Dr. Heiszman Géza

Jegyző – címzetes főjegyző,

Tiszaújváros

baz_08_192_dr_heiszman_geza.jpgNégy évtized a közigazgatásban figyelemreméltó idő, különösen akkor, ha valaki olyan eredményesen munkálkodik, ahogyan dr. Heiszman Géza tette ezt. Kiemelkedő tevékenységet végzett a választások eredményes előkészítésében és lebonyolításban, tudatos szakmai munkája eredményeként emelkedett a hatósági munka színvonala, javult a szakigazgatási szervek feladatellátása, gyorsult az ügyintézés, erősödött az ügyviteli fegyelem. Mindemellett jó kapcsolatot és sikeres együttműködést valósított meg a Tiszaújváros vonzáskörzetének fejlődése céljából létrehozott területfejlesztési társulással, a kistérségi társulás alakulásában jelentős szerepet játszott. Fontos szerepe volt a közigazgatási szolgáltatások egységes színvonalának kialakításában, egy korszerű közigazgatás megteremtésében.

Egy Muhiban élő család (édesapja gyári munkás volt, édesanyja a háztartást vezette) legidősebb gyermekeként (két húga ma is e kistelepülésen él) 1947. június 25-én született Miskolcon. A 300 lelkes kis falu iskolájában őt bízták meg, hogy segítse a könyvtári munkát, így szinte természetes, hogy tanulmányai során az olvasás, a könyvek szeretete révén humán érdeklődése dominált.

Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban Liptovszky József osztályfőnök, Pápai László történelem-, és Kabdebó Lóránt magyartanár tettek sokat tudása bővítéséért. Elsősorban az óriási túljelentkezés következtében egyetemi felvételije így sem lett eredményes, így ősszel „besorozták”, kemény két év katonai szolgálatot töltött Aszódon.

Leszerelése után néhány hónapig az Ónodi Községi Tanácson tevékenykedett, majd 1968. január 16-ától a Me­zőcsáti Járási Tanács gyámügyes munkatársa lett. Több mint tíz év múlva, 1980-ban tanácselnök lett ugyanitt, majd amikor 1984-ben lehetősége nyílt, elvállalta Tiszaújvárosban a vb-titkári posztot.

1990-ben nevezték ki a Tiszaújvárosi Városi Önkormányzat jegyzőjévé, ezt a posztot tölti be napjainkban is.

Közben természetesen folyamatosan képezte magát, többek között jogi egyetemet végzett, jogi szakvizsgát tett, a PHARE Közigazgatási Reformprogram keretében pénzügyi menedzsment továbbképzésben vett részt 1994–95-ben.

Folyamatos szervezetépítéssel, átszervezésekkel magas szakmai színvonalú, körzeti feladatokat is ellátó polgármesteri hivatalt alakított ki. A B.-A.-Z. Megyei 12. Számú Országos Egyéni Választókerület Választási Iroda és a Helyi Választási Iroda vezetőjeként nagy felelősség nehezedik rá. Jegyzői munkája mellett ellátja az önkormányzat jogtanácsosi feladatait is, a népszámlálásokban települési népszámlálási felelősként tevékenykedik.

Az önkormányzatok képviseletében a BORSODVÍZ Önkormányzati Közüzemi Szolgáltató Zrt. igazgatósági tagja, a Jegyzők Országos Szövetségének tagja, a Városi Jegyzők Egyesülete Gazdasági Kollégiumának vezetője, a Dél-borsodi Jegyzők Egyesülete elnöki tisztét tölti be. 1998-tól az Országos Közigazgatási Szakvizsga Bizottság névjegyzékén szereplő szakértő, szakismeretét közigazgatási szakvizsgabizottságban tagként hasznosítja.

A közigazgatás érdekében végzett, tartósan kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként 1995-ben a „Tiszaújvárosért a Közszolgálatban” életműdíj kitüntetésben részesítették.

2002-ben az elsők között kapta meg a „Címzetes főjegyző” címet, majd 2004-ben a „Köz Szolgálatáért” érdemjel ezüst fokozatát adományozták neki, 2008-ban pedig „Az év Tisza-tavi jegyzője” címet vehette át. A Magyar Köztársaság belügyminisztere 2005-ben a Magyar Közigazgatási Minőség Díját adományozta Tiszaújváros Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának.

60. születésnapján a Magyar Köztársaság címerével ellátott aranygyűrűt vehette át az önkormányzati és területfejlesztési minisztertől.

„Ezen a poszton a szakmai felkészültség az elsődleges, amit egyébként a munkatársaimtól is elvárok – véli dr. Heiszman Géza. – A másik fontos elem a hivatástudat, a szorgalom, az ügyfelekkel szembeni tisztesség. Ha ők úgy érzik, hogy mi azért vagyunk, hogy segítsünk rajtuk, akkor jól végeztük dolgunkat.”

1971-ben kötött házasságot Zarándi Katalinnal, aki a Humán Szolgáltató Központ személyzeti és munkaügyi munkatársa. Pedagógiai végzettségű Orsolya lányuk jelenleg gyeden van kisebbik gyermekével. Ádám fiukat 2000-ben súlyos betegség után elveszítették.

Dr. Heiszman Géza a sportot ma is kedveli (Mezőcsáton aktív futballista volt), elsősorban a lábtenisz és a kerékpározás jöhet számításba. Nagyon szereti a kerti munkát, a telken végzett fizikai munka tudja legjobban „kikapcsolni és feltölteni”. Sok örömet jelentenek számára unokái, akik hét- és háromévesek. Elégedett ember, örül annak, hogy annak idején a sors a „közigazgatásba terelte”, hiszen ezen a pályán különösen sokat lehet tenni az emberek javára.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése