Tállai András

Polgármester,

Mezőkövesd

baz_02_06_tallai_andras.jpgAz újságokból, a televízióból szinte mindennapos vendéggé vált az otthonokban Tállai András képviselő, aki egyben Mezőkövesd polgármestere. Az utóbbi évek változásairól, városvezetői tevékenységéről beszélgettünk.

–Pénzügyi államtitkárból lett ellenzéki képviselő. Milyen érzés a „másik” oldalon tevékenykedni?

–Egy ellenzéki képviselő dolga természetesen mindig is nehezebb egy kormánypártiénál, hiszen az az intézményi háttér, amely például egy minisztériumban az államtitkár rendelkezésére áll, ebben az esetben hiányzik, így a képviselőnek sokkal nagyobb feladatot jelent, hogy tevékenysége, érvelése során a megfelelő információkat megszerezze. Úgy gondolom, hogy a célok, az elképzelések – többek közt a magyar gazdaság jövőjéről, jelenlegi helyzetéről – ugyanazok maradtak, mint amelyeket az Orbán-kormány idején prioritásként kezeltünk.

Ellenzékben viszont kétszer olyan elszántsággal és körültekintéssel kell végigvinnünk az elképzeléseinket, ezáltal képviselve szavazóink és az egész ország érdekét.

–A térség országgyűlési képviselője is egyben, mennyire tudja segíteni Mezőkövesd és a vonzáskörzete együttműködését?

–Már az előző kormányzati ciklusban is számtalan fejlesztés, korszerűsítés indult, illetve valósult meg a térségben, úgy érzem, ez nagymértékben az akkori kormány támogató hozzáállásának is köszönhető. Az autópálya Mezőkövesdig történő megépítésével sikerült elérnünk, hogy a térség ténylegesen is bekapcsolódhasson az ország gazdasági vérkeringésébe, ezáltal ösztönözhessük a befektetéseket és munkahelyeket teremtsünk. Sajnos a kormányváltás következtében számos fejlesztési koncepció elakadt.

Igazából itt érzem igazán fontosnak – ellenzéki képviselőként – is a munkám, hiszen ezek a beruházások az itt élők érdekét, mindennapi kényelmét szolgálnák, és ha nincs olyan érdekérvényesítés parlamenti szinten, amely felszínen tartja ezeket a célokat, könnyen feledésbe merülhetnek.

Csak példaként említem az elkerülő utat, amely Mezőkövesdet tehermentesíteni fogja az autópálya lejövő forgalma, valamint a város ipari parkjába tartó gépkocsik forgalma alól. Ennek az útszakasznak a kivitelezése még a polgári kormány idején indult, és a választásokat követően úgy tűnt, leállnak a munkálatok. Ez ügyben két alkalommal írásbeli kérdéssel fordultam a miniszterhez, aki ígéretet tett a megvalósításra.

–Polgármesterként milyen célokat tűzött maga elé, s hogyan halad ezek megvalósításában?

–Büszke vagyok arra, hogy már régóta mezőkövesdi lakosnak mondhatom magam. Itt él a családom, itt dolgozik a feleségem és gyermekeim is ide jártak és járnak iskolába. Korábban települési képviselőként is tevékenykedtem, majd 1998-tól egyéni képviselőként adtam hangot a térség elképzeléseinek. Ez az idő elegendő volt ahhoz, hogy megismerhessem Mezőkövesd múltját, értékeit és lehetőségeit is. Polgármesterként kiemelten fontos feladatnak tartom, hogy megkeressük a város valódi potenciáljait, a Zsóry Gyógyfürdőre, valamint a gazdag népművészeti hagyományainkra épülő turizmus nyújtotta lehetőségeket és azokra építsük fel Mezőkövesd hosszú távú céljait. Sajnos azt a kort éljük, amikor az önkormányzatoknak – főleg a fideszes vezetésűnek -– szorosra kell húzni a nadrágszíjat, nehéz eldönteni, melyik ujjunkat harapjuk meg. Az utak viszont akkor is javításra várnak, a járdákat így is korszerűsíteni kell, az intézmények működését lehetővé kell tenni és közben nem szabad megfeledkeznünk az előbbiekben említett távlati céljainkról sem. Többször is hangsúlyoztam a testületi üléseken, hogy nem az a nagy dolog, amikor valamit pénzből valósítunk meg, hanem amikor anélkül. Ezt csak nagyon átgondolt és fegyelmezett gazdálkodással érhetjük el.

–Markáns személyisége az országos közéletnek, ezt fel tudja használni a város érdekében, lobbizásra?

–Ebben a kérdésben visszakanyarodnék az első kérdéshez. Az igazság az, hogy az ellenzék oldaláról az érdekérvényesítés nehezebben vihető keresztül. A dolgok viszont azt hiszem, mégis kapcsolódnak egymáshoz. Ez alatt azt értem, hogy ha az ember országos politikai kérdésekben – esetemben adó és költségvetés – rendszeresen hallatja a hangját, azáltal jobban odafigyelnek rá a befektetők is, és ezáltal a képviselt térség is a figyelem központjába kerülhet.

–A család többet látja, mióta polgármester lett?

–A család számomra mindig is a legfontosabb dolgok közé tartozott, azonban meglepő módon Mezőkövesden még távolabbnak érzem tőlük magam, mint Budapesten. Mint mondtam, rengeteg az előttünk álló feladat a városban, ami komoly terhet ró rám és munkatársaimra. Nagyon szeretném, ha a dolgok minél előbb visszatérnének a megszokott kerékvágásba, és akkor Mezőkövesd is az uniós csatlakozás nyerteseként várhatná az elkövetkezendő éveket. A családomnak ezúton is szeretném megköszönni azt a megértő türelmet, amellyel munkámat, munkánkat támogatják.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése