Dr. Mokánszki István

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_mokanszki_istvan_1000.jpgNagyon kevés azon orvosok száma, akik a doktori diploma átvétele előtt egy másik szakma gyakorlására is jogosultságot szereztek. E kevesek közé tartozik dr. Mokánszki István, kisvárdai kórház Krónikus Belgyógyászati Osztály vezetője. Az 1954. január 6-án Oroson született kisgyermek, hatodmagával jelentette a nagycsaládot Orosz Ilona és Mokánszki János, földművelésből élő szülők szeretetteljes körében. Testvérei a keresztségben a Mihály, József, Mária, Éva, István az ötödik a sorban, és Tibor nevet kapták. Az 50-es, 60-as években a mezőgazdaságból gyermekeket nevelő édesanya és édesapa azt már nagy eredménynek tarthatta, ha iskoláztatta és szakmát adott a gyermekei kezébe. Így István a 110-es szakmunkásképzőben víz-, gázszerelő szakmát, majd a Zrínyi Ilona Gimnázium esti tagozatán érettségit szerzett. Első generációs értelmiségiként a Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1981-ben. A saját családjában a továbbtanulást minimális követelménynek fogalmazták meg nejével, lánynevén Subák Margittal, aki szintén az egészségügyben szerzett tapasztalatot, most egy amerikai cégnél dolgozik. Házasságukba Mokánszki István hozta Istvánt – ő háziorvos Nyíregyházán, Zsuzsanna ének-angol szakos tanító, – három nevelt gyermeke Éva gyermek szakápoló, Tímea kereskedő, András asztalos szakmát tanult és közös gyermekük Lilla, egészségügyi végzettséggel a szépségiparban dolgozik Budapesten.

Az egyetemi tanulását ösztöndíj segítette. A diploma kézhez vétele után azonnal Kisvárdára került, a kórház 2-es Belgyógyászati Osztályra. Szakvizsgáját 1987-ben tette le. Különösen érdekelte a gyomor-bélrendszer endoszkópos vizsgálata. Szaktudását fokozatosan emelte arra a szintre, hogy gasztro-enterológiából is szakvizsgát tett 1993-ban. Azóta ő vezeti az endoszkópos labort. Nagyszámú gyomor-bélrendszeri tükrözéssel segítik a pontos diagnózis felállítását: kb. 2400 gyomor-, 7-800 vastagbéltükrözést végeznek. A nagy leterheltséget 3 orvos igyekszik zökkenőmentessé varázsolni. Gyors fejszámolás: Mokánszki főorvos úr több, mint 30 ezer tükrözést csinált eddigi praxisa alatt. Az epe utak endoszkópos vizsgálatát egyedül ő végzi a Felső-Szabolcsi Kórházban.

Jó szándékú mecénásoknak köszönhetően a fejlesztéseket még magasabb szintre emelhetik, például adományműszerekkel. Lehetőség nyílik nemcsak diagnózisra, hanem terápiás beavatkozásra is. Nagyon sok és egyre több a nyelőcső refluxos beteg, amelyet korunk ártalmai, az elhízás, a zsíros, fűszeres ételek túlzott fogyasztása, a dohányzás, a mértéktelen szénsavas italok bevitele miatt mind több pacienst érint. Az orvos segíthet, de az együttműködés kölcsönös kell, hogy legyen, csak akkor mérhető (ebben is) az eredmény.

Az aktív osztályos kezeléseket követően még nem mindig bocsátható otthonába a beteg. Különösen a belgyógyászati és az idegrendszeri problémák után szükséges még az utókezelés. 2010. szeptember 17-én vette át a Krónikus Belgyógyászati osztály vezetését.

A kor színvonalán gyógyítani, a tudományos eredményeket megismerni és lehetőség szerint minél nagyobb számban alkalmazni, egy lelkiismeretes orvos kívánhatna-e ettől többet? Mokánszki főorvos úr igyekszik a továbbképzésekre eljutni, a szakmai előrejutás dokumentálására szolgáló kreditpontok megszerzése miatt ez roppant fontos. A napi igen nagy leterheltség miatt – bár az esetszámok mennyisége bőven elég lenne tudományos, vagy szakmai feldolgozásra – erre alig-alig jutna idő. A rutinmunka nem igazán kedvez az elmélyült kutatáshoz, de jelent már meg cikke a nívós orvosi hetilapban, illetve nem egyszer társszerzőként is szerepel, de tartott orvosi konferenciákon is előadásokat.

2011-ben Hospice-jártasságot szerzett Miskolcon, mert az itt kezelt daganatos betegek egy részének ez az osztály a végállomás. Természetesen nemcsak végstádiumú betegek kerülnek az osztályra, ám különösen akkor nehéz kezelni az egyedi eseteket, amikor ép tudatú beteggel kell elfogadtatni a lesben álló halált. Még az orvosnak is hatalmas önfegyelemmel kell bírnia, de az ápoló személyzetnek sem könnyű, mert kiégnek, ha folyton azt érzik: a legodaadóbb ápolás is kevés. Noha, mindenki tudja, hogy ami egyszer elkezdődött, az be is fejeződik egyszer, de az odavezető úton fogni kell a kezét, erősíteni a lelkét, csillapítani a fájdalmát a betegnek. Embert próbáló feladat ez minden szereplőnek.

Mokánszki István főorvos soha nem azért dolgozott, hogy valamilyen kitüntetést kapjon. Számára éppen elég az a megbecsülés, amit a betegektől és azok hozzátartozóitól kap, de azt szereti leginkább, ha látja a betegek állapotának javulását. Azért nagyon örült, amikor Semmelweis-Díjjal ismerték el több évtizedes kitartó, áldozatos munkáját.

Ami természetesen az ő olvasatában nem munka, hanem hivatás a legjavából, melynek közepén áll az esendő, gyógyításra, gyámolításra váró Ember.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése