Gáll András

A Mozgásjavító Általános Iskola igazgatója,

Sály

baz_06_142_gall_andras.jpgA sályi Mozgásjavító Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon a magyarországi közoktatási intézményrendszer egyik legspeciálisabb helyzetű nevelési-oktatási intézménye. A többcélú intézmény egyedi jellegű, országos beiskolázási körből fogadja a súlyosan mozgáskorlátozott, tanulásban akadályozott, halmozottan fogyatékos, sajátos nevelési igényű tanköteles korú gyermekeket. A tanulók nyolc évfolyamos általános iskolai oktatása-nevelése mellett az előkészítő szakiskola kilencedik-tizedik évfolyamán biztosítja az általános műveltséget megalapozó oktatást és szakmai előkészítő ismeretek átadását.

A tanulók beiskolázása a Mozgásvizsgáló Országos Szakértői Rehabilitációs Bizottság és a Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ szakértői javaslata alapján történik. Azonos feltételek mellett, a gyermek-szülő kapcsolattartás érdekében előnyt élveznek a Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a szomszédos megyék területéről érkező gyermekek.

A 80 tanulót harmonikus és egészséges környezetben, a szép, gondozott parkkal körülvett kastélyépületben helyezték el. A kastélyépülettől mintegy ötven méterre található az 1967-ben létesült kiszolgálóépület, ahol kialakították a mozgásnevelési blokkot, amelyben a 90-es évek közepétől egy kisméretű tanmedence, tangentor szoba, masszázs- és elektroterápiás részleg működik. Második lépcsőben elkészült a tornaterem, amelyet elsősorban pályázati és alapítványi pénzekből sikerült megfelelően berendezni.

A tárgyi feltételekben jelentős előrelépést jelentett, hogy 2004-től megoldódott a kastély biztonságos melegvízellátása.

Az utóbbi idők legnagyobb tárgyi feltételjavulását a Phare-program keretében megvalósuló 46 millió forintos beruházás jelenti, amelynek keretében korszerű információs eszközökkel felszerelt, 12 számítógép-álláshelyes informatikai labor épül.

A tanulók nevelésére, oktatására, mozgásfejlesztésére, gondozására 87 főállású és négy mellékfoglalkozású dolgozó hivatott, közöttük 23 gyógypedagógiai tanár, egy tanító és négy tanár található.

Az intézmény munkáját immár húsz éve irányítja Gáll András, aki 1955. szeptember 7-én született Abaújszántón. Szülei egy kis faluban, Golopon éltek, így itt töltötte gyermekkorát. Az általános iskolát jeles eredménnyel fejezte be, középiskolai tanulmányait Szerencsen a Bocskai István Gimnáziumban folytatta. A sikeres érettségi vizsga után a jogi és a pedagóguspálya vonzotta, végül az utóbbit választotta. Képesítés nélküli nevelőként kezdett az abaújkéri Kisegítő Iskola és Nevelőotthonban, ahol megismerte és megszerette a gyógypedagógusi pályát. A két év alatt megszerzett szakmai gyakorlat után 1977 és 1981 között – munka mellett – elvégezte a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola oligofrén-pszichopedagógia szakát, úgy, hogy közben sorkatonai szolgálatát is teljesítette.

A főiskola befejezése után felkérték a nevelőotthon igazgatóhelyettesi posztjának a betöltésére, amelyet négy éven keresztül látott el közmegelégedésre. 1985-ben az abaújkéri igazgató és a Sályból a minisztériumba távozó igazgató javaslatára nevezték ki a sályi Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon igazgatójává.

Hogy feladatának a lehető legnagyobb mértékben eleget tegyen, 1988-1989-ben elvégezte a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola szomatopedagógia szakát, majd 1996-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett közoktatás-vezetői oklevelet.

Eddigi tevékenységét a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el 2000-ben.

„Úgy érzem, sikeres időszakra tekinthetünk vissza – mondja Gáll András.

 – Intézményünkben a gyerekek és a felnőttek között szeretetteljes, biztonságot nyújtó légkör uralkodik. Az intézet, megőrizve pozitív állandóságát, folyamatosan megújulva, ma már korszerű feltételrendszerrel, szakképzett, erős, alkotóképes nevelőtestülettel rendelkezik. Kialakult a vezetővel együttműködni képes és akaró, egymás munkáját kölcsönösen segítő, megbecsülő munkatársi közösség. Fenntartónk és a külső szakértők állásfoglalása szerint a nehéz körülmények ellenére jó szakmai színvonalon, szervezetten működik az intézmény.”

Gáll András 1978-ban nősült, felesége Sárospatakon szerzett tanítói oklevelet, majd ő is gyógypedagógussá képezte magát. Két gyermekük: egy lányuk és egy fiuk született. Hella a Fóti Gyermekközpontban dolgozik szociológusként, Zsombor a Miskolci Egyetem Közgazdasági Karán ötödéves hallgató.

Szabad idejében elsősorban olvasni szokott, de jó kikapcsolódást jelent számára a kertészkedés, a családi ház körüli teendők ellátása.

Eddigi életútjával elégedett. Azt szeretné, hogy az általa irányított intézmény képes legyen továbbfejlődni, és megfeleljen az elvárásoknak.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése