Verhóczki Istvánné

Takarékszövetkezeti elnök, ügyvezető,

Bogács

baz_06_38_verhoczki_istvanne_1.jpgSzülei révén, akik az itteni emberekre jellemző szorgalommal a családi gazdaságban tevékenykedtek, Verhóczki Istvánné tősgyökeres bogácsinak számít, itt látta meg a napvilágot 1947. október 5-én. Húga, Erzsébet a helyi termelőszövetkezet főkönyvelője, férje tanár, két nagylányuk már Budapesten él.

Szép és nyugodt gyermekkorra emlékezhet vissza, különösen az anyai nagymama portájához, a gyümölcsfákkal teli nagy kerthez, a Fülöp-szigethez, a Hór-patak partjához kötik kellemes emlékek.

Az iskolában nagyon jó tanulónak számított, képességeit számtalan tanulmányi versenyt megnyerve bizonyította. Aktívan részt vett az akkori ifjúsági mozgalomban. Mezőkövesden az I. László Gimnáziumban – középiskolai tanulmányainak színterén – igen jó osztályba került, osztálytársaival a 25. érettségi találkozó óta évente szerveznek összejövetelt. Tanárai közül máig szívesen emlékezik vissza osztályfőnökére, Sebe Istvánnéra, aki az angol nyelvet is tanította. Már ekkor vonzódott a számok világához, negyedikes korában, külön igazgatói engedéllyel kettős könyvvitelt tanult, az érettségivel együtt a képesített könyvelői bizonyítványt is megkapta.

Érettségi után dolgozni kezdett: előbb az ÁFÉSZ-nél volt leltározó, majd egy év múltával – 38 évvel ezelőtt – átkerült mai munkahelyére. Pénztárosként indult, majd végigjárva a takarékszövetkezeti „ranglétrát” előbb belső ellenőr, 1980-tól főkönyvelő, 1985-től elnökhelyettes-főkönyvelő, 2000-től ügyvezető igazgató, majd 2003-tól elnök-ügyvezető, ezt a posztot tölti be ma is.

A jogelőd, a Bogács és Vidéke Takarékszövetkezet 1962 decemberében kezdte meg működését. Már az alakulás első évében 393 tagja volt a szövetkezetnek, s betétállománya meghaladta az egymillió forintot. A takarékszövetkezet folyamatosan bővítette egységeinek számát: Szomolyán, Tardon, Cserépfalun, Cserépváralján, Bükkzsércen és Mezőkövesden nyitottak kirendeltségeket. 2000. március 31-én egyesültek az Emőd és Vidéke Takarékszövetkezettel, azóta jegyzik Bükkalja Takarékszövetkezetként a közel négy és fél évtizede alakult „kis bogácsi bankot”. Az egyesülés óta újabb nyolc fiókkal bővültek: Emőd, Hejőpapi, Sajószöged, Tiszakeszi, Nyékládháza, Tiszapalkonya, Mezőcsát és Ároktő lett tevékenységük színtere.

Kezdetben náluk is a két alaptevékenység: a betétgyűjtés és a hitelkihelyezés dominált. Később egyre több egyéb pénzügyi szolgáltatást vezettek be: például biztosítási tevékenység, áramdíjbeszedés, fizetővendég-szolgálat, társasutazás-szervezés, valutaváltás, totó-lottó árusítás, nyereménykifizetés, forint- és devizaszámla-vezetés, kártyakibocsátás. Az utóbbi tíz évben jelentős fejlesztések történtek a takarékszövetkezetnél, ennek eredményeként a központi és kirendeltségi épületek külsőleg és belsőleg is megújultak. Ma a 13 kirendeltségen és a két betétgyűjtő pénztárban összesen 51-en dolgoznak. A folyamatos fejlődés eredményeként a Bükkalja Takarékszövetkezet idei terve az ötmilliárd forintos mérlegfőösszeg elérése. Céljuk emellett a költségkímélő gazdálkodás, a hatékony működés, és az elsődleges feladatok között szerepel a megfelelő saját tőke elérése.

Érdekes színfoltja tevékenységüknek, hogy náluk még ma is működik a szakszervezet, amely összefogja a dolgozókat, és mindenekelőtt kirándulások szervezésével gondoskodik kikapcsolódásukról. Az elmúlt években megfordultak Horvátországban, Erdélyben, jártak Prágában, és az idén Görögországba készülnek.

Verhóczki Istvánné úgy véli, hogy ezt a munkát csak kellő alázattal szabad végezni. Elsődleges feladatunk a falusi ember kiszolgálása, nálunk az ügyfélnek – ellentétben a nagy bankokkal  – arca van. Az ügyfelet akkor is meg kell hallgatnunk, ha nem tudunk rajta segíteni, hisz ha megértette, hogy miért nem, akkor elégedetten fog távozni. Itt csakis a tisztesség és a korrektség jöhet szóba, ugyanis nap mint nap szembe kell néznem a kollégákkal és az ügyfelekkel. Az elnök-ügyvezető eddigi tevékenységét két alkalommal megyei, egy alkalommal országos takarékszövetkezeti kitüntetéssel ismerték el.

1969-ben kötött házasságot Verhóczki Istvánnal, aki vállalkozó-kereskedő, egy élelmiszerboltot üzemeltet. Házasságukból két gyermekük született. István fiuk ugyancsak vállalkozó, míg Zita az idén szerezte meg a jogi doktori címet, miután végzett a Miskolci Egyetemen. Imádja a természetet, szabad idejében szívesen gondozza a kertet a ház körül. Gyermekkorában jó néhány gyermekrajz-kiállításon nyert, és a nyugdíjaskorhoz közeledve egyre jobban foglalkoztatja az egykori kedvtelés felújítása.

Eddigi életével elégedett, nagyobb álmokat nem kerget, hátralévő munkás éveiben szeretne az itt élők, az ügyfelek megelégedésére ténykedni. Magánéletében reméli, hogy a sors mihamarabb unokákkal áldja meg, és velük foglalkozhat majdan.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése