Laki Tibor

Az Arany Sas Patika vezető gyógyszerésze,

Tiszaújváros

baz_05_192_laki_tibor_1.jpgAz édesanya gyógyszerkiadó szakasszisztensi munkájának köszönhetően a Laki család mindkét fiúgyermekének viszonylag korán volt módja a patikai kulisszák mögé tekinteni. Talán a jó példa hathatós bemutatása, a gyerekfejjel is kellemesnek megélt légkör és kis céltudatos anyai ráhatás eredményeként választotta mindkét fiútestvér a gyógyszerészhivatást. (Bátyja, János, Mohácson gyógyszerész.)
Laki Tibor 1966. április 24-én született Hajdúnánáson. Ma már nyugdíjas kárpitosmester édesapja is sokat tett azért, hogy gondtalan, nyugodt gyermekkort tölthessen a csendes, a változásokat nemigen kedvelő hajdúsági nagyközségben, Hajdúdorogon.

Az általános iskola után egy patinás intézményben, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban folytatta középiskolai tanulmányait Hajdúnánáson. Itt már igazi tanáregyéniségek is gondoskodtak arról, hogy az egyébként válogatott tanulók minél többre vigyék – a végzős diákok majd 90 százaléka tanult tovább egyetemeken, főiskolákon. Bár a vidéki tanintézet kínálta lehetőségek jócskán elmaradtak bármely más nagyvárosi gimnáziumétól, mégis középiskolai éveit tekinti diákévei legszebb korszakának.

Érettségi után Laki Tibor útja 1984-ben Szegedre vezetett; az orvostudományi egyetem gyógyszerésztudományi karán kezdte meg tanulmányait. Az egyetemi évek a saját lábon való megállás kezdetét, az önálló, szabad életet és mindenekelőtt a kemény tanulást jelentették. Hamar kiderült ugyanis, hogy sok jó diák között csak kemény munkával lehet a legjobbak között maradni: ehhez meg kellett tanulnia beosztani időt és pénzt, de mindenek előtt meg kellett tanulnia tanulni. A felnőtté válás során megannyi érdekes embert és sorsot ismert meg, ismerősöket és barátokat szerzett, miközben egyre jobban tárult ki számára a világ.

Az egyetemen olyan oktatókkal hozta össze a sors, akik nemcsak szakmai pályáját, hanem később, az élet egyéb területein adódó problémákhoz és feladatokhoz való hozzáállását is jó értelemben befolyásolták. Egyik legmeghatározóbb tanárának dr. Sallai János adjunktust tartja, aki a gyógyszerészi szakma koronájának tartott gyógyszerhatástant oktatta. Az ő kivételes emberi személyisége Tibor szüntelen tudományos érdeklődését is koordinálta, aminek eredménye – az egyetem végéhez közeledve – tudományos publikációkban nyilvánult meg. Túl ezen, komoly részt vállalt a tudományos diákköri munkában, egyszerre három intézetben is folytatott kísérletes vizsgálatokat, ami egy országos megmérettetésben harmadik helyezést és egy Rozsnyai-emlékversenyen is elismerést ért.

Végzett gyógyszerészként 1990-ben Hajdúnánáson kezdett dolgozni, majd néhány hónappal később helyettesítő gyógyszertárvezető lett. A valós szakmai rutin megszerzését a Görbeházán újonnan nyitott kis gyógyszertárban eltöltött majd öt év biztosította. Gyógyszertára az elsők között alkalmazott teljes körű számítógépes készletgazdálkodást, és az országban hatodikként létesített fiókpatikát egy 25 kilométerre fekvő településen.

A kilencvenes évek közepén – kis kitérőként – orvoslátogató munkakört vállalt. A Richternél töltött másfél év alatt marketing- és üzleti kommunikációs ismereteit gyarapította sikerrel, aminek igazi hasznát már mint önálló üzletember kamatoztatta. 1996-ban visszatért a táraasztalhoz, ahol egy komoly lehetőségeket magában hordozó gyógyszertár irányítását vehette kézbe a tiszaújvárosi rendelő intézet tőszomszédságában. Ez a feladat hatalmas szakmai, üzleti és szervezési feladatokat jelentő igazi kihívás volt.

A patikaprivatizáció lezajlása után alig két évvel a gyógyszertári vállalkozást saját tulajdonú ingatlanba kellett áttelepíteni. A tervezéskor nemcsak megjelenésében, de funkcionalitásában is egyedi gyógyszertári megoldás megvalósítására törekedett, így a megálmodott „zöldmezős beruházás” forradalmi újdonságokat is tartalmazott. A tervek alapját a szakmai tradíciók tisztelete és a modern számítástechnikai lehetőségek maximális ötvözete jelentette, ahol minden a hatékonyságot, a felelősséggel végzett precíz munka tökéletes biztonságát és a beteg ember iránt érzett empátiát szolgálta. Az új tiszaújvárosi Arany Sas Patika 2001-ben  – innovatív újdonságainak köszönhetően – megkapta a szakmai berkekben rangosnak számító „Az év patikája” címet, mely metodika azóta már az ország több gyógyszertárában szolgálja a biztonságos gyógyszerellátást.

Laki Tibor számára ma igazán két dolog fontos az életben: a harmónia és a biztonság. Egy mozgalmas, kreatív és zökkenőktől sem mentes időszak után végre szeretne a családjának élni. Tervei között a gondjaira bízott öt gyermek szeretettel és becsülettel való felnevelése, valamint tisztességgel történő elindítása szerepel, amihez csodálatos és nagyszerű partnert talált az életét bearanyozó kivételes Társ személyében.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése