Pólik László

Ügyvezető igazgató (Acana Magyarország Kft.)

Mezőkövesd

szszb_33_bb_polik_laszlo.jpgA Kőfal Jacksontól az Acanáig, a Zsóry fürdőtől Kanadáig.

A Matyóföld híres szülöttei közül van szerencsém egyet személyesen is ismerni, egykor együtt koptattuk az iskolapadot, meg más padokat is, amelyek szoros összefüggésben voltak a Bessenyei György Tanárképző Főiskola hallgatóinak színes mindennapjaival. Se szeri se száma azoknak az élményeknek, „sztoriknak”, melyek vele kapcsolatosak, róla (is) szólnak. Ha a Sóstói út fái mesélni tudnának…

Lina – mert hát az országnak ebben a fertályában imígyen sokkal többen ismerik, mint anyakönyvezett nevén – 13 évet töltött el Nyíregyházán, mielőtt továbblépett volna nyugati irányba.
Mezőkövesden bontogatta szárnyait a kis László, gyermekkorában még ministrálni is eljárt családja nagy örömére. Hogy aztán mégsem állt be Isten szolgálatába, az korán eldőlt, örülhetnek ennek hazánk eb- és macskabarát honfiai, ugyanis a kis házi kedvenceik táplálkozási láncolatában meghatározó szerepet tölt be a Lina barátunk által vezetett vállalkozás. Általános iskolai éveit szülővárosában, a középiskolai tanulmányait Egerben, a szőlő és a bor városában végezte, majd mégsem Ho Si Minh szólította magához, hanem Bessenyei György, így került 1990-ben Nyíregyházára. Ez lett az ő keleti kalandja. Nagy szervező, véleményformáló, igazi vezéregyéniség, akit mindenki ismert és elismert, hallgatók, oktatók egyaránt. Egyik nagy sikere a Metró létrehozása a főiskolán. A Metró a főiskola alagsorában működő legendás klub volt, akik jártak ott, azok bizonyára emlékeznek rá még nagyanyó, vagy nagyapó korukban is. Több volt, mint egyszerű főiskolai szórakozóhely, a maga idejében intézmény volt az intézmény falain belül. Lina igazgatta, programokat szervezett, osztotta az észt és mindeközben még jól is érezte magát. Tulajdonképpen azt láttam, hogy ő az a fajta közösségi ember, aki azért van annyira önző, hogy miközben a közért tesz valamit, eközben még jól is akarja érezni magát. Gyarló, mint amilyen gyarlók vagyunk mindannyian.

Véleményét soha nem rejtette véka alá, nem a diplomáciai érzékéről volt híres az utolsó népművelők egyike. Népművelőként vették fel, aztán művelődésszervezővé avanzsált a szak nevének megváltoztatása miatt. A másik szakpárt, a történelmet egyetemi szinten is tanulta Lina barátunk, elvégezve a Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem szakát. Bár mint tudjuk, a történelmet mindig a győztesek írják, meg aztán a történelem az élet tanítómestere, Linának így jó mestere lett.

Egyetemi tanulmányait már természetesen munka mellett végezte. A főiskola után rögtön saját vállalkozást indított, a Kőfal Jackson büfé profi színvonalon működött, színes gyorsétel kínálattal várta az egyre szaporodó létszámú vendégsereget, több volt, mint egy egyszerű büfé.

Akkor még nem gondolta, hogy egyszer majd az itt étkező gazdik kutyái és macskái lesznek a törzsfogyasztói. Színvonalas, professzionális kiszolgálás, ízletes ételek, megfizethető árak: röviden ez volt a siker receptje. Az ott szabadalmaztatott mártásokat azóta is emlegetik a kulináris élvezeteket hajszoló nyíregyházi atyafiak és atyalányok. Aztán egy idő után úgy gondolta, hogy mint annak idején az örökké vándorló matyó summások, ő sem ülhet tovább a babérjain. Érkezett a felhők szárnyán egy lehetőség a tengerentúlról és László úgy gondolta, hogy megragadja erős kezeivel. Váltani és változtatni akart és változtatott is. Kezdetben kétlaki (vagy inkább többlaki) életet élt, aztán döntött és költözött. A vándorbotját nyugat felé irányította, aztán Dunakeszinél megálljt intett neki és növesztett néhány hajszálgyökeret. A vállalkozás, amellyel kölcsönösen megtalálták egymást egy kanadai cég magyarországi leágazása lett. A feladat, ami rá várt leírva ennyi: világszínvonalú termékek megismertetése magyarországi fogyasztókkal, a cég felépítése Magyarországon. Sokunk bicskája beletört volna ebbe a „nagy fába”, de a „Matyó Buddhát” nem ilyen fából faragták, ha már szabad maradni ennél a képzavarnál. Kemény, szisztematikus munkával felépítette és sikeresen működteti ezt a mára az egész országot behálózó bolthálózatot. Battonyától Nemesmedvesig ugyanaz a színvonal, prémiumkategóriás termékek egy olyan területen, ahol azért „nagykutyákkal” kell küzdeni, mert a konkurencia nem ad kegyelmet, sem jutalomfalatot. Az ő filozófiája továbbra sem változott: minőségi alapanyagok, minőségi termékek, megbízható kiszolgálás, professzionalizmus.

Lina kevés szabadidejét utazással, túrázással tölti, olykor felbukkan a konditermek „tükörországában” is, bár Alice-hoz a legkevésbé szeretném hasonlítani. Úttörő korában igazolt bokszoló volt. Nagy barátja a könyveknek, a történelmet pedig taníthatná is nem középiskolás fokon. Ő inkább írni szeretné.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése