Korán István Attila

Polgármester

Vatta 

szszb 30 ki Korán István.jpgSzerencsés fekvésű, jó megközelítésű a község, hiszen a 3. számú főút szeli át. Miskolc és Mezőkövesd közelsége pedig munkaerő piaci szempontból mondható kedvezőnek. Legnagyobb munkaadójuk a bükkábrányi bánya, az üzem az önkormányzatnak jelentős iparűzési adót fizet. A 938 lélekszámú településen három éve komoly fejlesztések indultak el.

Vattán a 2010-es önkormányzati választások előtt a helybeliek úgy látták, a környék községei sokkal dinamikusabban fejlődnek.  Nagy részük úgy gondolta, mindezért az akkori vezetés okolható, ezért rábeszélték Korán István Attila helyi vállalkozót a polgármesteri állás megpályázására. A meggyőzés eredményt hozott és az új polgármester elkezdhette terveinek valóra váltását, egy élhetőbb falu kialakítását. Ennek egyik eleme a fiatalok helyben tartása, amihez a munkahely mellett fontos a kulturáltabb környezet biztosítása is. Örökölt egy pangó közösségi életet, lepusztult önkormányzati épületet és gyenge infrastruktúrát, amin gyorsan változtatni akart. A hivatalt átköltöztette a faluházba, majd elkezdte a közösség élet felélesztését.  2010. december 16-án megszervezte a nyugdíjasok találkozóját, majd a Falukarácsonyt, ahol óvodások és iskolások adtak műsort. Elindult 2011-ben a Víg Vattai Napok rendezvénysorozat, amihez pályázaton nyertek támogatást, ahol helyet kapott a Gyermeknap és a bográcsfesztivál, valamint a Szemere Kupa futballtorna.

A község életben tartja focicsapatát, jelezve, hogy a mostani önkormányzat számára fontos kérdés a falusi sportélet. A Vattai Futball Club Egyesületet K. Tóth János elnök irányítja, nagy lelkesedéssel. Évente rendeznek jótékonysági sportbált, ahol a megjelenteknek lehetősége van a csapat támogatására. A felsorolt rendezvények évről-évre ismétlődnek, és sorra érkeznek a neves fellépő művészek Vattára.

Sikerült megtartaniuk az oktatási intézményeket is, a nyolcosztályos iskolában most 81 gyermek tanul, míg óvodájuk 26 fővel működik.  István tudja, hogy a múlt téglái jelentik a jövő alapját, ezért Vatta legismertebb szülöttének, Szemere Bertalannak a tiszteletére emlékparkot építettek. Ott helyet kapott az 1848-49-es szabadságharc miniszterelnökének szobra, a park pedig, amelyet 2012. augusztus 26-án, Szemere születésének 200. évfordulóján avattak fel, a helyi ünnepségek helyszíne lett. Tiszteletére a község fő utcáját – ahol megtalálható az önkormányzat épülete, a posta, a takarékszövetkezet, az óvoda, a tornaterem, a sportöltöző és az iskola is – róla nevezték el.

Aztán jöttek a pályázati sikerek. Megújult a sportöltöző, elkészült a focipálya öntözőrendszere, az óvodába faaprítékos kazánt szereltek be, kicserélték az ebédlő és a tornaterem bejárati ajtaját és a hivatal udvarára két fedett tároló épült. Az óvoda pincéjét rendbe tették, ami fölé fedett játéktároló került. Átvállalták az egyházaktól a temetők gondozását, a közmunkások karbantartják a parkosított közterületeket és lenyírják a füvet az idős emberek portája előtt is. Közmunkában építettek csapadékvíz elvezető árkokat, amihez helyben készültek a betonelemek, de besegítettek a 200 adagos konyha alapanyag ellátásában is, mert négy hektáron termelnek zöldségféléket. Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák végrehajtása Leader Helyi Akciócsoportok közreműködésével címen nyertek pénzt őstermelői piac kialakítására, ami mellett pihenőpark és szökőkút épül. Bővítették a helyi játszóteret körhintával és kötélpályával és épült mini műfüves pálya vizesblokkal. A régi tűzoltószertárból jól felszerelt polgárőrbázist alakítottak ki, a régi önkormányzati épületből pedig közösség tér, konditerem épült, de fűnyíró traktort is vásároltak. Nyertek komposztáló ládákat és minden évben pályáznak  EU Élelmiszersegély Programra, a  rászoruló családoknak pedig évente osztanak tűzifát és kedvezményes árú lignitet

A fejlesztéseknél a polgármester megemlíti Tállai András államtitkár úr önzetlen segítségét, a Dél-borsodi Leader munkatársait, az önkormányzat dolgozóit, a közmunkásokat, a lakosságot és családja támogatását.

Több útfelújítást önerőből végeztek el és saját pénzből vettek kisteherautót is az önkormányzati feladatok elvégzésére. Tervekben sincs hiány, hiszen kellene művelődési ház és orvosi rendelő, tájház, térfigyelő kamerarendszer, és folytatni kell az útfelújításokat. Ezek a fejlődési lehetőségek inspirálják Korán Istvánt, hogy 2014-ben is megmérettesse magát a helyhatósági választáson.

Családjáról elárulta, hogy nagyobbik fia, István a katasztrófavédelemnél dolgozik Egerben, ahol megszületett első unokája is. A kisebbik gyermeke Kristóf a 11. évében jár, és máris nagyszerű sportsikereket ért el. A shotokan stílusú karate sportágban korosztályos Európa bajnok és háromszoros magyar bajnok, de Szajlai Oszkár irányítása mellett világversenyekről is hozott már haza érmeket.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése