Dusza Bertalan

Ügyvezető-igazgató

Mezőnyárád

szszb 29. ki Dusza Bertalan 400.jpg1990-ben kezdődött vállalkozásában mindig a több lábon állást preferálta, ezért a termelő, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységek megtalálhatók a vállalkozásában. Mindig is szívügyének tekintette a Bükkalja sorsát, ezért ebben a térségben működnek cégei. A 3-as számú fő út mellett, Bükkábrányon üzemelteti a patinás Malomtanya vendéglőt, ahol a magyaros ételeken és a Dusza-pincészet minőségi borain kívül szálláslehetőséget is biztosítanak a vendégeknek.

Az 1961. július 18-án Mezőkövesden született vállalkozó Tardon kezdte iskoláit, majd Nyíregyházán érettségizett és ott szerzett diplomát a mezőgazdasági főiskola gépészmérnök szakán. Tanulmányait a Gödöllői Agráregyetemen folytatta, ugyanazon a szakterületen. Első munkahelye Tibolddarócon a Rákóczi Tsz. volt, ahol a melléküzemágban főmérnökként alkalmazták. Ipari és szolgáltató tevékenységet egyaránt folytattak, különösen a patentív gyártásban értek el kiváló eredményt,

A ’80-as évek végén kezdődő gazdasági átalakulások őt is megérintették, 1990-ben az önállósodás mellett döntött. Családi vállalkozásként tibolddaróci központtal megalakította a máig működő Centrál Kft. nevű cégét, amelyben eleinte tüzelő- és építőanyag kereskedelemmel foglalkoztak. 1992-ben  Mezőnyárádon vásárolt telephelyet, ahol jelenleg a cég székhelye működik. 1999-ben tulajdonukba került a Malomtanya vendéglő, majd Tibolddarócon megvették a Majtényi kúriát, valamint bükkaljai szőlőterületeket és térségi szántóföldeket. Az első húsz év küzdelmes vállalkozási időszakát feleségével, Stán Évával vitte végig, aki biztos társként segítette a cég irányításában és maximálisan kivette részét a társaság munkájában ugyanúgy, mint a gyermeknevelésben. Sajnos, mindez ma már múlt idő, hiszen a vállalkozó társ, gyermekei édesanyja, akivel 23 éve éltek házasságban, 2011-ben örökre eltávozott. Nagyobb gyermekük, Dávid ma a Debreceni Egyetem harmadéves hallgatója, Dalma pedig gimnáziumi tanuló.

Az elmúlt időszakban a gazdaságot sújtó nehézségek miatt megváltozott a társaság tevékenysége, leginkább a tüzelőanyag kereskedésben, a szénosztályozásban, a széncsomagolásban és az értékesítés területén értek el eredményeket.  Országos kereskedelmi hálózat kiépítését tűzte ki célul, mivel a széntüzelés reneszánszát éli. Emellett Mezőkövesden vas- műszaki és építőanyag kereskedést működtetnek. Tibolddarócon a szőlő-bor vertikum területén jelentős borelőállítás zajlik, ahol saját pincészetében palackozza borait. Kínálati listáján Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Zenit, Medina, Leányka és Olaszrizling található a repertoárban. Szőlőpálinkák és biocsipke pálinka is színesíti a listát. Termékeiket javarészt belföldön értékesítik, de került már Csehországba és Szlovákiába is a Dusza-pincészet borából.  Borászati szaktudását és a termékek elismertségét mi sem jelzi jobban, minthogy Dusza Bertalan tagja a bogácsi Szent Márton, a Lillafüredi István Nádor és az Első Magyar Fehérasztal Gasztronómiai Lovagrendnek. Alapítója a Tibolddaróci Borklubnak, amely szervezet tíz éve alakult és havi rendszerességgel tartanak rendezvényeket színes programokkal.

A cégvitel mellett alapítója és elnöke a 20 tagú, 100 hektárt integráló Bükkalja Borászati Szövetkezetnek és vezetője a Tibolddaróc és Környéke Földtulajdonosok Vadászati Közösségének is. Fenti szervezetek maghatározó szerepeket töltenek be a turizmus, a borturizmus és a vadászati turizmusterületén. Úgy véli, a régió felemelkedésének vezérhajója a bor- és vadászati turizmus mielőbbi fejlesztése lehet, amiért keményen dolgoznak.

Ezt a szerepet szánta a patinás Majtényi kúriának is, amely épületet annak megvásárlásával és felújításával szintén a már említett turizmusba és borturizmusba szeretne bevonni. Mivel megszállott embernek és térségi lokálpatriótának tartja magát, bízik benne, hogy az a vállalkozása sikeres lesz és további fejlesztéseket tudnak majd véghezvinni a – most már –  Dusza-kúriában. Emellett a pincészet és a szőlőbirtok továbbfejlesztése is folyamatosan zajlik, hiszen egyre több a versenytárs a piacon. Kézműves borászatként működik a pincészet, megőrzi a múltat, de lehetőséget teremt az utókornak a több száz éves borkultúra továbbmélyítésében és elsajátításában.

A számtalan tevékenység és mindennapi feladatok mellett tanult szakmáját is gyakorolja Dusza Bertalan. A gyakorlati részt a gépjárműpark karbantartásával és a termelőüzem működtetésével, míg a könyvből tanultakat az oktatásban tartja szinten. Mezőkövesd Széchenyi István Szakközépiskolájában szakmai tárgyakat oktat.

Végezetül megerősíti, hogy Bükkalja, de leginkább Tibolddaróc térségében szeretne hozzájárulni az ott található értékek megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése