Majoros János

Polgármester

Mezőkeresztes

szszb_31_ki_majoros_janos800.jpgTizennyolc hónap katonaság kellett ahhoz, hogy megtalálja a számára megfelelő utat az életben. Addig hiába győzködte magyar-orosz szakos pedagógus édesanyja és kohóipari technikus apja, nem hatott a szép szó. Amikor viszont beindult, sorra végezte a felsőfokú tanulmányokat és igyekezett magát hasznossá tenni a közösségekben. Utólag úgy látja, idáig jól teljesítette az akadályokat, amely szokását polgármesterként is folytatni akarja

Politikai pályája 1998-ban kezdődött, amikor Mezőkeresztesen képviselővé választották. Majoros János 1969. május 14-én született, aki jókora ismertségre tett szert a lakóhelyén. Tősgyökeres mezőkeresztesi lakosnak vallja magát, mert szülei másfél éves korában költöztek a településre. Aztán ott járt bölcsődébe, óvodába, iskolába, majd a közeli Mezőkövesd Szent László Gimnáziumába, ahol 1987-ben érettségizett. Kivárt a felsőfokú tanulmányokkal, így a Dél-borsodi Termelőszövetkezetben állattenyésztőként helyezkedett el. Aztán 1989-ben bevonult katonának, így a rendszerváltozást a mezőcsáti laktanyában élte meg. Angyalbőrben azon morfondírozott: márpedig ő vezető lesz valamilyen szakterületen. Első nekifutásra a gyöngyösi főiskola vállalatgazdasági üzemmérnök karára jelentkezett, ahol 1996-ban államvizsgázott. Előtte mérlegképes könyvelői szakvizsgát is tett, így gazdasági mérnöki diplomával a Borsodivánkai Pszichiátriai Otthonban belső ellenőrként, majd gazdasági vezetőként alkalmazták. Rendbe tette az intézmény pénzügyeit, ami után 2000 július 26-tól a Mezőkövesdi Gondoskodás Alapítvány lakóotthon vezetői posztjára kerülhetett. Onnan Mezőcsátra vezetett az út, 2001 június 1-től kincstárosi munkakörben alkalmazták és az önkormányzati intézmények gazdálkodását felügyelte 2003. december 31-ig.

Ezután Mezőkeresztes Város Önkormányzatában a településfejlesztési és a pályázati feladatokat bízták rá. Négy év után ismét más lehetőséget ragadott meg, elnyerte a mezőkeresztesi vidékfejlesztési iroda vezetését. Alaposan felkészült a feladatra és volt kereslet a munkájára, számos önkormányzati vezetőnek adott tippet az adódó lehetőségek kihasználására. Csakhogy ahogy nála lenni szokott, három év után ismét pályát kellett módosítania. 2010 július 1-ével az irodát központilag megszüntették, a jó hír az volt, hogy ebben az évben vette át a Debreceni Egyetemen a vidékfejlesztő diplomát.

A településen igényként felmerülő, de hiányos ellátások főként a szolgáltatási szektorban akadtak. Ezt felismerve 2003-ban családi vállalkozásban üzletet nyitott, ahol árulnak hírlapot, telefonkártyát töltenek fel, de a szerencsejátékot űzők igényét is kielégítik, amit 2008 januárjától a vidékfejlesztési feladatokkal együtt főállásban folytatott. Számára ez sem tartott sokáig, mert 2011. szeptemberétől már a miskolci Kroda Kft. pályázati koordinátoraként önkormányzatok pályázatait egyengette.

Így jött el a 2014-es választás, ahol minden szavazó körzetet megnyert Mezőkeresztesen. Racionális gondolkodású emberként tudta, hogy terveit csak a valós helyzet ismeretében lehet végrehajtani, de hamar kiderült, hogy az önkormányzat büdzséje akkorra nullára apadt. Márpedig elmaradhatatlan a munkahelyteremtés, amihez területre lenne szükség, a vásárláshoz és az infrastruktúra kiépítéséhez pedig pénzre. Első lépésként tehát tartalékot kell képezni, amit céltudatos gazdálkodással lehet elérni. Aztán felújításra szorulnak a belterületi utak, de ráférne a rekonstrukció a közigazgatási épületekre is, ahol energetikai beruházásokra van szükség. Csapadékvíz elvezető árkok építése és a meglévők korszerűsítése is szerepel a listán. Aztán a várhatóan sok vitát kiváltó zöldterület rendezés sem sokáig napolható el. Itt főleg a város szimbólumát jelentő japán akácfasort kell rekultiválni, mivel a fák elöregedtek és balesetveszélyessé válhatnak. Utóbbihoz átfogó tervet rendelnek a témában jártas és ismert szakemberektől, elkerülve az esetleges károkozást.

A 2014-es választás óta sikerült előrelépni Mezőkeresztes sportéletében. Beindult a megyei harmadosztályú labdarúgó bajnokság, ahol ismét képviselteti magát a város. A női felnőtt és ifjúsági kézilabda csapatnak is lehet már tapsolni a bajnoki mérkőzéseken. A Sport Egyesületen kívül támogatást élvez még a civil szférából a Mezőkeresztesi Férfikórus, Kamarakórus és Citerazenekar Egyesület, az idősek klubja és a motoros klub. A polgárőrök sokat tesznek a város közbiztonságának megőrzéséért, melyhez ők is megkapják a támogatást.

János tehát a választópolgárok akaratából ismét a lakóhelyén dolgozhat, de az nem azt jelenti, hogy több időt tölthet a családjával. Gábor (19) gépgyártás technológus szakra jár, Bettina (13) és Melinda (11) pedig még általános iskolások. Ők már tapasztalják, hogy a polgármesternek soha nincs munkaidő vége.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése