Koncz József

Polgármester

Szentistván

szszb 29. ki Koncz József 400 .jpgMatyóföld szülötteként minden a néprajzilag behatárolt térséghez köti, amiben két fia is követi. Évtizedek óta tevékenyen vesz részt a község életében és fejlődésében akár politikai szereplőként, akár vállalkozóként. Lehetőségeihez képest segíti a régió sportéletét, minden szentistváni és mezőkövesdi focimeccsen megtalálható a lelátón. A polgármesteri pozíció számára nem a megélhetést jelenti, hanem a lehetőséget szülőfaluja fejlesztésére.

Tősgyökeres szentistváni családba született 1953. július 30-án, és a községből csak a középiskola megkezdésekor „költözött” a szomszéd településre. Mezőkövesd gimnáziumában érettségizett, majd a jól működő téeszek korában kézenfekvőnek tűnt számára a mezőgazdasági diploma megszerzése. Ez a Szarvasi Öntözési és Meliorizáció Főiskolán sikerült. Mérnökként a füzesabonyi termelőszövetkezetben volt gyakornok, majd 16 hónapig Mezőkövesden sorkatona. Leszerelése után napi négy órát a szövetkezetben, négyet a helyi Művelődési Házban dolgozott. Amikor lehetőség adódott rá, a szentistváni tsz-ben vállalt munkát, ahol négy évet töltött el.

A Mezőkövesd és Vidéke ÁFÉSZ 1981-ben felvásárlási osztályvezetőként alkalmazta, és 1984-ben kapta meg második diplomáját a Debreceni Agrártudományi Egyetemen. Az 1992-ben megalakult Agrár Coop Kft. ügyvezetésével bízták meg, ami egyet jelentett az ÁFÉSZ húsüzemének vezetésével. A máig működő cégnél 30 dolgozót alkalmaznak, házi jellegű termékeiket a Coop áruházlánc forgalmazza. Polgármesterré választásakor ezt a funkcióját megtartotta megbízási szerződéssel, de a konkrét munkairányítást átadta fiának, Áronnak, aki akkorra megfelelő húsipari tapasztalatot szerzett apja mellett.

A 2500 fős Szentistvánon 1990-ig két ciklusban választották meg tanácstagnak, majd nyolc éven át volt önkormányzati képviselő. Utóbbi funkciót később négy éven át felesége is betöltötte.

Már 2006-ban rábeszélték barátai és ismerősei, hogy induljon el a polgármester választáson, de akkor pár szavazattal lemaradt. Alpolgármesterként viszont ötleteivel tudott segíteni a település előrehaladásában, amivel nem volt maradéktalanul elégedett. Ezért másodszor is beszállt a ringbe és 2010-ben bizalmat kapott a választópolgároktól. Ezzel megnyílt a lehetőség elképzelései valóra váltására, amelyek elsősorban az élhetőbb falut célozták meg.

Szentistván a három matyótelepülés egyike, ám nincs turisztikai célpontja. Ezért indították el 15 éve a Matyólakodalom nevű rendezvényt, ahol évente egy napon át a helyi hagyományok szerint tartanak mulatságot Közben megerősödtek a civil szervezetek, működik a Szentistváni Gyöngyösbokrétás  Hagyományőrző  Egyesület, a „Karcos Murci” Hagyományőrző Színjátszó Egyesület, az Őszirózsák Népdalkör, és nem régen alakult a Búzavirág Néptáncegyüttes, akik a szentistváni táncokat viszik tovább.  Újraindult a hímző szakkör is, ami fontos szelete a hagyományőrzésnek, hiszen az UNESCO a matyó hímzést a világörökség részévé nyilvánította.

A polgármester 2010-től él a ráruházott feladattal, se szeri, se száma a beadott és elnyert projekteknek. A Leader-pályázaton  falumegújításra nyertek nagyobb összeget, amiből fejlesztették az ifjúsági parkot, épült játszótér, a faluközpontban pedig felújították a polgármesteri hivatalt, az éttermet és a stúdió épületét. A park hamarosan bővül, az extrém sportok művelői azt követően hazai pályán gyakorolhatnak. Átépítették az iskola előtti parkot, ami kedvezően hat a faluképre. Fontos a helybelieknek, hogy megtermelt árúikat értékesíteni tudják, ezért a piactéren épül meg a termelői piac, ahol ez kulturált körülmények között működhet. A közeljövőben civilházzá alakítják a régi orvosi rendelőt, ahol helyet kapnak a helyi rendezvények. Ezek a civilszervezetek által benyújtott pályázatok mintegy 40 millió forint értékű fejlesztést jelentettek Szentisvánnak. Az önkormányzat a Belügyminisztériumtól nyert pénzt a sportpálya és öltöző felújítására, az iskola tornatermében pedig a parkettát cserélték ki. A bűnmegelőzést szolgálja a 12 térfigyelő kamera elhelyezése, míg a komposztálásra kiírt pályázat a környezettudatosságot segíti elő. A Rákóczi úti orvosi rendelő átalakítása a betegek kulturáltabb fogadását teszi lehetővé, de tervezik egy 50 fős idősotthon megépítését is.

Koncz József azt mondja, a mindenkori munkáját komolyan vette, így másra nem sok ideje jutott. Mindig fontos volt számára a család, így amikor tehették, közösen kirándultak. Felesége, Mária könyvelő, majd vállalkozó volt, míg az 1978-ban született Tamás fiúk villamosmérnökként a közeli MODIM-ban  dolgozik. Áron 1982-es születésű és amellett, hogy a húsüzemet irányítja, elnöke a helyi sportkörnek. Nagy örömére szülei szép kort éltek meg, 85 éves édesapja és egy évvel fiatalabb édesanyja máig jó egészségnek örvendenek.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése