Palatics Attila

Ügyvezető

Mezőkeresztes

szszb 29. ki Palatics AttilaDSC_9576 400 .jpgAz egykori kis tsz telephelyből mára az ország legjelentősebb fékdob gyártó üzeme lett, termékeik kamionokba, autóbuszokba és pótkocsikba építve a világ minden táján „futnak”. A HUNGAROFÉK Kft. mintegy 50 ezer féle terméket forgalmaz, amivel jókora részesedéssel bírnak ebben a piaci szegmensben. A cég felépítésében komoly szerepet vállalt Palatics Attila, aki ügyvezetőként irányítja a jelenleg 40 fős sikeres céget.

Mezőkeresztes termelőszövetkezetében a ’60-as években melléküzemágat hoztak létre,és különböző gyártó és kereskedő cégek  alvállalkozóiként ismerték és tanulták meg a fejlett piacok elvárásait. Palatics Attila a ’80-as évek közepétől vesz részt a melléküzemág  munkájában, ami eleinte sok áldozatot követelt. Az ügyvezető 1961. augusztus 5-én született Miskolcon, de örökös mezőkeresztesinek vallja magát. Ott végezte az általános iskolát, majd Miskolcon a Gépipari Szakközépiskolában szerzett érettségit 1979-ben. Felvették a Miskolci Egyetem gépgyártás-technológus szakára, ahol 1985-ben kapott diplomát. Kezdő mérnökként úgy döntött, saját lakóhelyén keres munkát és kínálkozott is számára a termelőszövetkezet, ahol helyettes műhelyvezetői, majd pár hónap múlva műhelyvezetői feladatot kapott. Két éven át irányította a gépjavítást és karbantartást, onnan került a melléküzemághoz. Hamarosan beszállítói lettek több világcégnek, de az akkori szabályozás miatt csak kereskedő cégeken keresztül tudták értékesíteni termékeiket. A tsz-ek átalakítása után néhányan továbbvitték a gyártást és 1992-ben kft-t alakítottak és fékdobok gyártása mellett saját kézbe vették  az értékesítési folyamatot is.

Az ügyvezető bevallja, voltak hónapok, amikor alig bírták a fizetésekre is összeszedni a pénzt, sőt veszélyben forogtak a munkahelyek. Az „őskor” azonban egyszer véget ért, ők pedig néhány kollégával a fejlesztés mellett döntöttek. Nagy értékű modern technológiát vásároltak, amivel ki tudták elégíteni a piaci szereplők igényeit. Egyik legfontosabb üzleti partnerük a mai napig a Rába, velük a tervezőasztaltól a késztermék előállításáig közösen dolgoznak. A fejlesztések közben rájöttek, hogy a vevők azt szeretik, ha egy helyen többféle terméket meg tudnak vásárolni, ezért járműalkatrész kereskedelmet indítottak el. Mára a fékdob, féktárcsa és fékbetét értékesítés hazai piacvezetői lettek, de forgalmaznak magas színvonalú motorszűrőket, ékszíjakat és sok egyéb fontos alkatrészt is a nagyméretű járművekhez.

Palatics Attila büszke rá, hogy az Európában futó buszok kamionok és pótkocsik nagy része mezőkeresztesi termékekkel fut. A minőség viszont nem jön magától, ahhoz tapasztalt szakemberek terveire, a megmunkálási technológiai előírások maradéktalan betartására és minőségi gyártásra van szükség. Az ügyvezető nem tervezőasztal mellől érkezett, hiszen már egyetemi évei alatt fékdobokat esztergált, majd a műhelyben elsajátította a járműszerelés gyakorlatát is. Ez a fiatalkori rutinszerzés visszaköszön a mindennapokban, aminek most a cég fölözi le a hasznát. A szakma egyik fokmérője, hogy termékeik a cseh,lengyel , litván és szlovák  piacokon is elismertek és keresettek.

Attila 1984-ban nősült, felesége a HUNGAROFÉK Kft. pénzügyi vezetője. Úgy véli, nem jelent számukra hátrányt a közös munkahely, sőt „családon belül” nagyobb biztonságot jelent a pénzkezelés. Három gyermekük közül Edit Budapesten jogászkánt dolgozik, Attila két diplomával és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező közgazdász, aki eddig szerzett tapasztalatait és kapcsolati tőkéjét most már a kft.-nél kamatoztatja. Andrea Egerben a két tannyelvű gimnázium utolsó éves tanulója.

A Palatics család Mezőkeresztesen él, ahol Attilát mindenki ismeri. Nem csak sikeres vállalkozóként, hanem egykori futballistaként is tisztelik. Megyei I. osztályban rúgta mintegy tíz éven át a bőrt, ám amikor a cég erősödni kezdett, elfogyott a szabadideje és a sport helyett a munkát választotta. Azóta sem tett le a testmozgásról, a futás és kerékpározás a gyakori programjai közé tartozik. Itt megemlíti édesapját, Palatics Józsefet, aki játékvezető és megyei sportfelügyelő volt, nagybátyja, Gábor pedig a Miskolci Vasutas egykori NB I.-es csapatában is futballozott. A sport tehát mindig közel állt a családhoz.

A mai vállalkozóknál elmaradhatatlan a folyamatos fejlődés, egy nemzetközileg ismert cégnél pedig már szinte kötelező a vezetők nyelvtudása. Ő angolul és németül tárgyalóképes. Legújabb üzletfélként egy kínai céget említ, akikkel kétoldalú kapcsolatot szeretne kialakítani, bár kínaiul még nem beszél.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése