Kovács Tibor

Országggyűlési képviselő – MSZP-frakcióvezető-helyettes,

Tiszaújváros

baz_07_04_kovacs_tibor.jpgAz egyéni parlamenti képviselőtől szinte azt várják el választói, hogy legyen „polihisztor”, értsen mindenhez, ami természetesen nem lehetséges. A sokoldalú felkészültség, a tapasztalat nélkülözhetetlen az országos nagypolitikában való részvételhez, az MSZP frakcióvezető-helyettesi tevékenység ellátásához is. Kovács Tibor  – egyéni képviselői körzetben immáron negyedszer megválasztott – képviselő mindkét elvárásnak igyekszik eleget tenni.

1952. szeptember 8-án született a Nyírtelekhez tartozó településrészen, Sőrekúton (ma Dózsaszőlő). Édesanyja a két fiúgyermeket (öccse, Sándor Nyíregyházán él) nevelte, édesapja vasutas volt, hosszabb ideig szolgált Nyírbogdányban állomásfőnökként.

Felső tagozatos tanulmányait Nyíregyházán folytatta, és kitűnő tanulóként elsősorban a reáltárgyakat kedvelte, de édesapjától örökölt érdeklődése révén szerette a történelmet is.

Középiskolai éveit a Lini István igazgató úr által „menedzselt”, nagyon jó szakemberekből álló tantestülettel rendelkező és színvonalas, igen jól felszerelt Vegyipari Technikumban töltötte Kazincbarcikán. Az itt tanultakból még az egyetemi tanulmányok alatt is évekig tudott profitálni.

Az érettségi után állami ösztöndíjra pályázott: az Olaj- és Gázipari Egyetemre került Bukarestbe, majd később Ploestibe, ahol a kőolaj-feldolgozás és petrolkémiai szakon 1977-ben végzett.

Frissen szerzett diplomájával az akkor még épülőfélben lévő Tiszai Finomító lett első munkahelye. Technológusként kezdett, majd hamarosan műszaki fejlesztő mérnökké nevezték ki, üzemvezetőként, majd üzemcsoport-vezetőként több beruházás (például az izo-butilén üzem felépítése) tevékeny részese volt. Nagyon szerette munkáját. Egy fiatal mérnökgárda tagjaként ő is „meg akarta váltani a világot”, társaival szakmai sikereket értek el, újításokat adtak be.

A helyi politikába való bekapcsolódás első lépcsőjeként 1989-ben Tiszaújváros küldötteként – az MSZMP utolsó kongresszusán, ami egyben az MSZP alapító kongresszusa lett – kongresszusi küldötté választották, ahol reformgondolkodása révén bekapcsolódott a Reformszövetség tevékenységébe is.

A kongresszus után létrehozták a helyi MSZP-szervezetet, s az 1990-es tavaszi választásokon már elég jól szerepeltek.

1992-től vesz részt tevékenyen Tiszaújváros politikai közéletében kezdetben önkormányzati képviselőként. Azóta még négyszer választották meg körzetében önkormányzati képviselőnek. 1993-ban kérték fel országgyűlési képviselőjelöltnek, egy évvel később került be a parlamentbe egyéni országgyűlési képviselőként.

Azóta szolgálja Tiszaújváros és a dél-borsodi régió 31 településének fejlődését, előrehaladását.

Több parlamenti bizottság (Európai Integrációs Ügyek Bizottsága, Gazdasági Bizottság, Állami Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság) tagja, illetve a bizottságok alelnöki posztjait is betöltötte.

Az előző ciklusban – 2005-ben – választották meg az MSZP frakcióvezető-helyettesévé, így (a funkcióhalmozást elkerülendő) ma a Költségvetési Bizottság tagja. Frakcióvezető-helyettesként elsősorban önkormányzati, környezetvédelmi, gazdasági kérdésekkel és a parlamenti munka szervezésével foglalkozik.

A szakmai elismerések mellett politikusként a Tisza-parti városban folytatott tevékenységéért Pro Urbe kitüntetést vehetett át.

„Immel-ámmal nem lehet eredményeket elérni – véli Kovács Tibor –, az a jó, ha az ember szereti azt, amit csinál. Az eredményekhez szükségeltetik jó értelemben vett megszállottság is, műszaki és politikai téren egyaránt. Miután képviselőként nap mint nap a választópolgárok gondjaival, problémáival találkozom, ezért elengedhetetlen az empátia, a más helyzetébe való beleérző képesség.”

Dr. Szinku Tímea háziorvossal 1983-ban kötött házasságot. Két lányuk közül az idősebbik – Tímea – negyedéves közgazdászhallgató Budapesten, a Corvinus Egyetemen, míg a fiatalabb  – Lilla – a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elsőéves fogorvostan szakos hallgatója.

Hobbija a csendet és nyugalmat adó horgászat, amelyre évente néhány alkalommal a Tisza nyújt lehetőséget. Családi életük mellőzhetetlen részét képezik a kirándulások, üdülések, amelyek általában tengerpartot, napfényt, meleget és vizet jelentenek évente egy alkalommal.

Kovács Tibor eddigi életútjával elégedett. A szakmai sikerek után, kezdetben  „botcsinálta” politikusként, megszerette a politizálást, ma már „félig-meddig profinak” érzi magát, olyannak, aki el tud igazodni a politika bonyolult világában, belső összefüggéseiben.

Irreális álmai, vágyai nincsenek, a természetesen másokban is meglévő egészséges ambíció mellett a jelenlegi pozícióban szeretne minél jobban megfelelni a feladatoknak.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése