Czikora János

A Derkovits Gyula Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatója,

Tiszaújváros

baz_02_192_czikora_janos.jpgAlig volt négyéves, amikor Rimaszombatból átköltözött szüleivel Miskolcra. Az általános és a középiskoláit Miskolcon végezte, majd a fővárosban folytatott bábszínészi tanulmányt. Érett fejjel, s a munka mellett tanult Debrecenben és Nyíregyházán. Vezetett bábtársulatot, volt művelődési ház és művelődésiközpont-igazgató, és hét év óta kétlaki életet él. A ma ötvenhét éves Czikora János göröngyös pályán haladt eddigi életútján.

Rimaszombatból ezerkilencszáznegyvennyolcban költöztek át az „inneni” oldalra, és a család Miskolcon telepedett le. Az általános iskolát befejezve a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, s bár orvosnak készült, mégis a bábszínészi pályán kötött ki. E területen próbálta kamatoztatni tehetségét. Tizenkilenc évesen a miskolci úttörőház bábtársulatával járta a vidéket. Az egyik tiszalúci turné alkalmával kapott ajánlatot, a helyi művelődési ház vezetésére. Az alig két éve épült kulturális létesítmény ekkorra már a nyolcadik igazgatót „fogyasztotta”. Ilyen előzmények után nem csoda, ha a szülők nem lelkesedtek a felkérésért.

De ő tele volt energiával, s a fiatalos hév és az akkori tiszalúci tanácselnök, Heves János, sokoldalú támogatása révén két év alatt betöltötte azt a feladatot a művelődési ház, amelyért életre hívták. A helyi polgárok hamar hozzászoktak a nívós kulturális programokhoz, s kezdték tisztelni a fiatal igazgatót, aki megismertette velük az élet szebbik, tartalmasabb oldalát. Megnősült és nőül vette a fiatal patikus kisasszonyt, Máriát, aki szintén más vidékről csöppent Tiszalúcra. Hat év múltán a helybéliek is magukénak vallották Czikora Jánost, aki minduntalan új elképzeléseket váltott valóra. Napi munkája mellett ismét tanulásra adta a fejét.

Először a debreceni tanítóképzőt végezte el, majd ezt megerősítendő, a nyíregyházi tanárképző főiskolán szerzett népművelői diplomát. Aztán néhány év múltán újra „kezdte”. Először a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, s mintegy ráadásként Budapesten, ahol szintén diplomázott. Közben három leánygyermek édesapja lett, és ekkorra már ezernyi szál kötötte Tiszalúchoz. Pörögtek az évek, a munka, a tanulás és a család között osztotta meg napjait. A helyi kultúrháznak már működött egy bábegyüttese, megkezdődött a zene és a balett oktatása. A közel negyedszázados tiszalúci idő alatt fogalmazódott meg szemléletében, hogy csak eredmény centrikusan lehet kulturális nevelést végezni.

Az 1990 évi rendszerváltás számára keserűséget, egyfajta bizonytalanságot teremtett. A hatalomra törekvő helyi kiskirályok „martalékává” vált, utcára került. S mivel a „csak azért is” fajtához tartozott, az átmenetileg megkeseredett élete a munkában talált vigaszra. Nem lett hűtlen a községhez. Tovább folytatta lassan beérő munkáját és magánkultúrház építésébe kezdett. Megvett egy elhanyagolt lúci parasztházat, s három év alatt rendbe tette. Lelki békéje egyre erősödött, amikor a fél falu jelentkezett nála önkéntes munkára. Úgy fogalmazott, hogy ma is jó szívvel emlékezik meg Pallai Imréről és Mátyás Zoltánról, akik erejükön felül segítették munkájában.

A magánkultúrháznak a falai között folyó magas színvonalú kulturális munkának hamar híre kelt, túl a falu határán. Így keresték meg 1994 áprilisában Tiszaújváros vezetői, s felkérték, hogy pályázzon a helyi Derkovits Gyula Művelődési Központ igazgatói állására. A Tiszaújvárosban eddig eltelt hét év alatt sokat változott, formálódott, magasabb színvonalúvá vált a város kulturális élete. S ebben Czikora János kiváló szervezőképességének jelentős érdeme van. Összekovácsolódott egy kitűnő, lelkes, kulturális munkacsapat, országos hírű előadóművészek, együttesek, színházak és tánckarok lépnek fel évente a városban. Ennek is köszönhető, hogy mára a Tiszaújvárosi Tavaszi Fesztivál a régió kiemelt kulturális eseménye lett, amelyre egyre több érdeklődő érkezik határon túlról is.

A közéleti szerepvállalás életének fontos részét alkotja. S így nem véletlen, hogy már 1994-ben Tiszalúc képviselőjének, később alpolgármesterének megválasztották. E köztisztséget a mai napig betölti. Mint alpolgármester elsősorban a falu közművelődését, kulturális életét felügyeli, e mellett nagy támogatója a különböző civil szervezeteknek és egyesületeknek. Különös gonddal munkálkodik a falu idősebb generációja életminőségének javításán. Egyszóval minden olyan kezdeményezést, ami elősegíti Tiszalúc felemelkedését, szépítését messzemenően támogatja.

A ma ötvenhét éves örökifjú kultúrigazgató eddigi munkásságát tucatnyi szakmai elismerés és kitüntetés fémjelzi. Ezek közül is számára a legbecsesebbnek a Bessenyei-díjat tartja, amelyet elsőként kapott meg a megyében. Hét éve él kétlaki életet – amelyről azt mondja –, fél szíve Tiszalúcért, másik fele Tiszaújvárosért dobog.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése