Dr. Zelei Borbála

Igazgató főorvos,

Mezőkövesd

baz_03_116_dr_zelei_borbala.jpgEddigi életpályájának legjelentősebb része Mezőkövesdhez fűződik: itt született, nevelkedett, s képzettsége megszerzése után ide tért vissza a főorvosasszony.

Édesapja a postánál dolgozott, édesanyja a háztartás és a gyerekek gondjait, örömeit vállalta magára, mint korosztályából oly sokan. A mama a matyó surcok kötényeinek rojtdíszítését máig egyedülálló módon tudja elkészíteni. A főorvosasszony olyan általános iskolába járt, ahol egész életükre szóló útravalót kaptak a gyerekek. A felső tagozatban alakult ki érdeklődése a biológia iránt, s erősödött meg a középiskolában. Tanítóira, tanáraira, a tőlük kapott emberi és tudásbeli útravalóra máig nagy tisztelettel emlékezik.

A gimnázium után, ezerkilencszázhatvanegyben a Debreceni Orvostudományi Egyetemre ment tovább. Hihetetlenül szorgalmasan, kitartóan tanult és készült a hivatására. Professzorai úgy indították el, hogy humánus, a természettudományok biztos talaján álló orvos válhasson belőle. Különösen szerette a nyári gyakorlatokat. S bár tanulmányai a szocializmus legerősebb éveire estek, a túlzott ideológiákat soha nem tudta elfogadni: mindig a munkája érdekelte elsősorban. 1967-ben végzett, közben ötödéven férjhez ment, s avatása után négy nappal megszületett Mónika leánya. Megyei központi gyakornokként a mezőkövesdi szülőotthonban kezdett el dolgozni, közben hazajárt szoptatni. A babát a nagymama gondozta. A szülőotthon vezetője konzervatív beállítottságú orvos volt, igazi úriemberként viselkedett betegekkel és kollégákkal. A munka azonban erőt próbáló volt, s közben 1970-ben megszületett Erika. Két gyermek mellett és a szülőotthonból azonban nem lehetett szakvizsgára menni, 1973-tól tehát könnyebben végezhető munkát keresett. Ebben az évben kapta meg Mezőkövesd a városi címet, megalakult a közegészségügyi szolgálat, melynek vezetője lett. 1975-ben született meg a harmadik gyermek: Sándor. A három gyermeknek szüksége volt édesanyjukra, nem lehetett klinikai szakmát választani.

A főorvosasszony gyakran helyettesítette a városi főorvost, akinek távoztával a helyére került 1980-tól, majd 1984-től a rendelőintézet igazgatói megbízatását kapta meg. 1984-ben volt az első nagyléptékű önálló munkája, amikor gyakorlatilag a semmiből kellett megteremteni egy ötvenágyas reuma osztályt. 1986-ra pedig felépült a 150 ágyas kórház, melyet a kezdetektől a beindulásig kísérnie kellett. A pincétől a padlásig, a legelső műszertől a legutolsó törlőruháig, a főorvostól a takarítóig – egyszóval mindenről neki kellett gondoskodnia. Embert próbáló munka volt, ami egyben emberi konfliktusokat is hozott. 1987-ben elhagyta hát az igazgatói állást. Az akkori tanácselnök bölcsen és emberséggel támogatta a nehéz helyzetbe került intézményvezetőt, akit ideológiai támadások értek. Ekkor lett táppénzes felülvizsgáló főorvos.

A továbblépésben megint a mama segített: elvállalta a gyerekeket, hogy leánya tanulhasson. Ezerkilencszáznyolcvannyolcban egészségügyszervező-társadalomorvostani szakvizsgát szerzett, ami kötelező volt a vezetők számára. Szoros kapcsolatba került a háziorvosokkal, sok helyettesítést, orvosi ügyeletet vállalt, hiszen közben egyedül maradt a három gyermekkel, szükségük volt a pénzre.

A gyakorlat megszerzése után bejelentkezhetett háziorvosi szakvizsgára, amit sikeresen meg is szerzett 1991-ben. A felülvizsgáló orvosi státusz idővel megszűnt, de szerencsére akkor szervezte a megyei területi igazgató az orvos szakértői intézet mezőkövesdi kihelyezett egységét, s 1993-tól ide jött, emellett üzemorvosi tevékenységet is látott el. Ez utóbbi területen, már jóval az ötvenedik éve után szerezte meg harmadik szakvizsgáját. 1998-tól az orvos szakértői munkával párhuzamosan a városi rendelőintézet-vezetői feladatokat látja el.

Nem pályázott – felkérték erre a munkára. Nehéz időszakban vállalta el a munkát, amikor a pontrendszer bevezetése után egyre rosszabb helyzetben kerültek a járóbeteg-ellátást végző intézetek, s rá várt az a feladat, hogy önfinanszírozóvá tegye a rábízott intézetet. Sokat tanult, gondolkodott, tapasztalatokat szerzett, igyekezett maga mellé állítani és az újfajta gondolkodásmódra megtanítani kollégáit, s ennek gyümölcseként egy év alatt nyereségessé vált munkájuk. Új ösztönző rendszert dolgozott ki intézetében, melyben a tisztességes munkát anyagilag is elismerik.

Emberi attitűdje, hogy véleményét akkor is szereti elmondani, ha az pillanatnyilag hálátlan feladatnak tűnik. Tisztessége azonban csak ezt a viselkedést tudja elfogadni. Mára a főorvosasszony nagy tudású, tapasztalt vezető és boldog – háromunokás – nagymama. Részt vesz a helyi társadalmi életben, támogatja gyermekeit munkájukban, hihetetlen energiával látja el kettős szakmai feladatát. Életét áthatja a gyökerekhez való ragaszkodás, a hivatásszeretet és a biztonságteremtő családanyai érzelmek.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése