Csirmazné Cservenyák Ilona

Könyvtárigazgató,

Mezőkövesd

baz_07_132_csirmazne_cservenyak_ilona.jpgKönyvtárban szinte bárki dolgozhat, de igazi könyvtáros csak az lehet, aki felkészült, és olyan mértékben szereti a munkáját, hogy egyben azt tartja hobbijának is, a segítséget kérőknek pedig maximális tájékoztatást tud nyújtani az eligazodásban – mondja Csirmazné Cservenyák Ilona népművelő és könyvtáros.

Több komolyabb meglepetés érte az életben a Mezőkövesdi Városi Könyvtár igazgatóját. Rakacán született 1948. április 11-én, majd a község általános iskolájának elvégzése után a berentei cukrászüzemben volt kénytelen dolgozni.

Aztán 1963-ban sikerült bejutnia a debreceni Svetits Mátyás Katolikus Leánygimnáziumba, ahol 1967-ben érettségizett. Egy évig nem kapott munkát, majd körzeti könyvtáros lett szülőfalujában, amit 1974-ig töltött be.

Közben 1971–1974 között Debrecenben a tanítóképző főiskolán szerzett diplomát. Ekkor talált rá néhány állásajánlatra, és így került Mezőkövesd Városi és Járási Könyvtárába feldolgozó könyvtárosnak. A dél-borsodi településen másfél év albérlet után lakáshoz jutott, ami akkoriban komoly életszínvonal-javulást jelentett a családnak.

Aztán türelmesen kivárta munkahelyén az előrelépési lehetőségeket, így lett 1981-ben olvasószolgálatos, 1991-től pedig előbb megbízott, majd kinevezett igazgató. Napi feladatai mellett választott vezetőségi tagja a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének, a Mezőkövesdi Városszépítő és Városvédő Egyesületnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesületnek. A Könyvár és Informatikai Szövetség Városi Tagozatának vezetője.

Két éven keresztül – 1998–1999 – a Mezőkövesdi Újság művelődési és oktatási rovatának vezetőjeként is tevékenykedett, ebbe lapba a későbbiek során is publikált.

Csirmazné Cservenyák Ilona azt mondja: Mezőkövesden az önkormányzat erejéhez mérten áldoz a kultúrára, így minden oktatási intézményben működik iskolai könyvtár. A városi könyvtárban egy hatórás alkalmazott mellett kilencen dolgoznak főállásban, és folyamatosan tartják a kapcsolatot az iskolai könyvtárosokkal és az oktatási intézmények vezetőivel.

A matyóközpontban a gondok ellenére jó irányba halad a könyvtári mozgalom, hiszen a Városi Könyvtárban 2006-ban a regisztrált és beiratkozott tagok száma megközelítette a három­ezret, míg a látogatók száma 48 ezer fölé emelkedett. Különösen szembetűnő a javulás a gyermekkönyvtári részlegen, ahol egy átszervezés után jöttek a jó eredmények, vagyis nőtt a látogatottság.

A könyvtár dolgozói számos programot szerveznek. 2006-ban 117 gyermekfoglalkozás volt a könyvtárban és külső helyszíneken. Rendszeresen tartanak író-olvasó találkozókat, fórumokat, és minden nagyobb ünnepről  – a magyar kultúra napja, a költészet napja, madarak és fák napja, írókhoz és költőkhöz kapcsolódó évfordulók stb. – megemlékeznek.

Két nyugdíjasklubot is működtetnek. Ezeknek egykori pedagógusok, illetve köztisztviselők és közalkalmazottak a tagjai, akik havonta saját program szerint különböző előadásokat, programokat szerveznek. Működik a könyvtárközi kölcsönzés is, az ország közel 60 könyvtárával állnak napi kapcsolatban.

Évente 1000–1200 új kötetet tudnak beszerezni, amelyben helyet kapnak a keresett, úgynevezett slágerkönyvek is. Nagy gondot fordítanak a helyismereti dokumentumok (több ezer régi fotó, képeslapok, nyomtatványok, videofelvételek) gyűjtésére. Az állományuk egy része digitalizált formában is az olvasók rendelkezésére áll. Az igazgatónő a könyvtárvezetés mellett legszívesebben az olvasókkal foglalkozik, és a helyismereti kutatás a szenvedélye.

A Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából 2006-tól kilenc községben mozgókönyvtári ellátást biztosítanak. A kedvező tapasztalatok miatt 2007-ben 16 község kérte ezt a szolgáltatást.

Ilona szerencsésnek tartja az egykori pályaválasztást, amiben nagy szerepe volt nagyapja és édesapja olvasásszeretetének is. Gyermekkorában naponta látta őket könyvet olvasni, amit aztán ő is örökölt. Egy lánya született, Katalin (1969), aki andragógus és tömegkommunikátor végzettségű. Munkája mellett (ELTE Tanító és Óvóképző Főiskola Könyvtára, ahol tartalomszolgáltatást is tanít) jelenleg a könyvtár–informatika szak 2. éves hallgatója. Evelin, a 15 éves unoka a Kosztolányi Gimnázium 9. osztályát fejezte be.

Hobbijának a sütést és a fotózást tartja. Családi összejövetelekre mindig készít tortát, de ismerősei is megkeresik alkalomadtán ilyen kéréssel. A fényképezés szeretetét egykor egy Pajtás gép alapozta meg, ahonnan több lépcsőfokon keresztül eljutott a digitális technikáig. A fák és a hegyek a kedvencei, ezeket gyermekkorában Rakaca környékén örökre megszerette.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése