Gárdonyi István

A BorsodTakarék ügyvezetője

Mezőkeresztes 

szszb_31_ki_gardonyi_istvan_800.jpgAmi évtizedeken át csak rendkívüli esetben lett volna elképzelhető, az a Mezőkeresztes központú BorsodTakaréknál bekövetkezett. Egy 30 éves fiatalembert neveztek ki az ügyvezetői posztra, ami a pénzintézet második számú vezetője státust jelenti. Tóth Zoltánné elnök-ügyvezető hamar felismerte benne a rátermettséget, így ma együtt végzik a kettős ügyviteli feladatokat.

Istvánnak még nem volt rá ideje, hogy kutassa a családfáját, amiből kiderülne, rokona-e a híres írónak. Egyébként is más pályát választott, a számok forgatagában érzi jól magát.

Három éves sem volt, amikor Mezőkeresztesre költöztek az 1985. április 3-án született István szülei. Később édesanyja nevelte két nővérével együtt, akik közül Ágnes szakmabeliként a mezőnagymihályi betétgyűjtő pénztárat vezeti. Erika Nyíregyházán lakik és többek között pályázatírásokkal foglalkozik.

Mezőkeresztesen végezte az általános iskolát, majd Mezőkövesden a Szent László Gimnázium és Szakközépiskola pénzügyi tagozatán érettségizett. Ott megszerezte a pénzügyi alapokat és megtanulta a gépírást, amelyeknek máig nagy hasznát veszi. Mivel a matematika és a reáltantárgyak érdekelték, jelentkezett és felvették az egri Eszterházy Károly Főiskola közgazdasági szakára, ahol 2008-ban vehette át a diplomáját. A kötelező szakmai gyakorlatot 2007-ben a BorsodTakarék mezőkeresztesi kirendeltségén végezte, ahol a jelenlegi elnök-ügyvezető, Tóthné Éva volt a kirendeltség-vezető. A jó pénzügyi érzékkel rendelkező fiatalembert mindjárt Kuzmi István akkori csúcsvezető figyelmébe ajánlotta, aki egyébként is híve volt a fiatalításnak. Így került István friss diplomásként a vidék bankjának központjába 2008. július 8-án. Az első időszakban gyakornokként ásta bele magát a pénzintézet mindennapjaiba, majd megbízták a passzív üzletág vezetésével. Minőségi munkája és pozitív hozzáállása révén 2012 őszén már a főkönyvelői teendőket végezte, a következő évben pedig újabb lépcsőfok következett: kinevezték gazdasági igazgatónak.

Lendületes, hozzáértő munkájára nagy szükség van ebben az időszakban, hiszen javában tart a takarékszövetkezetek átalakítása, ami folyamatos változásokkal jár. Sorra módosulnak a törvények és jogszabályok, amiket elég nehéz követni. Napirenden vannak az összevonások, a fúziók, amelyek a pénzintézet stabilizálását, illetve megerősödését szolgálják. Ehhez kell alkalmazkodniuk. Reméli, sikeresen végbemegy az átalakulás és abból megerősödve kerülnek ki. Korábban átvészelték a gazdasági válság nehéz éveit, annak ellenére, hogy Dél-Borsod térsége korántsem számít a legerősebb gazdasági régiók közé. Ezért is hangsúlyozza, hogy óvatosan kell kezelni az üzleti tervüket, annak is különösen a hitelfelvételi oldalát. Voltak ugyan jobb időszakok a vidék bankjának múltjában, de azért figyelemre méltó a tavalyi mérlegük, ahol 15 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett körülbelül ugyanakkora összegű betétállomány szerepel. Nem elhanyagolható a 6,5 milliárdos hitelállományuk sem, tőkemegfelelésük pedig megfelel a jogszabályoknak. A jó eredmények mögött 80 dolgozó áll, akik a napi feladatokat végzik. Jól működik a záloghitelezési üzletág, ahol egy saját zálogház mellett hat másik egységet finanszíroznak.

Jól jelzi a megerősödésüket, hogy 2012 után ebben az évben először már bérfejlesztést is tudtak adni a BorsodTakarék alkalmazottainak.

A jó eredmények eléréséhez át kellett esni némi szemléletváltáson és szakmai képzéseken is a dolgozóknak. Sikerült több tapasztalt munkatársat átcsábítani más pénzintézetektől, akik új pénzügyi technikákat hoztak magukkal. Rájuk a növekvő munkaterhek miatt is szükség volt, hiszen az új feladatokat csak jó szakemberekkel lehet elvégezni. Ennek ára, hogy a jó bankárokat meg kell fizetni.

Gárdonyi István nem csak a számok világában szeret biztosra menni, hanem az életben is. Huszonnyolc évesen úgy döntött, szüksége van egy stabil családi háttérre, aminek már adottak voltak a feltételei. Évekkel azelőtt a mérlegképes szakmai képzésen találkozott Dolinka Évával, aki tőle egy héttel korábban kezdett dolgozni a BorsodTakarék Miskolc-Gömöri kirendeltségén, majd annak vezetője lett. Baráti kapcsolat akkor alakult ki közöttük, amikor Éva meglátogatta István édesanyját a kórházban. Ebből lett később szerelem és házasság, aminek ékes bizonyítéka a 2014. szeptember 21-én született Anna Léna. Éva az elmúlt évben kapott diplomát a Miskolci Egyetem közgazdasági szakán, a család jelenleg Diósgyőrben él.

Istvánnak a munkája és a gyermeknevelés mellett most nem jut ideje a kispályás focira, ami kedvelt időtöltése volt.

Tervei között viszont szerepel egy kertes ház vásárlása Miskolc egyik kertvárosában, a következőkben pedig továbbra is előnyt élveznek nála a szakmai képzések, amelyek biztosítják eddigi sikeres pályájának a folytatását.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése