Halász György

Igazgató,

Bükkábrány

baz_01_86_halasz_gyorgy.jpgA rendszerváltással új lehetőségek nyíltak meg az önmagukban, szakmai felkészültségükben bízó, vállalkozó szellemű szakemberek előtt. A történelmi sorsforduló idején Halász György is kereste a helyét, érvényesülésének lehetséges módjait, miután a kötött, szűk keretek közé szorított állami, szövetkezeti gazdálkodás nyújtotta mozgásteret nem érezte elegendőnek tervei megvalósításához.

– Tiszatarjánban születtem 1956-ban, iskoláimat a megyében, illetve a fővárosban végeztem, és akkor úgy döntöttem, vendéglátós leszek a saját falumban. A Baguette Párizs létrehozásának ötlete nem az én fejemben született meg, a bükkábrányi téesz elnökének üzleti kapcsolatai alapján jött létre. Azt, hogy az eredeti elképzelés ilyen formában valósul meg, senki sem láthatta előre, én sem.

– A rendszerváltás idején a korábbi középvezetők egy része képtelen volt képességeinek átkonvertálására az új helyzetbe került cégeknél. Nem egy esetben így jutottak szóhoz, vezetéshez a kockázatokat is bátran vállaló szakemberek a második vonalból.

– A ma látható eredmények nem egyik napról a másikra születtek meg, hosszú időbe telt, míg a kezdeti kusza vagyoni helyzet tisztázása után jól átláthatóvá lett, mivel is rendelkezünk a további fejlesztéshez. Lassan jutottunk el odáig, hogy épület bővítésre, gépek cseréjére is gondoljunk. Most ötvenen vagyunk, akiknek a Baquette Párizs megbízható megélhetést nyújt. Hetven-nyolcvan féle sütőipari termékünkkel az egész országban jelen vagyunk. Némelyik süteményünk – átlépve az említett kategóriát – már a cukrászati készítményekhez közeli terméknek nevezhető.

– Ismertségüket jórészt annak is köszönhetik, hogy gyakran tartanak bemutató sütéseket, illetve önzetlen támogatóként segítségre szoruló szociális, egészségügyi intézményeket látnak el.

– Egyik bemutatónk színhelye a Honvédelmi Minisztérium volt, ahol száz élelmezésvezető ismerhette meg egyszerre a tevékenységünket és ami ennél sokkal fontosabb, a termékeinket. Mi a bemutató sütések sikerét egyetlen fontos mérőeszközön keresztül tudjuk megítélni, és ez a piac állandó, dinamikus bővülése.

– Tapasztalatai szerint mennyire ismertek a kft. termékei a vásárlói körökben?

– Mivel a mélyfagyasztott termékek értékesítéséhez mára jelentős nagykereskedelmi hálózat áll rendelkezésünkre – kétszázötven ilyen van az országban – szinte minden nagyobb boltban, áruházban kaphatók a készítményeink. Ezek a termékek hűtőszállítást, hűtőtárolást igényelnek, amihez nagy értékű gépekre, berendezésekre volt szükség, és ezeket is mind mi biztosítottuk, mint ahogy a kemencéket is. Az 1999-es évben több mint százat kötöttünk le, de legalább ugyanennyit már ezt megelőzően kihelyeztünk. Előfordul az is, hogy ezek egyikét-másikát némelyik vevőnk megvásárolja. Visszatérve a kérdésre, nem túlzok, ha azt állítom, hogy ma majd minden hűtőgéppel rendelkező család ismeri a mi három hónapig eltartható mélyfagyasztott süteményeinket.

– Ezek a mélyfagyasztott termékek melyik külföldi recept alapján készülnek?

– Vártam a kérdést, ugyanis szívesen dicsekszem azzal, hogy ezek mind egy szálig a saját kreációim, én találtam ki mindegyiket, miközben állandóan járom a hazai és a nemzetközi bemutatókat, szakvásárokat, hogy minél kelendőbb, ízletesebb süteményeket készíthessünk Bükkábrányban. Induláskor a francia pékárukat sütöttük, ám ezeket nem fogadta ovációval a hazai piac. Arra kellett építenünk, ami eladható, sőt, ami kapós is nálunk. Amit ma gyártunk, az több recept nemes ötvözete. Hasonló a helyzet az elnevezésekkel is, ezért mi az idegen hangzásúak helyett batyut, levelet, táskát kínálunk a vásárlóinknak. A környéken élőknek pedig munkát, szakmai fejlődést. S tesszük ezt kölcsönök felvétele nélkül, önerőből. Sőt tevékenységünk újabban kiegészül ingatlanok bérbeadásával is, a nagykereskedelmi tevékenység folytatásához.

– Tevékenységük jó híre már túllépett az ország határán is.

– A hasonló profilú osztrák és német cégek keresik velünk a szakmai és üzleti kapcsolatok kiépítésének lehetőségét és jelenleg az együttműködés feltételeinek, részleteinek kidolgozásán fáradozunk.

– Tavasszal Párizsban járt, a nyár elején Wales-ben, majd Svédországban tanulmányozta a legjobbak tevékenységét a hazai piac legfontosabb szereplőivel közösen. Ezt leszámítva keveset tudunk Önről.

– Minden bemutató, kiállítás, találkozó újabb üzleti partnereket hoz nekünk, mondhatom úgy is, hogy egymást gazdagítjuk. Persze itthon szeretnénk még inkább itthon lenni termékeinkkel. Ami pedig a magánéletemet illeti, 2000 tavaszán várjuk első gyermekünket, és ez az esemény valószínű átalakítja majd az életemet. Készülök rá, hogy az eddig majd mindent kitöltő munkám mellett sokkal több időt szentelek a családi életre – mondta Halász György igazgató.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése