Dr. Prókai Margit

Könyvtárigazgató, korábban egyetemi docens

Miskolc

szszb 29. ki Dr. Prókai Margit 300.jpgMindent a könyvekből tanultam, mindent a könyveknek köszönhetek és hiszem, hogy mindig szükség lesz rájuk, mert pótolhatatlanok – vallja dr. Prókai Margit, aki munkatársaival jelenleg 297 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település és Miskolc város közkönyvtárainak szolgálatában áll.  A nyilvános könyvtári gyűjtemény jelentős nagyságrendű, mintegy 900 ezer kötet, amelyek tudást, ismeretet és szórakozást nyújtanak olvasóiknak. Számára egy-egy regény elolvasása feltöltődést, igazi kikapcsolódást, pihenést jelent, amit mindenkinek ajánlani tud.

Az igazgatónő igazi borsodi lokálpatriótának tartja magát, hiszen minden szál a megyéhez köti. Mezőkövesden született 1957. december 15-én, de gyermekkorát már az Ózddal szomszédos Somsálybányán töltötte, ahol édesapja bányászként dolgozott. Érettségi után az ELTE BTK-n tanult tovább és 1981-ben magyar-cseh szakon szerzett filológus diplomát. Így lett családjában elsőgenerációs értelmiségi. Első munkahelye a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár, ahol könyvtárosként kezdett dolgozni. Mivel nem rendelkezett az állás betöltéséhez szükséges szakképesítéssel, folytatnia kellett tanulmányait, így lett középfokú könyvtárkezelő. Aztán jött a három gyermek, akik közül idővel Anna építész- és tájépítész mérnök, András mélyépítő technikus lett, Eszter pedig a Miskolci Egyetem magyar szakos végzős hallgatója.  Az egész család Miskolcon él.

Nagycsaládosként iratkozott be a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem informatikus könyvtáros szakára, ahol 1995-ben kitüntetéses diplomát kapott. Pár év kihagyás után újra az iskolapadban találta magát, 2004-ben az ELTE BTK Könyvtártudományi PhD fokozatát kapta meg summa cum laude minősítéssel. Elmondása szerint szeret tanulni, pontosabban ismeretet szerezni, megismerni a körülöttünk lévő világ dolgait. Az ismeretszerzés, a tanulás egyik elemi lépcsőfoka, hogy „néven nevezzük” a dolgokat, megszólítjuk a körülöttünk lévő világot. Azért szereti a magyar nyelv hihetetlenül gazdag szókincsét, mert olyan árnyalatok kifejezésére képes, ami páratlan örökségünk.

Nyelvünket akkor is képesek vagyunk használni, ha a tárgyi tudásunk elmarad a szókincs mögött.  Az igazi tudás viszont akkor „egyetemes”, ha visszacseng benne a teremtés harmóniája.

Szakmai pályafutása 2005-ben kapott lendületet, ekkor a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban az Állományalakító csoport vezetésével bízták meg. Egy év múlva a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karán alkalmazták óraadó tanárként, két év múlva ugyanott egyetemi docenssé nevezték ki. Ekkortól a könyvtár munkájában csak részmunkaidős könyvtárosként vett részt. Ez az időszak 2008-2012 között zajlott, majd az elmúlt év októberében megkapta a megyei könyvtár igazgatói kinevezését, amellyel egy időben a felsőoktatási tevékenységét megszüntette. Hamarosan jelentős szervezeti változás következett be a könyvtár életében. 2013. január 1-től II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár néven működik az intézmény, 95 fős létszámmal. A miskolci központ irányítja a megyében a kistelepülések könyvtári ellátását, a szolgáltatásokat, a dokumentumok biztosítását, a rendezvények szervezését, de még a könyvespolcok beszerzését is.

A könyvtár állami támogatással látja el megnövekedett feladatait, számos kistelepülésen könyvtárbuszos szolgáltatás biztosításával.

Könyvtáraik nem csak a beiratkozott olvasók, hanem minden érdeklődő előtt nyitva állnak, bárki igénybe veheti az ott található szolgáltatásokat. Az alapszolgáltatás mindenhol ingyenes, a kistelepüléseken beiratkozási díj sincs.

Közéleti tevékenységei között említendő, hogy korábban a könyvtári Közalkalmazotti Tanács elnöke, a KKDSZ szakszervezeti titkára és megyei tagozatvezetője volt, jelenleg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi tagja.

Könyvtári szakértőként és szakfelügyelőként 2001 óta közreműködik. Számos önálló publikációja és idegen nyelvű fordításai jelentek meg könyvtáros szakfolyóiratokban. Cseh és szlovák nyelvről néhány szépirodalmi művet és számos szakcikket fordított, konferenciákon, külföldi tanulmányúton vett részt. Munkahelyén tanárként évek óta részt vesz a segédkönyvtárosok képzésében.

A könyvkultúra mellett más területek is rabul ejtették, férje munkáiban hosszan tud gyönyörködni.  Bánfalvy Ferenc a Herman Ottó Múzeum farestaurátoraként dolgozik, sok régiség megfordult már a kezei között, jelentős szerepet kapott templomok helyreállításában, feltárásában is.

Végezetül elárulja, hamarosan megjelenik második kötete, amelynek címe: „A magyar könyvtári szaknyelv változásai” – amely egy véget nem érő gyűjtőmunka és a könyvtáros szakma, a könyvek iránti végtelen rajongás és tisztelet eredménye. 

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése