Laki Tibor

Az Arany Sas Patika vezető gyógyszerésze,

Tiszaújváros

baz_05_192_laki_tibor_1.jpgAz édesanya gyógyszerkiadó szakasszisztensi munkájának köszönhetően a Laki család mindkét fiúgyermekének viszonylag korán volt módja a patikai kulisszák mögé tekinteni. Talán a jó példa hathatós bemutatása, a gyerekfejjel is kellemesnek megélt légkör és kis céltudatos anyai ráhatás eredményeként választotta mindkét fiútestvér a gyógyszerészhivatást. (Bátyja, János, Mohácson gyógyszerész.)
Laki Tibor 1966. április 24-én született Hajdúnánáson. Ma már nyugdíjas kárpitosmester édesapja is sokat tett azért, hogy gondtalan, nyugodt gyermekkort tölthessen a csendes, a változásokat nemigen kedvelő hajdúsági nagyközségben, Hajdúdorogon.

Az általános iskola után egy patinás intézményben, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban folytatta középiskolai tanulmányait Hajdúnánáson. Itt már igazi tanáregyéniségek is gondoskodtak arról, hogy az egyébként válogatott tanulók minél többre vigyék – a végzős diákok majd 90 százaléka tanult tovább egyetemeken, főiskolákon. Bár a vidéki tanintézet kínálta lehetőségek jócskán elmaradtak bármely más nagyvárosi gimnáziumétól, mégis középiskolai éveit tekinti diákévei legszebb korszakának.

Érettségi után Laki Tibor útja 1984-ben Szegedre vezetett; az orvostudományi egyetem gyógyszerésztudományi karán kezdte meg tanulmányait. Az egyetemi évek a saját lábon való megállás kezdetét, az önálló, szabad életet és mindenekelőtt a kemény tanulást jelentették. Hamar kiderült ugyanis, hogy sok jó diák között csak kemény munkával lehet a legjobbak között maradni: ehhez meg kellett tanulnia beosztani időt és pénzt, de mindenek előtt meg kellett tanulnia tanulni. A felnőtté válás során megannyi érdekes embert és sorsot ismert meg, ismerősöket és barátokat szerzett, miközben egyre jobban tárult ki számára a világ.

Az egyetemen olyan oktatókkal hozta össze a sors, akik nemcsak szakmai pályáját, hanem később, az élet egyéb területein adódó problémákhoz és feladatokhoz való hozzáállását is jó értelemben befolyásolták. Egyik legmeghatározóbb tanárának dr. Sallai János adjunktust tartja, aki a gyógyszerészi szakma koronájának tartott gyógyszerhatástant oktatta. Az ő kivételes emberi személyisége Tibor szüntelen tudományos érdeklődését is koordinálta, aminek eredménye – az egyetem végéhez közeledve – tudományos publikációkban nyilvánult meg. Túl ezen, komoly részt vállalt a tudományos diákköri munkában, egyszerre három intézetben is folytatott kísérletes vizsgálatokat, ami egy országos megmérettetésben harmadik helyezést és egy Rozsnyai-emlékversenyen is elismerést ért.

Végzett gyógyszerészként 1990-ben Hajdúnánáson kezdett dolgozni, majd néhány hónappal később helyettesítő gyógyszertárvezető lett. A valós szakmai rutin megszerzését a Görbeházán újonnan nyitott kis gyógyszertárban eltöltött majd öt év biztosította. Gyógyszertára az elsők között alkalmazott teljes körű számítógépes készletgazdálkodást, és az országban hatodikként létesített fiókpatikát egy 25 kilométerre fekvő településen.

A kilencvenes évek közepén – kis kitérőként – orvoslátogató munkakört vállalt. A Richternél töltött másfél év alatt marketing- és üzleti kommunikációs ismereteit gyarapította sikerrel, aminek igazi hasznát már mint önálló üzletember kamatoztatta. 1996-ban visszatért a táraasztalhoz, ahol egy komoly lehetőségeket magában hordozó gyógyszertár irányítását vehette kézbe a tiszaújvárosi rendelő intézet tőszomszédságában. Ez a feladat hatalmas szakmai, üzleti és szervezési feladatokat jelentő igazi kihívás volt.

A patikaprivatizáció lezajlása után alig két évvel a gyógyszertári vállalkozást saját tulajdonú ingatlanba kellett áttelepíteni. A tervezéskor nemcsak megjelenésében, de funkcionalitásában is egyedi gyógyszertári megoldás megvalósítására törekedett, így a megálmodott „zöldmezős beruházás” forradalmi újdonságokat is tartalmazott. A tervek alapját a szakmai tradíciók tisztelete és a modern számítástechnikai lehetőségek maximális ötvözete jelentette, ahol minden a hatékonyságot, a felelősséggel végzett precíz munka tökéletes biztonságát és a beteg ember iránt érzett empátiát szolgálta. Az új tiszaújvárosi Arany Sas Patika 2001-ben  – innovatív újdonságainak köszönhetően – megkapta a szakmai berkekben rangosnak számító „Az év patikája” címet, mely metodika azóta már az ország több gyógyszertárában szolgálja a biztonságos gyógyszerellátást.

Laki Tibor számára ma igazán két dolog fontos az életben: a harmónia és a biztonság. Egy mozgalmas, kreatív és zökkenőktől sem mentes időszak után végre szeretne a családjának élni. Tervei között a gondjaira bízott öt gyermek szeretettel és becsülettel való felnevelése, valamint tisztességgel történő elindítása szerepel, amihez csodálatos és nagyszerű partnert talált az életét bearanyozó kivételes Társ személyében.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése