Gellér Ferencné dr. univ.

Címzetes könyvtárigazgató,

Debrecen

hb_5-24_geller_ferencne_dr_univ.jpgEredetileg pszichológusnak készült, ám abban az évben, amikor a középiskolában végzett, pszichológia szakra nem volt felvétel, így a dékáni hivatal javaslatára jelentkezett a könyvtár szakra. Az egyetemen nagyszerű tanárai megszerettették vele ezt a mesterséget, aminek eredményeként hivatása lett, életformájává vált a könyvtárosság. 2006. január 1-jén nyugdíjba vonult.

Gellér Ferencné (dr. Keonch Hajnalka) okleveles könyvtáros, magyar szakos középiskolai tanár és bölcsészdoktor 1944. augusztus 5-én született Budapesten nemesi származású családba. Édesapja – az 1596-ban az Ugocsa vármegyei Mátyfalván nemességet kapott  – a tiszaújhelyi Keonch család leszármazottja. Édesanyja Tritsch Dóra, anyai ágon a Jókai-Ásványi család örököse. Dóra nővére, az apai mesterséget folytatva gépésztechnikusként vonult nyugdíjba, Budapesten él.

Szülei révén színes, élményekben gazdag gyermekkorra emlékezhet vissza, amelynek szerves része volt a zene. Édesapja gyakran gitározott és énekelt, ő maga tíz évig zongorázott, hangversenyekre járt; sportolt, atletizált, evezett és versenyszerűen teniszezett; érdeklődésének középpontjában azonban az irodalom és a művészet állt.

1962-ben érettségizett az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumában, majd az ELTE lett egyetemi tanulmányainak színtere. Olyan nagyszerű egyéniségekkel találkozhatott, mint Szentmihályi János, Fülöp Géza és Szabó Sándor, akik a szakmát mester szinten oktatták.

Első munkahelye a Fővárosi Elektromos Művek Szakszervezeti Könyvtára, majd 1966-tól házassága révén  – a Hajdúság fővárosában 1972-ig – a Biogál Gyógyszergyár Műszaki Könyvtára volt. Kisfia születését követően került a Hajdú-Bihar Megyei Könyvtárba, amely 2003-ban vette fel a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár nevet.

1976-tól a megyei könyvtár olvasószolgálatának vezetője, 1991-től helyettes igazgatója, majd 1996. január 1-jétől igazgatója. Folyamatosan képezte magát, 1986-ban summa cum laude minősítéssel bölcsészdoktori diplomát szerzett az ELTE Bölcsészkarán, irodalom és könyvtár szakon. 1988-ban megindította a megyei könyvtár számítógépesítésének munkálatait, 1990-től oktat a felsőfokú könyvtáros képzésben (KLTE könyvtár – informatika szak, Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola könyvtár szak).

Közel száz publikációjából bölcsészdoktori disszertációja: a Szakirodalmi információellátás és a közművelődési könyvtárak; továbbá a Debrecen 1848-49: események, dokumentumok, bibliográfia (1974), A debreceni iskolák (1975), Válogatott bibliográfia a két világháború közötti népművelés irodalmából (1979), Adalékok a hajdúböszörményi Fazekas Gábor Iparos Olvasókör 1935–45. közötti működéséhez (1981), A könyvtár modernizálása (2002), valamint a Szakmai és tervezési szempontok a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központ új épületének címzett támogatási pályázatához (2004) – című írásait szakmai munkásságának egy-egy jellemző állomásaként tartja számon.

Az elmúlt négy évtizedben számtalan előadást tartott, kiemelt rendezvények (pl. Magyar Könyvtárosok XXVIII. Vándorgyűlése) sorát szervezte, széleskörű közösségi tevékenységet folytatott. 1996–2004 között a LIBTECH Hajdú-Bihar Megyei Könyvtárak Egyesületének elnöke, ugyanebben az időben 2003-ig a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökségének, 2000-től a PUBLIKA Magyar Könyvtári Kör vezetőségének tagja, és 2001-től a Németh László Társaság tagja.

A több évtizedes kiemelkedő könyvtárosi és vezetői munkája, kimagasló szakmai ismeretei elismeréseként kapta meg 2004-ben a Szinnyei József-díjat.

– Könyvtárossá a gyakorlat során válik az ember – vallja Gellér Ferencné.

 – A könyvtárban kitárul az ember előtt az egész világ, az informatika révén lehetővé válik az információk szisztematikus rendezése és a gyors tájékozódás és tájékoztatás. Ennek forrásait és módszereit oktatni nagy megtiszteltetés. 1965-ben kötött házasságot Gellér Ferenc építészmérnökkel, aki egyben műemlékvédelmi szakmérnök is, és a Hajdúterv Kft. ügyvezető igazgatója. Házasságukból két gyermekük született: Farkas 1971-ben, jelenleg utazásszervező, és Írisz 1974-ben, aki reklámszakemberként tevékenykedik.

Műveltségéből és szakképzettségéből szinte törvényszerűen következik, hogy ma is az olvasás a kedvenc időtöltése, ami elsősorban a klasszikus magyar és világirodalmat jelenti, valamint a könyvtári szakirodalom folyamatos figyelemmel kísérését is.

Nyugdíjba vonulása egy eseményekben gazdag és tevékeny pálya lezárását jelenti.

A legnagyobb örömet számára – a család boldogulásán túl – az új megyei könyvtár felépítése jelentené (a tervek szerint 2007-ben készül el). Látni és használni szeretné azt a korszerű könyvtárat, amelynek megvalósulásáért oly sokat fáradozott.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése