Dr. Horváth László

Fogorvos, polgármester,

Mezőnyárád

baz 5 Horváth László dr..jpgSokat járva a vidéket, minden településhez fűződik egyfajta érzelmi kapcsolódásom, amelynek maradandó hatása van. Amikor Mezőnyárád határához érek, és keresztül megyek a széles, szépen gondozott árkok és előkertek előtt, mindig úgy érzem – a falu végén talán majd ott lesz a Balaton. Igényes házaival, megőrzött és átalakított műemlék jellegű régi épületeivel, kastélyával és kis arborétumával egy dunántúli üdülőfalu képét idézi.

Ennek a kedves borsodi „oázisnak”-nak a polgármestere, Horváth László fogorvos, akinek nemcsak habitusa, hanem hozzáértése, átgondolt nagyvonalúsága is tekintélyt indukál. Az érdekes és nem szokványos foglalkozási társítás magyarázata indokol. Egy orvos szociális érzékenysége, empátiája és az a tény, hogy harminchat éve állandó lakója a településnek – szinte predesztinálta a közéletiségre – melynek csúcsa, hogy immár tizennégy éve a község első embereként megteremtse azt a méltó komfortérzetet, amelyben talán néha jobb is a vidéki, mint a városi lét.

1944-ben született Újhartyánban, és gyermekkora nyarait Hernád községben töltötte. Nagyszülei huszonöt hold birtokosai voltak, melyet a világ változása lassan elkoptatott és a tsz-mozgalom utolsó hulláma végleg elvitt. Tisztviselő édesapja és tanítónő édesanyja két kitűnő képességű gyógyítót adott személyükben az országnak. Bátyja állatorvosként jeleskedett a szakmában, dr. Horváth László, pedig 1985-ben megkapta a Kiváló Orvos címet – az anno legmagasabb állami kitüntetést. A fővárosban lakó és egyetemi éveit ott végző fiatalembernek nem lehetett könnyű egy teljesen ismeretlen, 1968-ban még a szó tényleges értelmében falusi környezet vállalása, de az akkori orvoskihelyezési koncepció nem sok választási lehetőséget adott.

Új, felszerelt rendelő és kényelmes lakás fogadta, később itt ismerte meg feleségét, – asszisztensét, akinek felmenői messze híres mezőkövesdi kékfestő kézművesek. Nagy tisztelettel és szeretettel emlékezik meg a szakmát külföldön tanuló, három nyelvet beszélő apósáról, aki az ország legnagyobb műhelyének tulajdonosaként gyönyörű és egyedi kelmékkel gazdagította a népművészetet. Az egyetemi évek mozgalmas előgyakorlatai és az SZTK-rendelések erőpróbái kitűnő felkészítést adtak arra a megméretésre, amit az önállóság jelentett. Egyedül épített fel egy kitűnő fogorvosi rendszert, fejlesztette a rendelőt és megteremtette a máig működő körzetet, amelyben most már hat község szakorvosi ellátása biztosított. Ahogyan fogalmaz – „az egyre rutinosabban végzett és nagyon szeretett munkám mellett, mindig maradt szabad kapacitásom, melynek lekötésére a közéletiségben való részvétel adott lehetőséget.” – 15 éven át volt a Hazafias Népfront elnöke, a megyei népfrontbizottság tagja és a sportélet szervezője.

Ezerkilencszázkilencvenben a választásokon három aspiráns induló mellett – versenyhelyzetben – elnyerte a község lakóinak bizalmát –, mely mai napig töretlen. Ritka dolog és minősítő is, hogy a testület 80%-a végigkísérte négy cikluson át. Köszönhetően a rátermettségnek és a kitűnő testületnek, a község arculata jelentős mértékben változott. Iskolájukat sok városi intézmény megirigyelné, kiépült gázhálózattal, telefon- és kábeltelevízió-rendszerrel rendelkeznek, öt esztendeje saját újságjuk van. Az elmúlt évek jó pályázatai lehetővé tették az egészségügyi intézmények felújítását egy reprezentatív házasságkötő terem és közösségi ház kialakítását, az utak rendbe hozatalát és egy ravatalozó megépítését. A nagy erőpróba a szennyvízberuházás, most következik öt község együttes erőfeszítésének eredményeként teljessé téve az infrastruktúrát.

Polgármester úr gyermekkora óta rajongója a tenisznek –, így nem csoda, ha Mezőnyárádnak ezerkilencszázhetvenkilenctől hivatalos szakosztálya van, saját erőből felépített teniszpálya várja a sportszeretőket, baráti meccsek színesítik a mindennapokat és erősítik a kis közösség emberi kapcsolatait. Itt rendezik meg időről időre a száz kg-on felüli teniszezők országos mérkőzését, évente 6–7 versenyen vesznek részt, ebből ezerkilencszázkilencvenegy óta egy, a fedett bajnokság, hagyományosan Nyárádon van. Ha a Balaton nincs is a község végén, de közel a Tisza, a Bükk, Mezőkövesd gyógyfürdője és számtalan szép kirándulóhely. Színvonalas falunapi rendezvények élénkítik a hétköznapokat, a múlt évi Edda-koncert az egész környéket Mezőnyárádra hozta.

Dr. Horváth László követendő és tiszteletreméltó „ars poeticája” szerint csak az szabad, aki úgy alakítja sorsát, hogy az másoktól ne legyen függőségben. Gyermekei ebben a szellemben nevelkedtek, leánya fogorvosként viszi tovább a hivatást, fia villamosmérnökként Münchenben a Siemens-gyár dolgozója és három unokával ajándékozta meg a családot. Szenvedélyes utazóként Portugáliától Skandináviáig bejárta Európát, szerelmese Görögországnak, de ma már legszebb élménye az, ha valahol Magyarország és Németország között félúton unokáival vakációzhat.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése