Dr. Ráski László

A Bogácsi Termálfürdő igazgatója,

Bogács

baz_06_36_dr_raski_laszlo_1.jpgFelvidéki (kassai) családból származik, szüleit – az ismert történelmi okok miatt – 1947-ben telepítették át Magyarországra. Így lakatos-kovácsmester édesapja a Diósgyőri Gépgyár művezetője, varrónő képzettséggel rendelkező édesanyja pedig a MÁV Utasellátó dolgozója lett. Testvére, Sándor villamosmérnök, egy tervező cég csoportvezetője Miskolcon.

Ráski László 1950. november 26-án született Miskolcon. Gyermekéveit a Martin-telepen töltötte, ahol a vasúti töltés mentén a futball jelentette a legjobb kikapcsolódást. Itt végezte általános iskolai tanulmányait, innen járt a zeneiskolába, ahol zongorázni tanult, később énekkaros is volt.

Középiskolai tanulmányait a Bláthy Ottó Villamosenergiai Technikumban folytatta, ahol 1969-ben szerzett technikusi oklevelet. A technikum elvégzése után a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán tett sikeres felvételi vizsgát. Életének egyik legszebb – ha nem a legszebb – öt évét töltötte az egyetemen, ahol a szerszámgépészeti szakon – a hidraulikus rendszerek témakörében – 1974-ben védte meg diplomáját.

1975-ben a Gyár- és Gépszerelő Vállalathoz került műszaki előkészítői beosztásba. Egy évvel később szerelésvezetőnek nevezték ki, és megbízták a Hajdúsági Iparművek és a Magyar Gördülőcsapágy Művek debreceni gyárának rekonstrukciós kivitelezési, technológiai szerelési munkálatainak irányításával.

1978-ban főszerelésvezetői kinevezést kapott, és a négyszáz fős miskolci kirendeltséget vezette. Ebben a minőségében irányította az LKM Kombinált Acélmű 10,6 milliárd forintos kiemelt állami nagyberuházás technológiai-szerelési munkálatait.

1982-től az Út- és Vasútépítő Vállalat építésvezetője lett, ahol már a mélyépítés területén is komoly kivitelezési munkálatokat irányított, két évvel később az újonnan alakult Fővállalkozási Iroda élére került, ahol többek között a Borsodi Szénbányák Putnoki Üzemének szénszállító rendszerét építették ki.

1986 áprilisától az LKM következett, ahol hamarosan a Terv- és Költségvetési Osztály vezetőjévé nevezték ki.

Öt évvel később pályázat útján került a Miskolci Közterületfenntartó Vállalat igazgatói székébe, ahol az időközben korlátolt felelősségű társasággá alakult, majd 1997-ben privatizált cég első ügyvezető igazgatójává választották. Közel egy évtizedet töltött ebben a beosztásban, és 2000-től dolgozott az Ózdi Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában, előbb főtanácsosi, később vezető főtanácsosi beosztásban cégfelügyeletet, környezetvédelmi és kommunális feladatokat látott el. A komoly tennivalók megoldása érdekében folyamatosan képezte magát. 1984-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Ipari Karán mérnök-közgazdász diplomát kapott, ugyanitt egy évvel később doktori címet szerzett.

1988-ban a Mérnök Továbbképző Intézetben számítástechnikát tanult, 2002-ben pedig a Miskolci Egyetem Továbbképzési Központjában hulladékgazdálkodási tanfolyamot végzett. 2004-ben – egy tucatnál több jelentkező közül – pályázat alapján őt választotta meg Bogács Önkormányzata a Bogácsi Termálfürdő Kft. ügyvezető igazgatójává. Az önkormányzat tulajdonát képező cég alapvetően két tevékenységgel foglalkozik: a fürdőszolgáltatással és a szálláshelyek értékesítésével, éves árbevételük több mint 200 millió forint. A 38 főnyi dolgozói létszám közel háromnegyede a fürdőszolgáltatásban tevékenykedik, aminek alapját a 37 fokos gyógyvíz jelenti, amely reumatikus betegségek, ízületi, mozgásszervi megbetegedések, nőgyógyászati problémák, légcsőhurut, valamint gyomor-, epe- és májproblémák gyógyítását segíti.

Az elmúlt év végétől gyógyászati tevékenységet is ellátnak: gyógymasszázs, víz alatti masszázs, elektromos fizikoterápiás kezelések, szolárium, szauna, lábmasszázs, infrafürdő és infraszauna formájában. Nyolc medencéjükből egy a szaunához kapcsolódik, egy fedett medence pedig egész évben a látogatók rendelkezésére áll. Az öt hektáron elterülő cég 100 fős szállodát és 200 fő befogadására alkalmas – faházas és lakókocsis – kempinget üzemeltet. Pályázati pénzből nemrég adták át az élményelemekkel bővített gyermekmedencét, és a további fürdőfejlesztés részeként terveik között szerepel a bejárati díszburkolat elkészítése, valamint a nagymedence részleges lefedése.

Dr. Ráski László idősebbik fia –, Gergely negyedéves a debreceni Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán, a középiskolás Csaba pedig fogorvosnak készül.

Hobbijára, az úszásra és a szaunára, amely összefügg munkájával is, egyre kevesebb ideje van. Kondíciója fenntartásához esténként rendszeresen fut. Jelenlegi munkakörében jól érzi magát, reméli, hogy az igazgatási, irányítási, gazdálkodási és fejlesztési feladatokat Bogács község és az önkormányzat megelégedésére látja el, és ha eljön az ideje, innen vonulhat majd nyugdíjba.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése