Dr. Novák Béla

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_novak_bela_1000.jpgMagas, erős testalkatú, a tekintete megnyugtat. Baritonja tovább mélyíti a bizalmat. Dr. Novák Béla a villámgyors döntések és az azonnal végrehajtott intézkedések, cselekvések, és beavatkozások nagymestere. Kezeinek kidolgozottsága is ellent mondani látszik hivatásának, hisz’ egy baleseti sebésztől minden laikus másféle testrészt várna el. A jobb megértés végett el kell mondanunk, hogy a végtagok  ̶  alsó és felső kar, valamint a lábak  ̶  baleset utáni precíz összerakása nem finom női ujjacskáknak való feladat.

Ma is élő édesanyja, Ignáth Erzsébet, és édesapja, Novák Béla  ̶  egykori gazdálkodó  ̶  boldogan tartották ölükben a család elsőszülöttjét, 1948. március hatodikán, a bodrogközi kis faluban, Bodroghalmon. Testvére, Klára, pedagógus, a zempléni Sátoraljaújhelyen él és dolgozik. Novák főorvos felesége, alias Novák Baba, nyugdíjas pedagógus. Kilenc éve egy daganatos beteg gyermekeket segítő alapítvány kuratóriumi elnöke. Első gyermekük, Viktória, 40 éves, idegenforgalmi szakemberként dolgozik Budapesten. Húga, Nóra, 38 éves, jogász. Férje  ̶  egyben gyermekeik apja  ̶  közgazdász. A család első unokája, Júlia 12, míg öccse, Ákos 10 éves. Mindketten iskolások. Ők, valamennyien Dubaiban élnek.

Dr. Novák Béla  ̶  friss orvosi diplomájával a zsebében  ̶  1972-ben, Kisvárdán kezdett dolgozni, mint körzeti orvos. Tizenegy év elteltével került a Kisvárdai Városi kórház traumatológiai osztályára. Traumatológia szakvizsgát 1988-ban szerzett. Hét évvel később főorvos lett. 2007-től  megbízott osztályvezető főorvosként dolgozott 2010-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig. Életének aktív szakasza azonban tovább folytatódott. Napjainkban  a IV. Krónikus Belgyógyászati Osztály megbízott osztályvezetője.

Szakmája fejlődéséről, annak nehézségeiről és szépségeiről, pályája kezdetéről  mondja:” A körzeti orvosi munkát nem nekem találták ki, hisz’ már eleve a baleseti sebészet rejtelmei vonzottak jobban. Azért szeretem, mert ott gyorsan, határozottan el kell döntenem, hogy mit is csinálok a beteggel. Izgalmas és szép kihívás ez az élettől, ami rendkívüli gyorsasággal „koptatja” az embert. Mégis mi a szépség benne: ”A traumás eset ellátásához rövid idő jut az orvosnak a döntése meghozatalára. Állást kell foglalnom, hogy „rendbe teszem-e ott, rögtön a sérültet, vagy tovább küldöm őt a megfelelő osztályra. Jól, vagy rosszul döntünk: ez az igazi szépség ebben a tevékenységben. Hibáink a mi lelkünket nyomják. Itt, fél év alatt kiválasztódnak az alkalmas és az alkalmatlan emberek egyaránt. Ezt a munkát csak szeretni lehet. Muszájból nem megy! A baleseti sebész konkrét ok-okozati folyamat végén látja a döntése fizikai eredményét: a korábbi beteg gyógyulását. Az idősebb embereknél is képesek vagyunk olyan orvostechnikai eljárásokat alkalmazni, amivel a beteg rövidebb idő alatt mobilizálhatóvá válik, ezáltal csökken a szövődmények kialakulásának a veszélye. A krónikus részlegen végzik a sebészetről érkezők rehabilitációját, illetve az érintettek állapotának megfelelő ellátását.”

Dr. Novák Béla osztályvezető főorvos az életútjára vonatkozó kérdéseinkre a következőket válaszolja:” Amikor a Baleseti Sebészetre jöttem, akkor indult be a kórházban igazán az osztály. Eleinte dr. Fazekas főorvossal vittünk itt mindent. Én lettem az első baleseti sebészeti szakvizsgával rendelkező orvos, aki a kisvárdai kórházból tett szakvizsgát. Néhány év múlva már adjunktus voltam. A mindennapjaimat teljességgel kitöltötte a munkám. A társosztályokkal kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően  ̶  ha az szükségessé vált  ̶  tudtam segítséget, használható tanácsot kérni. De ezt csak kölcsönösségi alapon fogadtam el. Megszámlálhatatlan az oda-vissza adott segítségek száma. A gyógyítás mindig és mindenhol közösségi munka.  A betegek gyógyulása pedig sokszor a jó együttműködést is kifejezi.”

Tényszerű adatok iránti éhségünk csillapítására  ̶  rövid gondolkodás után  ̶  az alábbi számokat diktálja: ”Az elvégzett műtétek száma mintegy hatezer. Az alacsony orvosi létszámból eredően havonta 150 -180 műtét jutott a számomra. A kötelező ügyeletek számába beletartoznak a „soron kívüli” esetek is. Így kapjuk meg az eredményt a háromezerkétszázas számot. Ez évente 80, havonta hat-tíz alkalmat jelentett.” A baleseti sebészeten eltöltött három évtizedes gyógyító munkáját ma, az orvoslás másik szakterületén folytatja, ahol bőven nyílik alkalma élettapasztalatainak hasznosítására.

Terveiről röviden ennyit mond: ” Az ötéves akkreditációm 2020-ig érvényes. Ha szükség lesz a munkámra és ha egészségem engedi azután is, akkor folytatom…” Nagyon fontos számára a család. Az unokáival  töltött idő ünnepnek számít.  Szabadidejének eltöltése szorosan kapcsolódik természetszeretetéhez: ha módja van rá, horgászik, néha vadászik is, de számára a nyugalom a családban és a természetben rejlik.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése