Dr. Szikora László

Patológus főorvos,

Kisvárda

szszb_06-158_dr_szikora_laszlo.jpgAz emberek általában viszolyognak a halál gondolatától, nem szívesen beszélnek róla. Vajon hogy érezhet, vélekedhet erről a patológus, akinek naponta az a munkája, hogy halottakat boncoljon? Dr. Szikora László is hasonlóan érez, mint a többiek. Őt is megviseli az élet mulandósága, de azt vallja: tetemet boncolnak, embert temetnek. Kevesen tudják róla, hogy az irodalmat, a verseket szereti és József Attila, Petőfi, Radnóti, Áprily Lajos, Nagy László, Pilinszky János lírája sokat segített neki eligazodni az élet rejtelmeiben.

Nyíregyházán született 1952. február 1-jén. Édesapja Szikora István a megyei tanácson dolgozott mint központi gépkocsi-előadó Édesanyja Szilágyi Irén, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola nyugalmazott könyvtárosa. Fivére, Szikora Tamás Munkácsy-díjas festőművész, Ferenc sikeres üzletkötő a biztosítási szakmában. Feleségét még a Kölcsey-gimnáziumban ismerte meg, dr. Kovács Eszter, a tanárképző főiskola tanítóképző intézete magyar munkacsoportjának vezetője. A magyar nyelvészet kandidátusa, több könyv szerzője és társszerzője. Két lányuk született, Eszter a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-szociológia szakos hallgatója. A filmekkel, filmesztétikával nagyon szeret foglalkozni. A VOX nevű, országos videó, mozi szaklapban jelennek meg filmkritikái. Nemrégiben az országos középiskolai tanulmányi versenyen magyar nyelvtanból negyedik lett. Ágnes a Krúdy Gyula Gimnázium másodikos tanulója a nyelveket és a matematikát szereti. Megyei tanulmányi versenyek állandó résztvevője. Elmélyült gondolkodású, érdeklődik a keleti filozófiai tanok iránt. Orvos-genetikus szeretne lenni.

Szikora László a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tett érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait és vette át oklevelét 1976-ban. A megyei kórházban állást ajánlottak neki a patológián. 1980-ban szakvizsgát tett kórbonctanból és kórszövettanból. Következett a katonaság, majd néhány hónapot eltöltött a belgyógyászaton, de mégis visszatért a patológiára. A szövettant kifejezetten kedveli. Arról beszél, hogy a boncolással az életet lehet szolgálni, ugyanis az egyes betegségek által okozott elváltozásokat a boncolásnál egyértelműen lemérheti az orvos. Véleményének közreadásával pedig segítheti a kollégáit a legközelebb hasonló problémával küzdő beteg terápiájának felépítése során. Arról nem beszélve, hogy igen sok vizsgálatot végeznek az élő szervezetből a műtét vagy az aspirációs citológiai mintavétel során kapott szövetekkel. Munkájuk jelentős részét ez teszi ki, s a betegek is számítanak a szövettani eredményre, ami egyértelműen kimutatja az elváltozás jellegét, nagyságát, veszélyességét.

Noha a világon a patológusok a legmegbecsültebb szakmák egyikét művelik, s a hazai orvostudomány jelentős képviselői is közülük kerültek ki, manapság nem igazán népszerű ez a tudományterület az orvosok körében. A létszámhiány miatt hívták el Kisvárdára Szikora doktort 1987-ben megbízott osztályvezető főorvosnak. 1991-től kinevezték osztályvezető főorvossá, 1990-től pedig hat éven keresztül igazgatóhelyettesként is tevékenykedett.

A szimpatikus, megnyerő modorú, szakmailag jól képzett orvostól többen is várták, hogy pályázik a főigazgatói posztra. Szikora főorvosnak azonban nincsenek hatalmi ambíciói. Az egészségügyben végbemenő változások hatására ő is magánvállalkozásba kezdett. Szakterülete a citológia és a nőgyógyászati rendelőkben levett mintákat vizsgálja. Szívesen fejlesztette volna tovább a tudását e téren, felvállalva, hogy a sok tekintetben elmaradott megyében a megelőző diagnosztika mind nagyobb hangsúlyt kapjon. A nőgyógyászati rákszűrés, noha ingyenes és évtizedek óta igénybe vehetik a nők, a fogamzóképes korban lévőknek csupán 18-20 százaléka megy el rákszűrésre. Mint patológus, nagyon jól tudja, hogy az idejében felismert daganat nagy biztonsággal gyógyítható. De az emberek nagy része hajlamos elhanyagolni a betegségét, még az életét is kockáztatva.

− A rákot megelőzni kell, ezért úgy vélem, hogy a szűréseket ki kell terjeszteni − hallottuk dr. Szikora Lászlótól. − Az emlő, a bőr festékes anyajegyei és esetleg a szájüreg szűrése nem igényel túl nagy beruházást, viszont a daganatokat időben fel lehet fedezni. Az is megfigyelhető, hogy a rákos betegségek nagyobb része a szociálisan hátrányos helyzetű társadalmi rétegekben fordul elő. Ez is a helytelenül megválasztott életmódot mutatja. Ha már a felvilágosítás pusztába kiáltott szó marad és nem jut el az érintettekhez, vagy nem szívlelik meg azt, akkor a szűrés egzakt módon mutathatja meg az orvosnak, mikor kell valamilyen módon beavatkoznia. A daganatok szűrése még gyerekcipőben jár a megyében. Szikora főorvos ez irányú privatizációra irányuló törekvései mindeddig nem jártak sikerrel.

Sokat olvas, szereti a filozófiai műveket, háborús- és kalandregényeket is. Meditatív, filozófiai hajlama van, belső késztetést érez a dolgok mélyére hatolni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése