Ördög Jakab

Polgármester,

Szentistván

baz_03_176_ordog_jakab.jpgNem példa nélkül álló, de nem is fordul elő gyakran, hogy egy település önkormányzata a helyi polgármesternek adományozza a díszpolgári címet. Szentistvánon 2001-ben a község első embere részesült ebben a kitüntetésben. A megbecsülés annak a több évtizedes, töretlen hűségnek szól, amelynek jegyében az immár harmadik ciklusban tevékenykedő közéleti ember igyekszik minél többet tenni szülőfalujáért.

Ötven éve, születése óta, él Szentistvánon. Abaújszántón járt mezőgazdasági technikumba, majd a helyi termelőszövetkezetben volt gyakornok, s levelező tagozaton végezte el a Debreceni Agrártudományi Egyetemet. Ezt követtek a mérnök-közgazdász másoddiploma, majd a menedzser szak elvégzése.

– Mióta vállalt vezető szerepet?

– Ez mindig bennem volt. Apám fizikai munkás volt világéletében, édesanyám háztartásbeliként dolgozott, ma már sajnos nem élnek. Általános iskolás koromban mindig nálunk állt meg a sok gyerek, akikkel játszottunk, fociztunk, jégkorongoztunk. Aztán a sorsom úgy hozta, hogy felnőtt fejjel is mindig közösségformáló, szervező szerep jutott nekem.

– Tulajdonképpen csak a középiskolai éveket töltötte távol Szentistvántól. Mindig itt akart élni?

– Ezt is a sors adta. A középiskola után egy véletlen folytán nem sikerült bekerülnöm az egyetemre, s ezzel eldőlt, hogy itthon maradok. Érettségi után végigjártam a teljes ranglétrát: a szövetkezetben dolgoztam, 1978-ban lettem ágazatvezető, amikor már mérnök voltam. 1979-ben három község: Szentistván, Tard, Cserépváralja pártalapszervezeteinek irányítására egységes vezetőséget hoztak létre, ennek lettem a függetlenített párttitkára. Sajnáltam, hogy elszakadtam a szakmámtól, de így döntöttek a vezetők – 1980-tól tehát politikai munkatárs lettem.

– Milyen volt ez a munka?

– Őszintén szólva soha nem akartam pártmunkás lenni, de azért izgatott, hogy az idős párttagok mellett mit tudok tenni. Nem volt ez szorosan vett pártmunka, sokkal inkább községpolitikát folytattam: többedmagammal azt tartottuk fontosnak, hogy fejlesszük a falut. A termelőszövetkezet elnöke már az 1970-es évek végén bevezettette a szövetkezet területére a gázt, s lehet mondani, hogy az én kezdeményezésemre indult el a hálózat kiépítése a belterületen, 1987-re az egész község területén. Sokan nem hitték el, hogy ezt úgy meg lehet valósítani, ahogyan mi csináltuk: a helyi polgárok hatalmas mennyiségű élő munkával járultak hozzá, s így minimális költségbe került, hogy a környéken először itt volt teljes gázhálózat. Így bármennyire vágytam vissza a termelőszövetkezetbe, nem hagyhattam ott ezt a nagy munkát. De a mai napig büszke vagyok rá, hogy fiatal fejjel végig tudtam vinni, amit elkezdtem.

– Úgy tudom, párttitkárként nem ez volt az egyetlen fejlesztése.

– Még 1987-ben kezdeményeztem a telefonhálózat bevezetését. Akkor úgy néztek rám, mintha agyamra ment volna a gázépítés, de három év alatt ez is megvalósult.

– És közben volt a rendszerváltás.

– 1989-ben megszűnt a posztom, mezőgazdasági vállalkozó lettem. Addigi munkám alapján azonban megkerestek a polgárok, kértek, hogy induljak a helyhatósági választáson. Ez szokatlan volt, hiszen a volt párttitkárok nemigen kaptak funkciót az új rendszerben, de végül is igent mondtam, s a három másik jelölttel szemben 64%-os szavazati aránnyal nyertem. Így lettem polgármester, s így adódott, hogy az általam elkezdett telefonberuházás befejezésénél is ott lehettem.

– Komoly elismerésnek számít, hogy azóta immár a harmadik ciklusban dolgozik ezen a poszton. A három ciklus alatt változott-e vezetői felfogása?

– Nem. Mindig is közéleti ember voltam, legfontosabbnak ezt tartom az életemben. Folytattam a fejlesztések sorát: kábeltelevíziós hálózat, intézményi felújítások, az utak portalanítása következett. Mindehhez nagyon jó partnerre találtam mindhárom testületben: végtelenül nyugodt és megfontolt községpolitikát sikerült kialakítani. Itt például nem bolt szoborbontás, emlékmű-áthelyezés – elfogadtuk saját múltunkat, annak minden emlékével.

– És a jövő?

– Az idő majd mindent elrendez. Feladat van még, hiszen bár már 1991-ben kezdeményeztem a szennyvízberuházás elindítását, arra máig nem került sor. Mindenesetre tervem és erőm van, a többi nem rajtam múlik. Tíz évig voltam a szövetkezetben, tíz évig voltam pártmunkás, és több mint tíz éve vagyok polgármester. A többit majd meglátjuk.

– Kik a legfontosabbak az életében?

– A magánéletemben természetesen a családom. Eléggé egyedül vagyunk, szüleink már nem élnek. Feleségem, Koncz Margit, a takarékszövetkezetben dolgozik, ez a második munkahelye. Egy leányunk van, ő Győrben él, szociálpedagógus–művelődésszervező szakot végzett. Ők a legfontosabbak. És nagyon fontos, hogy itt, Szentistvánon mindenki mindenkire figyel, és a falu szabályozza a saját életét. Tiszta és dolgos emberek laknak itt, s fontos, hogy mindenkit ismerek, és rólam is mindent tudnak az itt élők.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése