Dr. Győri Emese

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_gyori_emese_1000.jpgA fényképről ránk mosolygó, kiegyensúlyozottságot, kedvességet és mély derűt sugárzó fiatal szakorvos a valóságban is ilyen. A másikra mindig odafigyelés az ő esetében nem felvett póz, hanem egész lényére jellemző tulajdonság. Minden bizonnyal nemcsak hivatásának, hanem belső értékeinek köszönhetően vált ilyenné. Mozdulatai, gesztusai, mondatai magabiztosságot és megalapozott tudást sugároznak magukból. Tekintetében ott bujkál a kutató emberekre olyannyira jellemző kíváncsiság is.

Győri Emese, Erdélyben, a közeli Szatmárnémetiben látta meg a napvilágot. Szülei a nagy múltú Kölcsey Ferenc Elméleti Líceumba íratták be. Élete további alakulásáról így ír: „Az érettségi után sikeresen felvételiztem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. A hat éves tanulásra, egykori tanáraimra máig nosztalgiával gondolok vissza. Ők, a szakma szeretetén túl emberségre és a szakma iránti alázatra is tanítottak. Példa volt előttem azok széleskörű érdeklődése, hivatásuk mellett a festészetben, a zenében és az irodalomban való jártasságuk. Általános orvosi diplomámat 1992-ben szereztem meg.”

Első munkahelyén, a Szatmár Megyei Kórházban gyakornokoskodott. Megfordult a belgyógyászati, a sebészeti, valamint a szülészet és gyermekgyógyászati osztályon. Közelebbi kapcsolatba a mai szakterületével az 1994 és ’97 közötti időszak alatt került, amikor részt vett a Kolozs Megyei Klinikai Kórház által szervezett laboratóriumi szakorvosi képzésben. Ezt követően biokémiai, bakteriológiai, parazitológiai és heamatológiai szakterületeken dolgozott, egészen 1997 novemberéig, amikor is sikeres szakvizsgát tett. Szakorvosként két éven át a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hivatal mikrobiológiai laboratóriumában hasznosította megszerzett tudását.

Életében fordulatot 1999 jelentett, amikor is, családjával közösen meghozott döntésük értelmében áttelepültek Magyarországra. Mindennapjai ettől kezdődően összefonódtak Kisvárdával és a Felső-Szabolcsi Kórház laboratóriumával. 2002-ben, annak a megbízott vezetője lett, majd három év múltán ráépített szakvizsgát tett mikrobiológiából. A kórház egyik alapvető fontosságú részében végzett munkájáról így fogalmaz: „Szeretem és tisztelem a laboratóriumi szakmámat. Lehet, hogy ez nem egy látványos szakterület.

A kívülállóknak sokszor „csak” egy lelet, de én látom annak az útját a mintavételtől az eredmény megszületéséig. Hiszem és vallom: a munkámmal hozzá tudok járulni a betegek pontosabb diagnózisának a felállításához, a terápia követéséhez. Igyekszem én is szakmailag fejlődni, a klinikusaimnak megfelelő háttérszolgáltatást nyújtani. Örülök, hogy a laboratóriumi munkaközösség az eltelt évek alatt összetartó, vidám kis csapattá kovácsolódott össze, annak valamennyi tagja nagy gyakorlattal rendelkezik. Az általános nehézségek ellenére, hivatástudatból és hivatásszeretetből mégis a pályán maradnak. Ha elmegy valaki, annak a helyére nem tolonganak a fiataloknak. Nem vonzó ez a munka.”

A szakterületén bekövetkezett változásokról az alábbiakat mondja: ”A laboratóriumi szakma óriási átalakuláson és fejlődésen ment át az elmúlt évek során. A rendszerben lévő automaták már kevesebb mintamennyiségből közel kétszáz vizsgálatot képesek elvégezni. A munkájukat számítógépek vezérlik. A kérőlapokat elektronikusan küldik el és kapják vissza. Az eljárás eredménye: a diagnosztikai folyamat jelentősen lerövidül, ami szükséges is, mert széleskörű a laboratóriumi vizsgálati paletta, a hematológia, kémia, véralvadás, transzfúziológia, mikrobiológia területen. Kiemelten kezeljük az epilepsziás betegek gyógyszerszintjének a vizsgálatát és a csontritkulásos betegek D vitamin szintjének a rendszeres ellenőrzését is.” Győri doktornő örömmel beszél a társosztályokkal kialakult jó kapcsolatukról. A szervezett továbbképzés, a folyamatos tanulás, a szakmai konzultációk előbbre viszik a közös munkát. Büszke arra, hogy a „HUSKROUA” pályázaton Munkáccsal közösen sikerrel szerepeltek. Eredmény: egy új haemotológiai automata és egy mikrobiológiai autokláv. A program határokon átnyúlóan segíti elő a gyermek-rehabilitációt.

A főorvos-asszony  ̶  sikeres szakmai munkája és az általa vezetett közösség eredményei mellett  ̶  családi életéről így fogalmaz: ” Férjem, Szabó Levente, villamosmérnök, az intézet informatikai osztályán dolgozik és a kórházi CT szerviz mérnöke. Az ő nyomdokaiba lép nagyobbik fiam, Lóránt, aki a BME villamosmérnöki karának másodéves hallgatója. Kisebbik fiam, Kristóf, 11 éves, általános iskolás. Mindketten nagyon szépen zongoráznak. Rájuk vagyok a legjobban büszke és az összetartó családomra. Minden kedves időtöltésem hozzájuk kapcsolódik. A stabil családi hátterem segít abban, hogy mint anya és orvos is, helyt tudjak állni.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése