Dr. Kovács Lajos

Igazgató főorvos,

Mezőkövesd

baz 8 szg Kovács Lajos dr.jpgA Mezőkövesdi Reuma Kórház huszadik születésnapján – 2006-ban – teljesen megújult, az egymilliárd-százötven milliós uniós beruházás keretében. Ebben az esztendőben fejeződött be ugyanis az a nagy rekonstrukció, amely lehetővé tette a mostanra száznyolcvannégy ággyal rendelkező négyosztályos Rehabilitációs Központ megvalósulását. A megújult intézmény vezetésével, az osztályvezetőként már évek óta ott gyógyító dr. Kovács Lajos főorvost bízta meg a fenntartó Megyei Önkormányzat.

Pedagógus szülők gyermekeként a nagyon szép fekvésű Bükkaljai településeken, Harsányban, később Bükk­aranyoson töltötte iskolás éveit. Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumban érettségizett, és 1976-ban felvételt nyert a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol 1982-ben végzett. Az l987-től 2002-ig terjedő időszakban négy szakvizsgát tett reumatológia, belgyógyászat, mozgásszervi rehabilitáció és egészségügyi menedzsment szakon.

Gyógyító munkáját Debrecenben, a Megyei Kórházban belgyógyászként kezdte, majd a Miskolci Szent Ferenc Kórház reumatológusa, 1992-től pedig a Mezőkövesdi Kórház osztályvezető főorvosa lett. A gyógyító munkát az igazgatói feladatok mellett is folytatja.

„Bizonyos kor után törvényszerűen jelentkeznek a mozgásszervi panaszok, nagyon sok esetben állandósulttá válnak, olykor korlátozott vagy akár teljes munkaképtelenséget okozva.

Kórházunkban elsősorban a dege­neratív gerincbetegségek, nagyízületi artrózisok kezelésére fordítunk hangsúlyt. Műtétek előtti felkészítésre és protézis utáni állapotok utókezelésére vállalkozunk, melyek közvetlen hatása nehezen mérhető.

A gyógyulási idő hosszú folyamat, de az idő múlásával a betegeinktől kapott pozitív visszajelzések alapján elmondható, hogy sikeresen és eredményesen dolgozunk. Rehabilitációs tevékenységünk eredményeként a betegeink fél-egy évig jól el tudják látni munkájukat.

Mezőkövesd a Magyarországon fellelhető gyógyvizek közül előkelő helyet foglal el, vizének magas kéntartalma az ízületi porcok anyagcseréjének alapvető szükséglete. A műtétek utáni fekvésen és pihentetésen túl kilenc gyógytornász, egy konduktor, tizenhét elektroterápiás asszisztens, hét masszőr, két ergoteropeuta és fizikoterápiás műszerarzenál áll a betegek gyógyításának szolgálatában.

Ötágyas kórtermeink mindegyike fürdőszobás, és nőtt a kétágyas szobák száma is.

A rekonstrukcióval változtak a finanszírozási kondíciók, a száznyolcvannégy ágyból százharmincnégy kiemelt finanszírozású lett.

Természetesen ennek feltétele, hogy magas legyen a diplomás szakdolgozók aránya, alacsony a mortalitás, és az ápolási idő átlagosan három hétben realizálódjon.

A Rehabilitációs Központban tizenöt orvos dolgozik. Van egy labor és egy röntgen szakorvosunk, tizenegy kollégának van reuma és rehabilitációs szakképesítése, hárman belgyógyászok is, egy kolléganő reuma szakképesítéssel rendelkezik, egy pedig még rezidens. Ez az összetétel az országos átlag felett helyezkedik el.”

Dr. Kovács Lajos az osztályok irányítását dr. Csorba Márta, dr. Názon Sándor és dr. Kovács Csaba főorvosokkal együtt végzi, az intézmény vezetésében pedig Vargáné Kriston Erzsébet gazdasági igazgató, Tóth Julianna ápolási igazgató, dr. Názon Sándor orvos igazgató van segítségére.

Az intézményben zajló feladatok minden szinten, úgy a gyógyításban, mint a működtetésben, teammunkának tekinthetők. Kis kórház százhatvan dolgozóval, ahol mindenki szereti és megbecsüli a munkáját.

A jó finanszírozási feltételekből adódóan a bér és működési költségek arányának megfelelően a kórház igyekszik dolgozóinak külön juttatásokat nyújtani, étkezési, üdülési csekk, iskolakezdési támogatás és ajándékutalványok formájában.

Az intézmény lehetősége keretein belül, folyamatosan fejleszt. Tekintettel arra, hogy a laboratórium működését jelentősen korlátozták, a helyén az intézeti gyógyszertár bővítésével vénykiadót alakítanak ki. Így lehetővé válik a kórházon belül működő négy szakrendelés járó betegeinek, a hazamenő betegeknek, a Zsóry-telepen üdülő vendégeknek a gyógyszerellátása. A fejlesztés fontos részét képezi a tizenhárommillió forint értékben vásárolt röntgen digitalizáló berendezés és a kórház informatikai rendszerének állandó bővítése.

Dr. Kovács Lajos 2005 óta visszatérve a gyökerekhez, Bükkaranyoson él. Ahogyan egy szójátékkal fogalmaz

 „Aranyostól Aranyosig”. Két gyermeke van és két unokája. Lánya dietetikus, jelenleg gyermekeit neveli, fia harmadikos gimnazista „debreceni diák”.

Kedvenc foglalatossága – kertjének szépítése mellett – a kirándulás, a túramotorozás és az utazás. A tanulást most – ha nem is közvetlenül – a tanítás váltja fel. A Debreceni Egyetem rehabilitációs tanszékének vezetője, professzor dr. Vekerdy Zsuzsanna felkérésére a témában készülő tankönyv fejezetírója lesz.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése