a kilenc fiókkönyvtárat hatezren látogatják.

Erősödött a könyvtár tudásbázis funkciója. Az írott, a hangzó, a film, az elektronikus hordozó terén egyre több ismerethez juthatnak a tanulók, hallgatók, pedagógusok, oktatók, különösen helyismeretből és helytörténetből teljes a kutatási anyag. S nem elhanyagolható a könyvtárnak az a szerepe, amelyet a szabadidő eltöltésben és szórakoztatásban nyújt. Főként nyugdíjasok lapozgatják a magazinokat, rendszeresen megjelennek a törzsolvasók. Ez azért is kiemelkedően fontos, mert a közelmúltban sokan féltették a könyv becsületét, megbecsülését a videó, a számítógép, az internet megjelenése után.

Bár a könyvek ára évről évre emelkedik, azért a könyvesbolti forgalom 60 százalékát megtalálják itt az olvasók. Ez évente 7 ezer címet jelent, a hazai folyóiratok 10 százaléka, mintegy 600 cím szintén hozzáférhető.

A tulajdonos megyei önkormányzat már elfogadta a tervet a felújításra. A 30 éve emelt épület 1 milliárd forintból teljesen megújul, még a vezetékeket, a csöveket, tehát a gépészeti, technológiai rekonstrukciót is el kell végezni. Emeletráépítéssel növelhetik az alapterületet. A fiókkönyvtárakat megerősítik a felújítás idejére, valamint gondoskodnak arról, hogy a leggyakrabban használt könyvállományt hozzáférhetővé tegyék az olvasóknak az átmeneti időre is. Az összesen 300 ezer darabos könyvállomány, a 2 ezer darabos videotéka esetében ez nem kis feladat.

A modern technika évek óta meghatározza a könyvtár életét. Még az 1800-as évek folyóiratait is mikrofilmre vették, újabban digitalizálják ezeket. A teljes könyvállomány számítógépen nyomon követhető, így az olvasóteremben pillanatok alatt naprakész információt kaphatnak az érdeklődők a tudományos, a kulturális vagy az üzleti élet területéről. Második éve rákapcsolódtak a világhálóra, internetcímük www.mzsk.hu. A megyei könyvtárban jelenleg 70–72 dolgozó oldja meg a feladatokat.

Bibliobusz mint mobil könyvtár szolgálhatja hamarosan a kisebb települések olvasói igényeit. Nagy László igazgató egy teammel együtt készített egy megvalósíthatósági tanulmányt erről. Ha elindul a bibliobusz, országosan az elsők között terjesztik így a kultúra kincseit megyénkben. Az automatizált könyvtár sem álom már – ennek létesítéséhez Szlovákiában, Szlovéniában és Angliában tett tanulmányutakat az igazgató.

Emellett ismét tanulásra adta a fejét, és harmadik diplomaként megszerezte a Közgazdaság-tudományi Vezetőképzőben a non-profit menedzseri oklevelet. Szabadidejében szívesen kertészkedik, horgászik, bár ez utóbbit a halak is szívesen látják, hisz visszadobja őket a vízbe. Hódol nagy szerelmének, az olvasásnak. Az elkövetkező hónapokban nagy feladatot jelent számára a felújítás levezénylése, közben pedig a könyvtár zavartalan működtetése.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése