Mátyás Zoltán

Általános igazgatóhelyettes,

Tiszaújváros

baz_05_196_matyas_zoltan.jpgVasutas családból származik. Gyermekként őt is erre a pályára igyekezett irányítani a családfő, ami csak kis mértékben valósult meg. Tizenhét évesen döntött és módosította a szülők elképzelését. Vasút helyett a kultúra, a művelődés felé vette az „irányt.” Ma, érett emberként úgy gondolja, s érzi, helyesen választott.

Mátyás Zoltán 1966. szeptember 6-án született Miskolcon. Édesapja a Magyar Államvasutak Miskolci Járműjavítójában dolgozott fizikai munkásként, édesanyja, pedig a háztartást vezette a tiszalúci családi házukban. Nővére szintén a vasútnál dolgozik, Zalaszentmihályon él. Zoltán az általános iskolát Tiszalúcon kezdte és fejezte be 1981-ben.

Majd ezt követően továbbtanult a budapesti Kvassay Jenő Ipari Szakközépiskola vasútépítő–pályafenntartó szakán, ahol 1985-ben kapta kézhez a szakérettségit tanúsító okmányt.

A szakközépiskola által nyújtott lehetőségek közül elsősorban a kulturális rendezvények motiválták, keltették fel érdeklődését. A színház, a kiállítások, a hangversenyek egyre jobban erősítették meg benne, a művelődés felé való teljes fordulást. De ebben az időben még nem történt áttörés a kultúra iránti törekvésében. A sikeres szakérettségi után visszament Tiszalúcra, és a MÁV Miskolci Pályafenntartási Főnökségen állt munkába. Szülői ösztönzésre jelentkezett a Győri Műszaki és Távközlési Főiskolára, ahol – mint mondta  – csak egy hajszálon múlott sikeres felvétele. Így aztán maradt Tiszalúcon, és bejáróként ingázott a munkahely és az otthona között. A kétéves vasúti szolgálat azonban egyre jobban erősítette meg benne a változtatás igényét.

Ezidőtájt történt, hogy a tiszalúci kulturális élet irányítójával, Czikora Jánossal, közeli kapcsolatba került, akitől lehetőséget kapott a helyi ifjúsági klubban a kulturális feladatok végzésére. De közbejött a kötelező katonai szolgálat, amely számára 1988-ig tartott. Ma is örömmel emlékezik erről az időszakról, mert a hadseregben is kulturális területen szolgált. Katonatársaival járták az országot, és felléptek szavaló versenyeken, ünnepségeken.

A leszerelés után visszament régi munkahelyére, amelytől 1989-ben végleg búcsút vett. Főállásban a Tiszalúci Művelődési Ház és Könyvtárban kezdett új életet. Elmondása szerint ekkor kezdte igazán megismerni e szakterület valamennyi szegmensét, a kapcsolattartástól a dekoráció készítésén keresztül, a hangversenyek, színházi előadások szervezéséig. S mindehhez hozzájárult a magyar társadalomban végbemenő forradalmi politikai, gazdasági változás, a megújulás iránti igény, amely Tiszalúcot is érintette és átformálta. Ez a változás számára kesernyéssé változott, lévén, hogy ő is a Czikora stáb tagja volt, így menniük kellett, s váltak munkanélkülivé.

Számára kivezető utat jelentett, hogy a Magyar Állami Bábszínházképző budapesti stúdiójába felvették, amelyet 1992-ben sikeresen elvégzett.

Ezt követően – 26 évesen – kötött házasságot. Nem sokkal utána számára is eljött a várva-várt fordulat, ami 1994 őszén felkérés formájában érkezett a Tiszaújvárosi Művelődési Központból, ahol kulturális feladatok végzésére tettek ajánlatot. Élt a felkínált lehetőséggel, és boldogan érezte, hogy álmai lassan valósággá válnak. Eközben megszületett első fiúgyermeke, Bence, majd később 1996-ban, Botond is. Tiszalúcról nyolc éven keresztül volt bejáró, naponta tette meg az utat a családi háztól a munkahelyig és vissza.

A sokrétű, sokszínű kulturális munka, amelyet végzett, felejtette vele az olykor hosszúra nyúlt munkaidőt, az utazás fáradalmait. Rövid idő elteltével megbízást kapott a művelődési központ művelődésszervezésének irányítására, majd 1999-től általános igazgató-helyettese lett annak az intézménynek, amelynek első embere, régi igazgatója, Czikora János.

Erős igény fogalmazódott meg benne, tudásának gyarapítására, s ezért a napi munka és a családi kötelmek mellett tovább képezte magát, s lett újból „diák”. 1999-ben elvégezte a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola művelődésszervező szakát, majd négy évvel később 2004-ben, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem művelődés- és felnőttképzési menedzser szakán szerzett diplomát.

Családjával 2002-ben otthagyva Tiszalúcot költözött Tiszaújvárosba, s további egy fiúval, Boldizsárral gyarapodott a Mátyás família. Felesége hasonló szakterületet művel, szintén művelődésszervező, jelenleg gyerekgondozási idejét tölti.

Felnőtt korától vált kedvelt hobbijává a bábjáték, ami a kultúra iránti hűségét, szeretetét igazolja. Jelenleg a tiszaújvárosi bábcsoport tevékenységét irányítja. Szakkörének tagjaival évente több alkalommal és különböző helyszíneken fellépnek. Igaz szívvel vallja, hogy az általuk tartott előadások a közönség számára a teljes kikapcsolódást, a felszabadulást, önmaga és bábjátékos társainak, pedig a teljes beteljesülést jelenti.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése