Dr. Tóth Lajos Attila

Nyugalmazott egyetemi docens,

Miskolc

baz_06_20_dr_toth_lajos_attila_1.jpgAbaúji gyökerekkel büszkélkedhet, hiszen édesapja, Tóth Lajos református lelkész Boldogkőújfaluról, édesanyja, Beszterczey Ilona Göncről származik.

A család fiatalabbik gyermekeként 1942. június 19-én született Felsődobszán, ahol édesapja három évtizeden át szolgált lelkészként. Enikő nővére gyógyszertári asszisztens volt, sajnos két éve távozott az élők sorából.

Szinte nosztalgiával gondol vissza a szülőfalujában töltött gyermekévekre, a szeretetteljes családi légkörre. Édesapja a lelkészi szolgálat mellett az egyházi földeken gazdálkodott, méhészkedett. Ez utóbbi munkákban már fiatalon részt vállalt. Kiváló tanítói révén nagyon jó útravalót vihetett magával a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumába. Bár a humán tagozaton tanult, a reáltárgyakból is nagyszerűen teljesített. Tanárai közül különösen osztályfőnöke, a latin–magyar szakos Rábold Gábor és a kollégiumot irányító matematikatanár, Nagy Géza tettek sokat azért, hogy diákjaik a lehető legfelkészültebbek legyenek. Nagyon szerette a nyelveket, a latin és a kötelező orosz mellett németet és angolt is tanult. Bölcsésznek készült, de a hatvanas évek elején a lelkészgyerekek számára elérhetetlen volt ez a pálya, ezért a Debreceni Mezőgazdasági Akadémiára jelentkezett. Ám hiába a kiváló felkészültség, itt is „utolérte a lelkészgyerekek sorsa”: helyhiány miatt nem vették fel.

Így hamar „megmártózhatott az élet sűrűjében”, a Lenin Kohászati Művekben kezdett dolgozni, vegyelemző lett. Két évvel később gyári ösztöndíjasként jelentkezett a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohómérnöki Karára, ahová felvételt nyert. Egyetemi tanulmányai során elsősorban Szabó János fizika-, és Raisz Iván matematikaprofesszoroktól tanulhattak igen sokat. 1967-ben vehette át metallurgus szakos kohómérnöki oklevelét, és rögtön több tanszék is megkereste ajánlatával, ám csak egy év múlva került az NME Vaskohászattani Tanszékére, az MTA Kohászati Tanszéki Munkaközösségének tagjaként, ahol előbb tudományos segédmunkatársként, később tudományos munkatársként dolgozhatott, miután (németből és oroszból) letette az előírt két középfokú nyelvvizsgát. 1991-ben védte meg kandidátusi értekezését, amelynek alapján megkapta az egyetemi doktori címet és a PhD-fokozatot.

1992-től 2005-ig egyetemi docensként dolgozott, 1995 és 2003 között a Vaskohászattani Tanszék vezetője volt. Számos területen tett tanúbizonyságot felkészültségéről, szaklapokban publikált, hazai és külföldi konferenciákon számolt be kutatási eredményeiről. A kohómérnök hallgatók oktatása során tanította többek között A metallurgia alapjai, a Nyersvasmetallurgia, a Vaskohászattan, a Ferroötvözetek metallurgiája, a Vaskohászati hulladékok hasznosítása című tantárgyakat.

Vendégoktatóként járt a duisburgi és az aacheni egyetemen. Munkássága alatt kiterjedt szakmai közéleti tevékenységet folytatott és folytat ma is: az MTA Metallurgiai Bizottságának és a Kémiai Metallurgiai Albizottságnak a tagja, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság Kohászati Szakbizottságának a titkára és tagja, a Metallurgiai Munkabizottság tagja, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület tagja.

A Rotary Klub alapító tagja Miskolcon, 2004/2005-ben a klub titkára. Sokirányú tevékenységét Miniszteri Dicsérettel, az OMBKE Emlékplakettjével, 2002-ben a Péch Antal Emlékéremmel és Kiváló Oktató diplomával ismerték el. A 2001/2002-ben végzett kohómérnök hallgatók tiszteletbeli évfolyamtársukká választották.

„Egyetemi oktatóként mindig azt az elvet vallottam, hogy a hallgatót embernek tekintsem, és a számonkérés során azt nézzem meg, hogy mit tud, nem pedig azt, hogy mit nem tud – mondja dr. Tóth Lajos Attila. – Nagyon szerettem az oktatómunkát, mindig szívesen böngésztem a szakirodalmat, igyekeztem megkeresni az újdonságokat, hogy azokat továbbadjam diákjaimnak. Az oktatómunka mellett kiemelt figyelmet fordítottam a személyes példamutatásra. A fiatalok között úgy érzem, nyugdíjasként is fiatalos maradtam.”

Felesége, dr. Borsos Éva csecsemő- és gyermekszakorvos, ma már nyugdíjasként a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár főorvosa. Idősebbik fiúk, Attila Szilárd 1971-ben született, gépészmérnök, a Shinwa Kft. informatikai vezetője. Felesége büntetőbíró, Laura lányuk 2004-ben született. A négy évvel fiatalabb Péter Zsombor testnevelő–technika szakos tanári, később autógépész-gépészmérnöki diplomát szerzett, jelenleg a Delco-Remy Hungary Kft. gyártástervező mérnöke.

Dr. Tóth Lajos Attila szeret olvasni (kedveli a történelmi regényeket), szereti a színházat, a zenét, a természetet.

Eddigi életútjával elégedett, nyugdíjasként is van benne aktivitás. Ha lesz rá lehetősége, szívesen részt vesz majd a fiatal mérnökhallgatók oktatásában. Addig is családja körében és a Rotary Klub tagjaként végez segítő tevékenységet.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése