Mezei Mihály

Borász, ügyvezető igazgató

Tibolddaróc 

szszb 29. ki Mezei Mihály 400.jpgAz alföldi homoki borok készítéséről váltott 22 évvel ezelőtt a bükkaljai borokra. Akkorra már komoly szakmai tapasztalatokat halmozott fel a pezsgőgyártásban, amely ital nagyon jó minőségű alapanyagot, vagyis kiváló bort igényel. Véleménye szerint hazánkban a bükki borvidék az egyik legalkalmasabb terület a pezsgő alapanyagának előállításához, ezért tervei megvalósításhoz Tibolddarócon vásárolt szőlőterületet. Ma a község legnagyobb foglalkoztatója a Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Kft. Közelmúltban átadott pezsgőüzeme nem csak a településen jelent új színfoltot, hanem megalapozza a térségben egy új típusú minőségi termék gyártását is, mert idáig a bükki borvidéken senki nem palackozott pezsgőt.

A borász szakma minden lépcsőfokát bejárta az 1947. július 18.-án Izsákon született Mezei Mihály. Kecskeméten érettségizett, majd a Kertészeti Főiskolán szőlőtermesztésből szerzett diplomát, amely szakmát a Kertészeti Egyetem borász szakán tökéletesítette. Szüleinek évtizedeken át Izsákon volt 6 hektáros szőlőterülete, de mire gyermekük befejezte az iskolákat, az erőszakos téeszesítés megtörtént, vagyis az állam elvette a magántulajdont. Így szőlészként az állami gazdaságban talált munkát, majd 1968-tól a borász szakmát is tudta érvényesíteni az Izsáki Állami Gazdaság borászatában. Végzettsége és szakmai tudása révén hamar kinevezték művezetőnek, majd üzemvezetőnek, az 1992-es privatizáció előtti utolsó hat évben pedig igazgatóként dolgozott. Létrehozott egy részvénytársaságot, mert a jól működő nagyüzemet szerette volna a helybeli emberek tulajdonába juttatni, de az akkor már működő karvalytőke közbeszólt, nagypénzű emberek megvették a borászatot. Őt először eltávolították a cégtől, majd szerették volna szakmai tudását és kapcsolatait hasznosítani, amit az előzmények miatt nem vállalt. A kiskőrösi pezsgőüzemben viszont örömmel alkalmazták.

Közben figyelte a borászattal kapcsolatos híreket, így jutott el 1991-ben Tibolddarócra, ahol megvásárolt két romos pincét, amit pályázati pénzből felújítottak. A felszámolás alá került termelőszövetkezetnek jelentős – már nem művelt – szőlőterületei voltak, amiből 30 hektárt megvásárolt és helyreállított, termővé tett. Így indult a bükkaljai borászati vállalkozása, ami mára a legnagyobb helyi foglalkoztatóvá nőtte ki magát. A művelt 100 hektáron 25 ember főállásban, 25 pedig idénymunkában dolgozik. Az első lépcsőben megvásárolt két pincét helyreállították, amelyek fontos elemei a minőségi bor előállításának. Mezei úr elárulja, hogy a tufába vájt pincék télen-nyáron azonos, 8-10 Celsius fokos hőmérsékletet biztosítanak, ami a tárolásnál ideális.

Az építkezés időszaka után jöhetett a megmérettetés, a Mezei Pincészet borai a bükkaljai borversenyeken többször értek el Champion, illetve aranyérmes minősítést. 2012-ben a Cabernet sauvignon  nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

A pezsgőgyártásban szerzett ismeretei és a piacon tapasztalható hézagok viszont arra sarkallták, hogy építsen egy pezsgőgyártó üzemet. A tervek elkészültek, ám egy helybeli megtámadta az építőhatóság határozatát, így csak két év késéssel indulhatott a beruházás. 2013. október 25-én végül felavatták az 1500 hektoliter gyártókapacitású új üzemet, ahol egy óra alatt 1500 palackot tudnak megtölteni. Tankerjesztéssel állítják elő a pezsgőt, így a technológiának köszönhetően a mustból 9 hónap alatt készül el a termék, amit egy hónapig még palackban tartanak, mielőtt a fogyasztókhoz kerül. Az első Mezei pezsgők jól fogynak, és a visszajelzések is jók. Az ügyvezető tervei szerint az új termékkel a térség fogyasztóit vették célba. A skálán ott van a gyöngyöző bor és a habzóbor is, amelyek szintén beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezekbe a palackokba fehér borok esetében Leányka, Olaszrizling és Muskotály, míg a vörös boroknál a Cabernet sauvignon és a Pinot noir kerül.

A gyümölcsízű minőségi borok sem kerültek háttérbe, hiszen a borvidéken termő szőlőkből kurrens tájjellegű termékek állíthatók elő. A 12 ezer hektoliteres tárolókapacitásból 2 ezer liter bor tölgyfa hordókban érlelődik. A Leányka, Olaszrizling, Szürkebarát, Muscat ottonel, Chardonnay, Pinot noir, és a többi megtermelt szőlőfajta visszaadja a termőtalaj sajátosságai és érvénysül a karakteres ízvilág.

Mezei Mihály hetente több alkalommal meglátogatja tibolddaróci üzemét, ami napi 7-8 óra autózást jelent. Izsáktól nem akar elszakadni, ahol 5 hektár szőlőt művel, aminek termését felvásárlóknak értékesíti. Van 30 hektár szántóföldje is, amelyen búzát, kukoricát és napraforgót termel. Gyermekei közül Zoltán elvégezte a mezőgazdasági főiskolát, majd a borász szakot is, de még nem kapcsolódott be a családi borászatba. Lánya, Beáta jelenleg gyermekneveléssel tölti az idejét. Mindkét helyen született unoka, a nagyszülők nagy örömére.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése