Tóth-Móricz Péter

Polgármester,

Bükkábrány

baz_07_66_toth-moricz_peter.jpgRitka alkalom, következésképpen imponáló olyan fiatalemberrel beszélgetni, aki pályafutásának minden állomását pozitívan értékeli – mindig annak hozadékával mérve fontosságát. Mindenhol képessége és kreativitása legjavát fektetett be a feladatba – ahogyan mondani szokták –, komoly ember.

Tóth-Móricz Péter jelenleg Bükkábrány község polgármestere, végigjárta az élet iskoláit. 1970-ben született Mezőkövesden. Édesapja mezőgazdász, ágazatvezető, édesanyja védőnőként dolgozott a község alkalmazásában. Sajnos már nem érhette meg fia sikerét. Általános és középiskoláit Mezőkövesden végezte. A Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola jó útravalót nyújtott a továbbtanuláshoz. A biológia, kémia tantárgyak szeretete okán a mezőgazdaságot választotta, és 1992-ben üzemmérnöki diplomát szerzett növénytermesztési szakon. Ezekben az években már világosan kirajzolódott a mezőgazdaság átalakulása, a régi struktúrák megváltozása és a várható nehézségek. Debrecenben a posztgraduális mérnök tanári szak elvégzése nemcsak a több lábon állás lehetőségét adta, hanem a pedagógiai érzék és gyermekszeretet ötvözete új kihívást is jelentett. Oktatói-nevelői munkáját 1992-től a Tokaji Mezőgazdasági Szakiskolában kezdte szakmai tárgyak tanításával.

– Hátrányos helyzetű, de jólelkű gyerekekkel foglalkoztam egy olyan intézményben, amely híres volt nevelői hatásáról. A tanításon túl igyekezett számukra olyan szabadidős elfoglaltságot találni, amelyben sikereket érhettek el. Testépítő klubot hozott létre, és az eredményesség érdekében megszerezte a Testnevelési Főiskola szakedzői képesítését. Alkotmányos kötelezettségét teljesítve katonai szolgálatba állt 1994-ben Szentendrén, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, ahol őrmesterként szerelt le, sorkatonaként elérhető legmagasabb fokozattal. Századparancsnoka köszönőlevelet írt szüleinek.

– Azt vallom, hogy az ember minden élethelyzetben hozza ki magából a legtöbbet. Amiben nem járunk elöl, annak megkövetelésére nincs erkölcsi alapunk! A sereg nagy iskola! Emberismeret, tapasztalat, konfliktuskezelés, a hierarchia betartása, tisztelete, a nehéz helyzetek kezelése, a tolerancia és a tartás igazán itt tanulható meg. Mi adtuk a katonai rendszolgálatot, a laktanya őrzését, mi voltunk gyakorlatokon az ellenség, ellenünk harcoltak a főiskolások. „Férfias játékok”, kemény próbatételei az akaratnak és a jellemnek.

Leszerelés után visszakerült kedves iskolájába, Tokajba, ahol 1998-ig tanított. Sajnálatos családi esemény, édesanyja súlyos betegsége miatt közelebb kellett álláslehetőséget keresnie. Tudomására jutott, hogy a Megyei Földhivatal gazdászokat keres. A munka szakmai problémát nem jelentett, így 1998-tól az intézmény dolgozójaként a másodfok munkájával ismerkedett, majd a Tiszaújvárosi Körzeti Földhivatalba helyezték, ahol feladata lett a termőföld-hasznosítás, a művelési kötelezettségek ellenőrzése, az aranykorona-rendszer karbantartása. 2002-ben az önkormányzati választások előtt barátai és jó ismerősei – értékelve eddigi szakmai és emberi képességeit – biztosították és támogatták jelöltségét Bükkábrány polgármesteri címéért, mely megbízatást el is nyerte. A település az autópálya megépítéséig nagy tranzitforgalmú hely volt. Ma már csendesebb, de aki erre jár, egy szép, tiszta, rendezett, virágos falut lát, a dekoratív önkormányzati hivatal, a rendelő, rendőrőrs, óvoda és egy nagyon szép iskola szolgálja a helybéliek komfortját. Igazán nagy kihívást a központi konyha megépítése jelentett. Éveken át pályáztak rá, míg a testület a hitel felvétele mellett döntött, 2005-ben került átadásra a 100 férőhelyes 300 adagos ellátó létesítmény, amely kompletté tette az iskolaépületet, és ebben az évben már bármilyen rendezvény lebonyolítását vállalni tudja. 2005 szerencsés évjáratnak bizonyult. Sikerült a két intézményfenntartó társulás létrehozása, öt település bevonásával az általános iskola és óvoda tekintetében. Az önálló gazdálkodású pénzügyi elszámoló rendszer nagy biztonságot jelent. Működésére büszkék lehetnek, hiszen országos példává nőtte ki magát. A legnagyobb feladatot, mint mindenhol, a szennyvíz-beruházás megvalósítása jelenti. Folyamatos pályázatok cél- és címzett támogatásra jelenleg is a kormány előtt vannak. A jövő szép terve egy 100 milliós beruházású arborétum és dísztó, melynek lehetősége adott – különleges színfoltja lenne a környéknek.

Tóth-Móricz Péter a 150 éves Mezőkeresztesi Férfikórus oszlopos tagja. 1998-tól tenorként énekel, munkája mellett hetente próbál olyan szeretettel és lelkesen, ahogyan minden mást is végez. Szabadidős program a 60 barackfa és 200 almafa gondozása, szüretelése és értékesítése. Életének párjára Erdélyben lelt rá, felesége épületszobrász, díszítőfestő – keze munkája ott van a Budapesti New York-palotán és a Sándor-palota szép épületén. Citerazenekarban játszik, így még a muzsika is kovásza a kis családnak, melynek ifjú 1,5 éves tagja fiuk, Péter szép hozománnyal indulhat a világnak.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése