Veréb József

Polgármester,

Vatta

baz_08_204_vereb_istvan.jpgA közel két évtizedes műszaki pályán szerzett szakmai felkészültség és a családi indíttatás (édesapja aranykalászos gazda, évtizedekig tanácstag, majd tanácselnök-helyettes, nagyapja kovácsmester, a „falu kovácsa” volt, apai nagyapja Vattán tevékenykedett a falu bírájaként) is meghatározó szerepet játszott abban, hogy másfél évtizede élvezi polgármesterként a vattaiak bizalmát.

A Bükk peremén, a Csincse-patak mentén fekvő ezerlelkes település első írásos emléke a XIV. századból maradt ránk. A valamikori pogány településen e században már állt a Szent Miklós tiszteletére épített egyház. A XV.-től a XVIII. századig két települést, Alsó- és Felsővathát jeleznek az oklevelek.

1812-ben a településen született Sze­mere Bertalan, aki 1849-ben belügyminiszter, majd miniszterelnök volt, de birtokai voltak itt az Eötvös családnak is, Báró Eötvös József itteni tapasztalatai alapján írta a Falu jegyzője című művét.

Veréb József, bár 1956. május 4-én, Mezőkövesden született, tősgyökeres vattainak számít, amolyan „konszolidált” gyermekként itt nőtt fel, itt végezte általános iskolai tanulmányait is. A már említett „aranykalászos gazda” édesapja végül a miskolci Semmelweis Kórház kazánfűtőjeként vonult nyugdíjba, édesanyja a két gyerek (húga, Magdolna Mezőkeresztesen postahivatal-vezető) nevelésével foglalatoskodott.

A tanulással nemigen volt gondja, nagyon jó tanárainak köszönhetően elsősorban a humán tárgyakat, a magyart és a történelmet kedvelte igazán. Szinte minden érdekelte, különösen a természet és a horgászat, de már ekkor nagyon szeretett barkácsolni, ma is megvan minden, az asztalosmesterségben használható szerszáma. Bár a mezőkövesdi gimnáziumban is folytathatta volna középiskolai tanulmányait, végül az akkori leninvárosi Kun Béla Gimnázium és Szakközépiskola gépész szakát választotta.

Egy nagyon jó társaságban eltöltött négy évre emlékezhet vissza, és 1974-ben sikeresen érettségizett. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol „egyéb okok” miatt végül is nem jelent meg a felvételin. Dolgozni kezdett, mégpedig az említett egyetem műszaki osztályának karbantartója lett.

Hamarosan az akkori fűtőmű egyik művezetőjeként folytatta, majd 1978-ban a Zalka Máté Gépipari Technikumban technikusi képesítést szerzett. Közben a két év katonai szolgálatra még 70 napot tartalékosként „ráhúzott” Mezőcsáton.

Leszerelése után újra tanulni kezdett, aminek az eredménye erőművi kazán- és turbinagépész szakképesítés lett, majd 1985-ben az ATI-nál gépjármű-elméleti és gyakorlati szakoktatási képesítést szerzett kiváló eredménnyel. Ennek eredményeként dolgozhatott másodállásban a mezőkövesdi MHSZ-kirendeltségen oktatóként.

A műszaki pályán műhelyvezetőként tevékenykedett 1994 decemberéig, amikor is – egyciklusnyi képviselői tevékenység után – a település polgármesterévé választották. Ekkor a hat jelölt közül 68%-os szavazataránnyal nyert, és azóta minden szavazáson elnyerte a helyiek bizalmát. Ahogyan visszaemlékezik, „kopasz” polgármesterként kezdte a pályát, hiszen mindenekelőtt a közigazgatásban kellett elmélyednie. Ennek ellenére a kezdetektől sikerrel vette az akadályokat, amiben bizonyosan meghatározó szerepe volt az édesanyjától tanultaknak, miszerint: „Mindig annyit ígérj, amennyit teljesíteni tudsz!”

A gázellátás kiépítésének befejező szakasza maradt rá, amelyet az ivóvízbázis minőségjavítása követett 1995–96-ban. 2000-ben EU-szabványos konyha épült az iskola épületében, közben bővítették és felújították az óvodát. 2001-ben felújították a ravatalozót és a járdák jelentős részét.

2007-ben pályázat útján valósították meg a Teleház-faluházat, és a Kulturális Örökségvédelemmel együttműködve megvalósult az iskolának otthont adó barokk Odeschalchi-kastély felújítása.

„Én mindig komolyan gondoltam, hogy a választás bizalom – mondja Veréb József –, amivel bűn lenne visszaélni. Ennek az egyáltalán nem nyolcórás tevékenységnek az utóbbi időben megkopott a presztízse. Ennek oka mindenekelőtt a munkanélküliség, a pénztelenség és olykor az emberi gyarlóság, amely képes megnehezíteni munkánkat. Ma az emberek sokkal idegesebbek és türelmetlenebbek, mint korábban.”

Veréb József 1989-ben kötött házasságot Nagygyörgy Máriával, aki az egészségügyben dolgozott, a Diósgyőri Kórház szülészetén tevékenykedett hosszú időn át. Ma is szívesen horgászik, tavi horgászként, kezdte, majd a Tiszán is próbálkozott. „Profi kertész”, hiszen most is 100 almafát gondoz, nem is beszélve az új gyümölcsfák telepítéséről.

Eddigi életútjával, amelyben a családi háttér meghatározó szerepet játszott, elégedett. A továbbiakban szeretné megvalósítani a régóta húzódó szennyvízberuházást és az eddigiekhez hasonlóan minden kis dolognak örülni fog, amit el lehet érni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése