Dr. Ramin Molavi

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_ramin_molavi_1000.jpgA leggyorsabb fejlődést talán éppen azokon a szakterületeken követhetik nyomon az orvosok, ahol közvetlenül nem, vagy csak ritkán találkoznak a beteggel. Így van ez dr. Ramin Molavi osztályvezető főorvos életében is, aki a CT-t irányítja. Amit ma a képalkotó diagnosztikáról tudni lehet a világban, annak az információhalmaznak a birtokában van a rendkívül szimpatikus, életvidám főorvos. Egyszerre néz komoly és huncut mosollyal a beszélgető partnerre.

Teheránban született 1968. február 15-én. Bár a perzsa családokban rendkívül erőteljes az összetartozás, a szülei elfogadták, hogy a távoli Európában, egy zsebkendőnyi kis országban tanul a farszitól igen csak különböző nyelvet és szerez orvosi diplomát. Amikor megérkezett hazánkba, a nyelvtanulás és a beilleszkedés elég sok energiát követelt. Az orvosi egyetemen angol nyelven végzett.

Kisvárdára 1997-ben érkezett, egyből a Röntgen Osztályra. 2001-ben pedig sikerrel tette le a szakvizsgáját. Nemcsak a hazai, hanem a világ orvos szakmai, szűkebb értelemben a radiológiát érintő kérdések foglalkoztatták. Rábukkant egy amerikai ösztöndíj lehetőségére, megpályázta, elnyerte. 2004 és 2005-ben, a New Orleans-ban, a Luisiana Állami Egyetemen bővítette ismereteit az intervenciós radiológiából, amely mind a diagnózist, mind a terápiát magába foglalta. Nemcsak angol tudását elevenítette fel, hanem orvos szakmailag is rendkívül sikeres, eredményes, élményekben gazdag időszakot tudhat maga mögött.

Amint ismét Kisvárdára érkezett, kereste a lehetőséget, hogy minél több eljárást a gyakorlatba átültessen itt is. Köszönhetően a Felső-Szabolcsi Kórházat mindig is jellemző fejlesztéseknek, a kor színvonalát megközelítő röntgen gépeket igyekeztek beszerezni. Például a most meglévő 16 szeletes computer tomográf mellett a hamarosan őket is érintő, most zajló beruházás részeként új CT-gépet, valamint MR készüléket is használhatnak majd a kollégáival. Mindez azért roppant előnyös, mert a térség mintegy 80 ezer lakosa – valamint Zempléni és a Kárpátaljai betegek is – gyorsan kaphat megbízható diagnózist és kezdhetik el az életmentő kezeléseket. Míg a Szabolcs-Szatmár-Beregi megyeszékhelyen a hosszabb előjegyzési idő sem ritka, addig Kisvárdán 2-4 hetes várakozási idő szükséges. Türelmet kérnek a betegektől, de törekednek arra, hogy mielőbb korrekt vizsgálati eredmény birtokában kezdjék el a kezelést. Például Molavi Főorvos a jól gyógyuló vesedaganatokat említi, vagy az emlő elváltozásait is célszerű mielőbb pontosan felismerni. Nehézséget jelent az eredményes betegellátásban, hogy csak későn, sokszor előrehaladott állapotban kerülnek a betegek vizsgálatra. Ez kihívást jelent az orvosnak is, mert már nehezebb a gyógyítás ilyenkor. Jó lenne, ha az egészségtudatos életmód minél szélesebb társadalmi elfogadottsággal bírna.

A számítógép rohamos térhódításával ismét gyors fejlődés mehet végbe a Röntgen, a CT, és főleg az MR területén. Most még a leggyakrabban az onkológiai betegek diagnosztizálására használt PET CT (pozitron emissziós tomográf) legközelebb Hajdú-Bihar megye székhelyén, Debrecenben található – legkorszerűbb vizsgáló módszer – de a gondos, előrelátó tervezésnek és a nagyarányú fejlesztésnek köszönhetően a nem túl távoli jövőben remélhetőleg várható a PET MR magyarországi elterjedése is.  Egyre nagyobb pontosságot jelent ez mind a beteg, mind a szakember számára. A diagnosztikai radiológia mellett a terápiás intervenciós módszerekkel lehet segíteni az onko-team munkáját, valamint az érszűkületben szenvedő betegek gyógyítását. Egyes daganatos betegségek gyógyításához közvetlenül a tumorba lehet bejuttatni a gyógyszert, nem pedig az egész szervezetre hatna a készítmény.

Ramin Molavi főorvos nyitottan közelít a változásokhoz, a szakterületét érintő fejlesztéshez. Mindent a gyógyítás szolgálatába állítana, hisz erre tette fel az életét. Szakmai tudását, orvosi hivatása gyakorlását a kórház már elismerte Semmelweis-Díjjal is. Ám azt tartja a legnagyobb sikerének, ha a munkája révén segíteni tud a klinikus kollégáknak a betegek eredményes gyógyításában.

Főorvos Úr már nálunk alapított családot. Felesége Molavi-Varga Erika pedagógus és kozmetikus egy személyben. Házasságukat a 15 hónapos kisfiú, Armin teszi teljessé.

A távoli otthonból nemcsak a családja tagjai hiányoznak, hanem a megszokott ízek, ételek. Noha szereti a magyar konyhát, azért mindig örül, ha a neje valami finom perzsa ételt tesz az asztalra. Különösen a grillezett, kebabos ételkülönlegességeket szereti. Kisfiukat mindkét nyelvre megtanítják, sőt az angol is mielőbb előkerül.

Ramin Molavi főorvos nemcsak a hivatását, hanem új hazáját is megtalálta. Elfogadták, szakmailag halad szépen előre, kollégáival kitűnő kapcsolatot ápol. Ahol pedig a családja él, már ott az ő hazája.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése