Hencz Zsolt

Polgármester,

Tiszabábolna

baz_07_194_hencz_zsolt.jpgA megye déli peremén, a Tisza közelében található kisközség Tiszabábolna. A települést a szabályozások előtt vízfolyások szabdalta erdős mocsárvilág vette körül. A helyet eredetileg Koppentelkének hívták, de a Váradi Regestrumban 1214-ben már Bobonaként jelenik meg. A XIV. században már áll a mindenszentek tiszteletére emelt kápolnája, amely később templommá bővült. A település birtokosai többször változtak, és a török hódoltság után a kuruc idők sem kímélték a sokat szenvedő lakosságot, így nem véletlen, hogy a falu többször elnéptelenedett. Már a középkorban postaállomás és átkelőhely volt a Tiszán, és a települést körülvevő táj nagy része természetvédelmi terület.

Az egyébként csökkenő lakosságú községben mind nagyobb szerepet játszik a falusi turizmus, amelynek fejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Hencz Zsolt polgármester, aki gyakorlatilag 1997 óta irányítja a település életének mindennapjait.

1965. április 9-én született Miskolcon. Szülei ma már nyugdíjasok: édesapja a Miskolci Járműjavító művezetője, édesanyja a Miskolci Ingatlankezelő Vállalat gazdasági igazgatóhelyettese volt. László bátyja apja nyomdokain haladva művezető a December 4. Drótgyárban. Miskolcon, a Kilián-Dél lakótelepen nőtt fel, ahol a szabad idő eltöltését elsősorban a közeli erdők és hegyek határozták meg, de a tornasporttal is foglalkozott, és mindenekelőtt focizott, ha tehette. Elsősorban a magyart és a történelmet kedvelte, de a diákönkormányzat tagjaként meghatározó egyénisége volt a Gábor Áron Kohó- és Öntőipari Szakközépiskola közösségi és sporttevékenységének. Életpályája alakulásában a legmeghatározóbb szerepet a néhai Kiss Kálmán tanár úr játszotta, minden bizonnyal ő is hozzájárult ahhoz, hogy a diákköltők pályázatán nyert. Egész további életét és mentalitását meghatározták a sárospataki főiskolai évek, hiszen az ottani diákszellem, az életre való felkészítés élete legszebb éveit jelentették.

Az 1986-ban megszerzett testnevelő tanári diploma után a katonai szolgálat következett. Kalocsán még „szakmáját is gyakorolhatta”, hiszen többek között testnevelő kiképző tiszthelyettes volt. Leszerelése után a tiszabábolnai Körzeti Általános Iskola testnevelő tanára lett, majd hamarosan a település alpolgármestereként gyakorlatilag a polgármesteri teendőket is ellátta, mivel elődje lemondott.

Egy év múlva már választott polgármesterként igyekezett a falu gazdasági gondjain enyhíteni. Tevékenységében elsősorban a település fejlesztését, üzemeltetését, a falusi turizmust és az idegenforgalmat tartotta szem előtt. Egy év alatt sikerült a nehéz anyagi helyzetből kilábalni, és azóta a település egyértelmű fejlődését veheti számba a krónikás.

Elsőként a gázberuházás pénzügyi hátterének megoldása és a beruházás megvalósítása, majd a szennyvízhálózat kiépítése következett. Létrehozták a falugondnoki szolgálatot, felújították a település útjait, a környék egyik legcsinosabb, legvirágosabb települését alakították ki, megvalósult az iskola felújítása is. A turizmus fellendítését is szolgálta a 26 férőhelyes – európai szabványnak is megfelelő – Pákász panzió megépítése. Hencz Zsolt korábban a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnökségi tagja, a Mezőkövesdi Kistérség alelnöke és a Tisza-tó Területfejlesztési Tanács elnökségi tagja volt. Az árvízvédelemben kifejtett tevékenységéért Zalkodon vehetett át miniszteri elismerést.

„Polgármesterként az átlagosnál jobb kompromisszumképességre van szükség – vélekedik Hencz Zsolt polgármester. – Igyekszem nagyon közel lenni az itt lakókhoz, a „mindennapi párbeszéd” elengedhetetlen a település polgáraival. Itt nincs munkaidő, ez nem napi nyolcórás elfoglaltság. A település szempontjából jó választásnak bizonyult az idegenforgalom fejlesztése. Sikereink fontos feltétele a jó csapatmunka, hogy valamennyien „egy irányba húzzuk a település szekerét”. Ehhez őszinteségre és az egymás iránti tiszteletre is szükség van.”

1987-ben kötött házasságot (ami azóta felbomlott) Tóth Erikával, aki a főiskolán ugyancsak testnevelés szakos volt. Balázs fiuk 18 éves, Miskolcon a Zrínyi Ilona Gimnázium negyedikes diákja. Futballozik, és igen jól tanul, főleg a történelmet kedveli, és valószínűleg a jogi pályát választja.

A polgármester úr hobbija a kertészkedés, elsősorban a dísznövények termesztése az otthoni kiskertben. Kedvence a szomorúeper és a szomorúnyár, valamint a sárga rózsa. Korábban igen kedvelte a horgászatot is, ám erre újabban egyre kevesebb ideje jut.

Eddigi életútjával – egy-két dolgot kivéve – maradéktalanul elégedett. Nagy álmai között szerepel – mivel ehhez a lehetőségek adottak – a település vállalkozóival egy nagy üdülőközpont kialakítása, ahol elsősorban a csendes, családi pihenés feltételeit teremtenék meg. Magánéletében legfontosabb feladatának fia jövőjének alakítását tekinti.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése