Gárdonyi István

A BorsodTakarék ügyvezetője

Mezőkeresztes 

szszb_31_ki_gardonyi_istvan_800.jpgAmi évtizedeken át csak rendkívüli esetben lett volna elképzelhető, az a Mezőkeresztes központú BorsodTakaréknál bekövetkezett. Egy 30 éves fiatalembert neveztek ki az ügyvezetői posztra, ami a pénzintézet második számú vezetője státust jelenti. Tóth Zoltánné elnök-ügyvezető hamar felismerte benne a rátermettséget, így ma együtt végzik a kettős ügyviteli feladatokat.

Istvánnak még nem volt rá ideje, hogy kutassa a családfáját, amiből kiderülne, rokona-e a híres írónak. Egyébként is más pályát választott, a számok forgatagában érzi jól magát.

Három éves sem volt, amikor Mezőkeresztesre költöztek az 1985. április 3-án született István szülei. Később édesanyja nevelte két nővérével együtt, akik közül Ágnes szakmabeliként a mezőnagymihályi betétgyűjtő pénztárat vezeti. Erika Nyíregyházán lakik és többek között pályázatírásokkal foglalkozik.

Mezőkeresztesen végezte az általános iskolát, majd Mezőkövesden a Szent László Gimnázium és Szakközépiskola pénzügyi tagozatán érettségizett. Ott megszerezte a pénzügyi alapokat és megtanulta a gépírást, amelyeknek máig nagy hasznát veszi. Mivel a matematika és a reáltantárgyak érdekelték, jelentkezett és felvették az egri Eszterházy Károly Főiskola közgazdasági szakára, ahol 2008-ban vehette át a diplomáját. A kötelező szakmai gyakorlatot 2007-ben a BorsodTakarék mezőkeresztesi kirendeltségén végezte, ahol a jelenlegi elnök-ügyvezető, Tóthné Éva volt a kirendeltség-vezető. A jó pénzügyi érzékkel rendelkező fiatalembert mindjárt Kuzmi István akkori csúcsvezető figyelmébe ajánlotta, aki egyébként is híve volt a fiatalításnak. Így került István friss diplomásként a vidék bankjának központjába 2008. július 8-án. Az első időszakban gyakornokként ásta bele magát a pénzintézet mindennapjaiba, majd megbízták a passzív üzletág vezetésével. Minőségi munkája és pozitív hozzáállása révén 2012 őszén már a főkönyvelői teendőket végezte, a következő évben pedig újabb lépcsőfok következett: kinevezték gazdasági igazgatónak.

Lendületes, hozzáértő munkájára nagy szükség van ebben az időszakban, hiszen javában tart a takarékszövetkezetek átalakítása, ami folyamatos változásokkal jár. Sorra módosulnak a törvények és jogszabályok, amiket elég nehéz követni. Napirenden vannak az összevonások, a fúziók, amelyek a pénzintézet stabilizálását, illetve megerősödését szolgálják. Ehhez kell alkalmazkodniuk. Reméli, sikeresen végbemegy az átalakulás és abból megerősödve kerülnek ki. Korábban átvészelték a gazdasági válság nehéz éveit, annak ellenére, hogy Dél-Borsod térsége korántsem számít a legerősebb gazdasági régiók közé. Ezért is hangsúlyozza, hogy óvatosan kell kezelni az üzleti tervüket, annak is különösen a hitelfelvételi oldalát. Voltak ugyan jobb időszakok a vidék bankjának múltjában, de azért figyelemre méltó a tavalyi mérlegük, ahol 15 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett körülbelül ugyanakkora összegű betétállomány szerepel. Nem elhanyagolható a 6,5 milliárdos hitelállományuk sem, tőkemegfelelésük pedig megfelel a jogszabályoknak. A jó eredmények mögött 80 dolgozó áll, akik a napi feladatokat végzik. Jól működik a záloghitelezési üzletág, ahol egy saját zálogház mellett hat másik egységet finanszíroznak.

Jól jelzi a megerősödésüket, hogy 2012 után ebben az évben először már bérfejlesztést is tudtak adni a BorsodTakarék alkalmazottainak.

A jó eredmények eléréséhez át kellett esni némi szemléletváltáson és szakmai képzéseken is a dolgozóknak. Sikerült több tapasztalt munkatársat átcsábítani más pénzintézetektől, akik új pénzügyi technikákat hoztak magukkal. Rájuk a növekvő munkaterhek miatt is szükség volt, hiszen az új feladatokat csak jó szakemberekkel lehet elvégezni. Ennek ára, hogy a jó bankárokat meg kell fizetni.

Gárdonyi István nem csak a számok világában szeret biztosra menni, hanem az életben is. Huszonnyolc évesen úgy döntött, szüksége van egy stabil családi háttérre, aminek már adottak voltak a feltételei. Évekkel azelőtt a mérlegképes szakmai képzésen találkozott Dolinka Évával, aki tőle egy héttel korábban kezdett dolgozni a BorsodTakarék Miskolc-Gömöri kirendeltségén, majd annak vezetője lett. Baráti kapcsolat akkor alakult ki közöttük, amikor Éva meglátogatta István édesanyját a kórházban. Ebből lett később szerelem és házasság, aminek ékes bizonyítéka a 2014. szeptember 21-én született Anna Léna. Éva az elmúlt évben kapott diplomát a Miskolci Egyetem közgazdasági szakán, a család jelenleg Diósgyőrben él.

Istvánnak a munkája és a gyermeknevelés mellett most nem jut ideje a kispályás focira, ami kedvelt időtöltése volt.

Tervei között viszont szerepel egy kertes ház vásárlása Miskolc egyik kertvárosában, a következőkben pedig továbbra is előnyt élveznek nála a szakmai képzések, amelyek biztosítják eddigi sikeres pályájának a folytatását.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése