Kerékgyártó István

A Városgazda Kht. ügyvezető igazgatója,

Tiszaújváros

baz 8 ai Kerékgyártó István.jpgMiután már iskoláskorában a biológiát kedvelte legjobban, teljesen természetes, hogy egész eddigi tevékenysége a növénytermeléshez, a zöldség- és gyümölcstermesztéshez, a kertészethez, a parkosításhoz és közterület-fenntartáshoz, egyszóval a bennünket körülvevő természethez kötődik.

1956. február 6-án született Miskolcon. Édesapja közgazdász, édesanyja pénzügyi munkatárs, revizor volt. Ikertestvére, Kálmán, aki vegyészmérnökként az NDK-ban végzett, Budapesten egy külföldi cég marketingigazgatója.

A család 1963-ban Tiszaújvárosba (igaz, akkor még Tiszaszederkénynek hívták) költözött, mivel akkoriban kezdte meg igazán működését a TVK, ahová keresték a szakembereket, szülei így kaptak munkát és lakást.

Az általános iskolában jól tanult, sokat köszönhet Petró Mihály tanár úrnak, akire máig jó szívvel gondol vissza. A tanulás mellett sportolt is: hetedikes korában kajakozni kezdett, és szívesen kerékpározott.

Középiskolai tanulmányait Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium német tagozatán folytatta, ahol magas óraszámban tanulták a nyelvet. Ennek ellenére továbbra is a biológia és a kémia  „volt a favorit”, nem véletlen, hogy az el­ső nyári diákkeresetéből egy japán mikroszkópot vett.

Jól tanult, különösen azokból a tárgyakból volt sikeres, amelyek „közel álltak hozzá”. Biológiából megnyerte a gimnáziumi tanulmányi versenyt, és a megyei versenyen is eredményesen szerepelt.

Sokat köszönhet Kovács Andor osztályfőnöknek, és az akkoriban kicsit  „konzervatívnak számító” gimnáziumnak, ahol a hazafiság, a magyarságtudat formálásában is élen jártak.

A sikeres érettségi után 1974-ben a jelentős túljelentkezés ellenére eredményes felvételi vizsgát tett a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola kertész szakára.

A mindenképpen kellemesnek mondható főiskolai évek után jó eredménnyel végzett. Az elhelyezkedés a környéken nem volt könnyű, a Mezőcsát és Ároktő között működő, országos szinten is a legjobbak közé számító (különösen almatermesztésben) Hejőmenti ÁG lett az első munkahelye. A gyakornoki első év után ágazati agronómusként tevékenykedett, időközben Rétságon a páncélosoknál letöltötte másfél éves katonai szolgálatát is.

1983-ban a TESZÖV közreműködésével, áthelyezéssel az igrici tsz főkertésze lett, ahol a gyümölcstermesztés (alma, szilva) mellett zöldségfélékkel is foglalkoztak.

Akár szakmai kihívásnak is tekinthetjük a három évvel későbbi váltást, hiszen a TVK Te­rületfenntartási Osztály kertészmérnöke lett. Eddig elsősorban árutermeléssel foglalkozott, itt pedig a területfenntartás, a parkgondozás lett az első számú feladata, ráadásul a TVK alapterülete nagyobb, mint maga a város.

Időközben önmaga képzéséről sem feledkezett meg, 1988-ban Kecskeméten növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakmérnöki képesítést szerzett. Közben komolyan foglalkozott szakmai kérdésekkel is: a meggytermelésben a hullámzó terméseredmény javítására növényi hormonokat alkalmaztak a termőrügyképződés javítására.

1990-ben, főnöke nyugdíjazása után kinevezték osztályvezetőnek.

1996-ban, amikor a „mamutcégnél” elkezdődtek a „kiszervezések”, vagyis a nem termelő egységeket önálló szervezetekké alakították, pályázat útján az első ilyen cég, az Ökopark Kft. vezetője lett.

2005-ben, amikor létrehozták a Tiszaújvárosi Városgazda Kht.-t, sikeres pályázatot nyújtott be, így azóta ő irányítja az elsősorban közhasznú munkások foglalkoztatásával, parkfenntartással, közterület karbantartással, temetőfenntartással, pályázatok készítésével foglalkozó céget, amely foglalkoztatási irodát is működtet.

Kerékgyártó István 1991-ben a Városi Önkormányzati képviselő-testület Környezetvédelmi Bizottságának tagja lett, 1994-től egy cikluson át önkormányzati képviselő, a Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke. 2002-ben újra önkormányzati képviselő, ám új megbízatása miatt, összeférhetetlenség címén lemondott mandátumáról. Munkája elismeréseként 2008-ban a környezetvédelmi minisztertől a „Környezetünkért” emlékplakettet vehette át.

– „Sokan szigorú főnöknek tartanak  – mondja az ügyvezető igazgató. – Valószínűleg azért, mert megkövetelem a rendet és a fegyelmet, mindenekelőtt a pontosságot. Szeretem azt, ha munkatársaim kreatívak, mert vallom azt, hogy „a haladás gátja a megszokottság”.

1985-ben kötött házasságot Matyi Mártával, aki ma üzemgazdászként dolgozik. Márta lányuk 1987-ben született, ő a Debreceni Egyetem harmadéves hallgatója biológia szakon.

Szabad idejében szeret kertészkedni, újabban megint kedveli az akvarisztikát, ha teheti nyeregbe pattan, és a kajak is mindig kéznél van. Pár éve kezdte a búvárkodást, járt már a Vörös-tengeren, az Adrián, de a közeli Nyéki-tavak adják a gyakorláshoz a leggyakoribb terepet.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)

***

A Kerékgyártó István által igazgatott, most már Városgazda Nonprofit Kft. néven működő cég az elmúlt években több változáson is átment. A névváltozáson kívül alaposan kibővült a tevékenységük, hiszen a korábbi parkfenntartás és köztisztasági szolgáltatás mellett megkapták a temetőfenntartást, a piac üzemeltetését, a közterületek és 27 intézmény épületeinek, valamint az önkormányzati utaknak a karbantartását is. A sokrétű feladatot 110 fős létszámmal kell megoldani. Emellett részt vesznek a szakképzésben, hiszen gépszerelő, csőszerelő és hegesztő tanulóknak biztosítják a gyakorlati oktatást a kft. tapasztalt szakembereinek irányításával. Az ügyvezető munkája tetten érhető Tiszaújvároson belül, hiszen a városba érkezők meglepődnek, mert a legendásan pocsék magyar utak után igazi oázis a szinte kátyúmentes település, de a közterületek rendezettsége is megér néhány dicsérő szót. Munkáját, szakmai hozzáértését és rátermettségét a helyi vezetők is elismerték, amikor 2010-ben Szent István Emlékérem kitüntetéssel jutalmazták a településen zajló a környezetszépítő kultúra megteremtéséért.

Az egykori tengeri búvárkodások nem múltak el nyomtalanul, hiszen családi házába készített egy tengeri akváriumot, ahol olyan kuriózumok találhatók, mint a bohóchal és az anemóna. Utóbbi halakkal és rákokkal táplálkozó virágállat, amely a tengeri rózsák csoportjába tartozik, ám a bohóchalra nem hat a mérge, ezért érdekes szimbiózisban élnek egymással. Másik kedvtelése a „szúnyogozás”. Tanulmányozza a vérszívó és nem vérszívó fajták életét, szokásait. A hazánkban található 49 csípős szúnyog közül 13 fajta él Tiszaújváros környékén, azokat rendszeresen befogja és a szebb példányokat a gyűjteményébe teszi.

1985-ben kötött házasságot Matyi Mártával, aki adminisztratív előkészítő munkatársként dolgozik, a Petrolszolg Kft-nél. Lánya, Márta molekuláris biológusként éppen PhD képzésen vesz részt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, a gyakorlatot, ösztöndíjjal amerikai laboratóriumban végzi.

 (Kiegészítve 2013. május 26-án.)
 
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése