Dr. Sárdi Péter

Sebész adjunktus, helyettes osztályvezető

Kisvárda

szszb_33_tk_dr_sardi_peter.jpg416 gyermek született aznap Magyarországon, én csak egy vagyok közülük — mondja csendesen, miközben hellyel kínál. Szabadkozik, pár perce van csak két operáció között, ez alatt még haza is telefonál, hiszen maradnia kell, az ígért időpontra a hirtelen jött műtét miatt nem tud otthon lenni, így nélküle kell a családi ünnepséget megtartani.

A betegség nem ismeri az órát, a naptárt mondja. Orvosnak lenni életforma, nem szakma — folytatja — hangja erőt sugárzó, mozdulatai magabiztosak, határozottak. Derűs, rá jellemző mosolya, radikális őszintesége, szemléletmódja, szaktudása és óriási munkabírása védjegyévé vált páciensei, munkatársai körében. Saját bevallása szerint a még mindig kevés holisztikus szemléletű orvosok közé tartozik, missziója a gyógyítás mellett az egészségnevelés, az egészséggel kapcsolatos gondolkodás megreformálása, a korábbiaknál magasabb minőségű egészségtudat kialakítása. A folyamatos tanulásban hisz, gasztroenterológia szakvizsgájára készül, hivatása fundamentumának a naprakészséget, a megújulást, és a változásokhoz való alkalmazkodni tudást tartja.

Nagyon várt, második gyermekként született Ózdon, Somogyvámosról elszármazott, a kohászatban, szakmájában megbecsült üzemvezető, robbantásvezető édesapja, köztiszteletben álló, Bódvaszilason született tanítónő édesanyja, és nővére alkotta családba. A tőlük és általuk kapott értékrend mai napig meghatározó számára. Az ózdi Béke telepi 1-es Általános Iskolába járt, ahol kiválóan tanult, bár tanárai emléke szerint csúnyán írt, és lusta volt. Az aktív sport kisgyermek kora óta életének szerves része, eredményes úszóként csapattársaival számos versenyen öregbítették a város jó hírnevét. A kerékpározás, a síelés első mozdulatai a várost körülölelő hegyekhez kötik, szenvedélyesen űzi ezeket a sportokat manapság is. A József Attila Gimnáziumban töltött években természettudományos érdeklődése mellett — városi matematika verseny győzteseként — figyelme a műszaki pálya felé fordult, azonban egy tanára szerint “ebben benne van az orvosi…”, s ez gondolkodóba ejtette. Nagyszerű oktatóinak tulajdonítja, hogy maximális pontos felvételit írt a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Tanulmányi évei alatt aktív szerepet vállalt az egyetem közösségi életében, tudományos diákköri munkát végzett, jövendőbeli kutatóorvosként molekuláris genetikával szeretett volna foglalkozni. Érett önismerete azonban a sebészeti pálya felé terelte, mely döntés helyességét az élet azóta már számos páciensén keresztül igazolta.

A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház sebész szakorvosaként már fiatalon óriási szakmai tapasztalatra tett szert, emellett körzeti ügyeletekben is hasznosította tudását a betegek javára. Oktatóként számos, egészségügyben dolgozó fiatal nemcsak orvosként, hanem volt tanáraként is tekint ma rá. Szakmai fórumokon előadóként is találkozhattak vele kollégái. A Magyar Sebészeti Társaság tagja.

2010-ben találta meg a Kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház vezetésének hívó szava, azóta ebben az intézményben végzi gyógyító munkáját.

Adja magát a kérdés: mi a titka egy ilyen sikeres pályának ebben a korban?

Nem titka van, hanem ára — válaszolja. Apám arra tanított, ha valamit csinálok, azt csináljam jól,  vagy ne csináljam. Hogy felelősséggel tartozom. Arra intett, mindig vigyázzak arra, mi mellé lehet oda írni a Sárdi nevet. És ha ezt nem lehet, akkor ne tegyem. Tudjak nemet mondani. Legyek képes megújulni időről időre. Otthonról azt hoztam, hogy az egész-ben gondolkodjak, ne részek-ben.

Általában azt mondják, minden érmének két oldala van: fej, írás. Én azt vallom, minden érmének három oldala van: fej, írás — és az él. És az “él” felől vizsgálva látszik minden oldal. Ez egy kiterjesztett gondolkodás. Ez pedig szükséges ahhoz, hogy a mai világban egy orvos újra tudja definiálni magát. Mert muszáj. Igénylik a betegek, az egészségesek, a szakma, a társadalom. Ezért fontos számomra, — és talán mégis ez a titok — hogy a hozzám forduló betegeknek általam ellenőrzött, és nyomon követett kiegészítő terápiát is biztosítsak, ugyanolyat, amelyet magamnak is előírnék szükség esetén. Vallom, hogy ezt nekünk, orvosoknak kell tennünk, hogy a betegek ne a médiából, vagy a szomszédasszonytól szerzett információ alapján avatkozzanak bele a kezelésbe. De ezt is csak jól szabad csinálni. Erre szeretném ösztönözni a jelenlegi és a leendő a kollégákat, illetve megtanítani a nem szakmabelieket a jövőben.

Túl a háromezredik önálló műtéten, a gyógyításra fölesküdött orvos számára az a legnagyobb elismerés, ha egykori betegének az ismerőse keresi meg — mondja. Ez ugyanis elégedett pácienst jelent, s akkor — történjen az tervezett időben, vagy ügyeletben — kifogástalan munkát végzett. Csak ezen az egyetlen úton szabad járnia, ám ezen az úton végig kell mennie.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése