Palatics Attila

Ügyvezető

Mezőkeresztes

szszb 29. ki Palatics AttilaDSC_9576 400 .jpgAz egykori kis tsz telephelyből mára az ország legjelentősebb fékdob gyártó üzeme lett, termékeik kamionokba, autóbuszokba és pótkocsikba építve a világ minden táján „futnak”. A HUNGAROFÉK Kft. mintegy 50 ezer féle terméket forgalmaz, amivel jókora részesedéssel bírnak ebben a piaci szegmensben. A cég felépítésében komoly szerepet vállalt Palatics Attila, aki ügyvezetőként irányítja a jelenleg 40 fős sikeres céget.

Mezőkeresztes termelőszövetkezetében a ’60-as években melléküzemágat hoztak létre,és különböző gyártó és kereskedő cégek  alvállalkozóiként ismerték és tanulták meg a fejlett piacok elvárásait. Palatics Attila a ’80-as évek közepétől vesz részt a melléküzemág  munkájában, ami eleinte sok áldozatot követelt. Az ügyvezető 1961. augusztus 5-én született Miskolcon, de örökös mezőkeresztesinek vallja magát. Ott végezte az általános iskolát, majd Miskolcon a Gépipari Szakközépiskolában szerzett érettségit 1979-ben. Felvették a Miskolci Egyetem gépgyártás-technológus szakára, ahol 1985-ben kapott diplomát. Kezdő mérnökként úgy döntött, saját lakóhelyén keres munkát és kínálkozott is számára a termelőszövetkezet, ahol helyettes műhelyvezetői, majd pár hónap múlva műhelyvezetői feladatot kapott. Két éven át irányította a gépjavítást és karbantartást, onnan került a melléküzemághoz. Hamarosan beszállítói lettek több világcégnek, de az akkori szabályozás miatt csak kereskedő cégeken keresztül tudták értékesíteni termékeiket. A tsz-ek átalakítása után néhányan továbbvitték a gyártást és 1992-ben kft-t alakítottak és fékdobok gyártása mellett saját kézbe vették  az értékesítési folyamatot is.

Az ügyvezető bevallja, voltak hónapok, amikor alig bírták a fizetésekre is összeszedni a pénzt, sőt veszélyben forogtak a munkahelyek. Az „őskor” azonban egyszer véget ért, ők pedig néhány kollégával a fejlesztés mellett döntöttek. Nagy értékű modern technológiát vásároltak, amivel ki tudták elégíteni a piaci szereplők igényeit. Egyik legfontosabb üzleti partnerük a mai napig a Rába, velük a tervezőasztaltól a késztermék előállításáig közösen dolgoznak. A fejlesztések közben rájöttek, hogy a vevők azt szeretik, ha egy helyen többféle terméket meg tudnak vásárolni, ezért járműalkatrész kereskedelmet indítottak el. Mára a fékdob, féktárcsa és fékbetét értékesítés hazai piacvezetői lettek, de forgalmaznak magas színvonalú motorszűrőket, ékszíjakat és sok egyéb fontos alkatrészt is a nagyméretű járművekhez.

Palatics Attila büszke rá, hogy az Európában futó buszok kamionok és pótkocsik nagy része mezőkeresztesi termékekkel fut. A minőség viszont nem jön magától, ahhoz tapasztalt szakemberek terveire, a megmunkálási technológiai előírások maradéktalan betartására és minőségi gyártásra van szükség. Az ügyvezető nem tervezőasztal mellől érkezett, hiszen már egyetemi évei alatt fékdobokat esztergált, majd a műhelyben elsajátította a járműszerelés gyakorlatát is. Ez a fiatalkori rutinszerzés visszaköszön a mindennapokban, aminek most a cég fölözi le a hasznát. A szakma egyik fokmérője, hogy termékeik a cseh,lengyel , litván és szlovák  piacokon is elismertek és keresettek.

Attila 1984-ban nősült, felesége a HUNGAROFÉK Kft. pénzügyi vezetője. Úgy véli, nem jelent számukra hátrányt a közös munkahely, sőt „családon belül” nagyobb biztonságot jelent a pénzkezelés. Három gyermekük közül Edit Budapesten jogászkánt dolgozik, Attila két diplomával és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező közgazdász, aki eddig szerzett tapasztalatait és kapcsolati tőkéjét most már a kft.-nél kamatoztatja. Andrea Egerben a két tannyelvű gimnázium utolsó éves tanulója.

A Palatics család Mezőkeresztesen él, ahol Attilát mindenki ismeri. Nem csak sikeres vállalkozóként, hanem egykori futballistaként is tisztelik. Megyei I. osztályban rúgta mintegy tíz éven át a bőrt, ám amikor a cég erősödni kezdett, elfogyott a szabadideje és a sport helyett a munkát választotta. Azóta sem tett le a testmozgásról, a futás és kerékpározás a gyakori programjai közé tartozik. Itt megemlíti édesapját, Palatics Józsefet, aki játékvezető és megyei sportfelügyelő volt, nagybátyja, Gábor pedig a Miskolci Vasutas egykori NB I.-es csapatában is futballozott. A sport tehát mindig közel állt a családhoz.

A mai vállalkozóknál elmaradhatatlan a folyamatos fejlődés, egy nemzetközileg ismert cégnél pedig már szinte kötelező a vezetők nyelvtudása. Ő angolul és németül tárgyalóképes. Legújabb üzletfélként egy kínai céget említ, akikkel kétoldalú kapcsolatot szeretne kialakítani, bár kínaiul még nem beszél.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése