Dr. Sayej Walid

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_sayej_walid_1000.jpgA kuwaiti születésű, palesztin származású barátságos, megnyugtató tekintetű, egész lényében magabiztosságot sugárzó, közvetlen modorú fiatalember 1984-ben, tanulni jött hozzánk, Magyarországra. Egy évet nyelvtanulással töltött a fővárosban, a Nemzetközi Előkészítő Intézet falai között. Azt követően kezdte meg egyetemi tanulmányait Debrecenben. Doktori diplomáját 1992-ben vette át. Első munkahelye, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Kórház lett. Az Aneszteziológiai és  Intenzív Terápiás Osztályon kezdett, ahol 2006-ig dolgozott. Munkája mellett 1997-ben aneszteziológiai és intenzív terápiás-, majd 2006-ban sürgősségi orvostani szakvizsgát tett. Megnősült 1996-ban, feleségül  vette Simai Ildikót, aki diagnosztikát végző gyógypedagógusként dolgozik és neveli közös gyerekeiket, a 18 éves Petrát és a 15 éves Marcellt, akik középiskolások.

Második szakvizsgáját követően változtatott munkahelyet, így lett a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa, ahol naponta újabb és újabb kihívásokkal kell szembenéznie. Az osztály dolgozói egy emberként végzik a testet – lelket próbára tevő munkájukat. Az orvos szavaiban és gesztusaiban érzékelhető: lételeme az efféle munka. Csillogó szemmel mondja, hogy soha nincs ideje elmélkedni a teendőkön. Az osztályán végzett gyógyító munka – rendeltetéséből eredően is – megkívánja a gyors döntéseket, az azonnali intézkedéseket. A helytállás itt állandó készenlétet kíván, ehhez kapcsolódik az élet írta forgatókönyv általi folyamatos tanulásra késztetés. „Nincs üresjárat az életünkben. A munkánk szépsége az, hogy szinte azonnal látszik az eredménye. A hozzánk érkező betegeket azok állapotának súlyossága szerint rangsoroljuk”- mondja Sayej doktor. A kórházban azzal a Papp István Gyula főorvossal dolgozik, akit barátjának tudhat, s aki megmutatta neki a katasztrófa- és honvédorvostan rejtett szépségeit, a sikeresen megmentett emberek látványának semmivel össze nem hasonlítható érzését. 2009-ben ezirányú szakvizsgát tett.  Megszerzett tudásának gyakorlati alkalmazására – a Speciális Mentőcsoport tagjaként – már többször nyílt lehetősége.

Ez a szervezet a jól kiépített riasztási rendszerének köszönhetően igen rövid idő alatt képes elindulni a Föld bármely pontjára, ahol szükség lehet szaktudásukra, illetve speciális mentési tapasztalataikra. Minden bizonnyal a különböző katasztrófa-helyszíneken végzett humanitárius tevékenységének is szerepe volt az Egészségügyi Minisztertől kapott elismerésekben.

A Felső-Szabolcsi Kórház vezetése biztosítja a munkához szükséges tárgyi és személyi feltételeket. A műszerek pótlása, cseréje megoldott. „ Eleget tudunk tenni a velünk szemben megfogalmazott elvárásoknak a nehézségek ellenére is. Viszonylag jobb helyzetben vagyunk más intézményekkel szemben” – teszi hozzá Sayej doktor. Mondataiban benne van az osztályon folyó 24 órás gyógyító munka nehézségeinek és szépségeinek hivatássá formáló ereje. A folyamatos tanulásra késztetés eredményeként, mint osztályvezető főorvos, kollégáinak példát mutatva tette le negyedik szakvizsgáját 2012-ben, egészségügyi biztosítás témakörben. Tervei közül az első az SBO fejlesztése, újabb, korszerűbb orvostechnikai eljárások bevezetése, a hatékonyság/eredményesség növelése. Célkitűzéseibe beletartozók a környező társosztályok szakembereivel tartott konzultációk, konferenciák és tapasztalatcserék, ideszámítva az erdélyi és a kárpátaljai orvoskollégákat is. A kórházban működő, más rendeltetésű osztályokkal jó kapcsolatot alakítottak, hisz’ a legfontosabb: a gyógyítás, és a beteg gyógyulása, közös munkájuknak lesz az eredménye. Az élet e kiemelkedő fontosságú területén a „csapaterősítő tréninget” a mindennapok sikeresen megvívott harcai jelentik. S a regenerálódásra, a pihenésre, a közös családi programokra – netán egy kis szórakozásra – mindenkinek kevés ideje marad.

Az elfoglalt orvos kevéske szabad idejéből igyekszik minél többet a családjával tölteni. Ekkor nyílik lehetősége egy kis kertészkedésre, olvasásra, a közös kirándulásra. Sayej doktor büszkén beszél tágabb családjáról: Édesanyjáról, Alhamarna Aidáról, aki ápolónő-, édesapjáról, Khalil Sayejről, aki köztisztviselő volt. A múlt időt az Élet hozta magával. Szeretettel szól húgáról, Wafáról, a 47 éves orvosról, testvéröccseiről, a 46 éves Waelről, a mérnökről, s a 42 éves Raedről, a papról. Ők, valamennyien otthon dolgoznak.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője, Sayej Walid főorvos jól érzi magát itt, nálunk Magyarországon, ahol jó orvossá, elismert szakemberré válhatott. Ifjúkori döntésének helyességét életének alakulása igazolja.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése