Dr. Károly Lajos

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_karoly_lajos_uj_1000.jpgA Kárpátalján, közelebbről Beregszászon, közel hat évtizeddel ezelőtt született, jó megjelenésű, derűsen mosolygó emberről a kisvárdai kórházba vetődő idegen nem gondolná, hogy az emberi szemet gyógyító mesterrel áll szemben. Testalkata tekintélyt és ugyanakkor nyugalmat is sugároz. Sem édesanyja, Krajnik Valéria, az egykori főkönyvelő, sem édesapja, Károly Lajos, nyugdíjas esztergályos nem gondolta volna, hogy első gyerekükből valaha is orvos lesz. Vélhetően így volt ezzel kérdéssel 52 éves öccse, István is, aki a nyíregyházi Jósa András Megyei Kórházban műtőssegédként dolgozik. Dr. Károly Lajos felesége, Károlyné Stumpf Katalin, a férjével egy intézményben, de annak másik részében, a Rehabilitációs Osztályon dolgozik, mint részlegvezető főnővér. Gyerekeik: Tamás, Edith, Róbert és Levente kellő mennyiségű elfoglaltságot biztosítanak szüleiknek. Tamás és Edith már önállóan élik mindennapjaikat. Róbert és Levente még iskolás.

Dr. Károly Lajos orvosi pályára kerülése nem a megszokott történet. Hatéves korában igen lázas lett és akkor a kiérkező, mosolygós doktornő „szurijától” másnapra jobban lett, s ez az élmény mélyen megmaradt a tudatában. Amikor pedig eljött a pályaválasztás ideje, akkor már nem habozott. Tanulmányait előbb szülővárosában, Beregszászon, majd az egyetemet a közeli Ungváron végezte. Orvosi diplomáját 1983-ban kapta meg. Hat éven át a Beregszászi Járási Kórház belgyógyászati osztályán, és az Egészségügyi Szakközépiskola tanáraként, illetve igazgató-helyetteseként dolgozott. A rutinszerzés érdekében mentőzött is. Belgyógyászati szakvizsgáját 1987-ben tette le. Magyarország közelségének eredményeként sok jó barátot, ismerőst szerzett magának. A Gorbacsovi-éra beköszöntével döntéskényszerben találta magát: menni, vagy nem menni? A végső lökést számára az orvos kollégái unszolása adta meg. A család 1987 decemberében, hivatalosan települt át Magyarországra. A szülei akkor már nyugdíjasok voltak.

Orvosi életútjának következő állomása a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Kórház szemészeti osztálya lett. Előbb alorvosként, majd szemészeti szakvizsgáját követően szakorvosként, 2003-tól pedig adjunktusként dolgozott. Itteni első műtétjénél – egy szürkehályog operáció – még dr. Csüllögh Ferenc főorvos vezette a kezét. „Nagyon sokat segített nekem a főorvos úr, akár a szakmáról, akár a civil életről volt is szó. Tudom, hogy amiket ő tanított meg nekem, mástól nem biztos, hogy megkaptam volna. Áldom a sorsomat, hogy ilyen mentorom lehetett.”

2003-ban a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház akkori főigazgatója, dr. Nagybozsoki József  hívta, s ő kötélnek állt: elfogadta az osztályvezető főorvosi munkakört a szemészeten. Az ottani munkáját a későbbi kórházvezető, dr. Antal Gabriella segítette. „ Az újhelyi négy évről csak szép emlékeim maradtak. Jó közösségben én is jól éreztem magam. Segítettük egymást, ahogy csak tudtuk.”

Zemplénből az útja Felső-Szabolcsba, Kisvárdára vezetett, ahol Harsányi Imrével, a kórház főigazgatójával hamar megállapodtak jövőbeni feladatait illetően. Így lett belőle újfent osztályvezető főorvos, csak immár a Tisza innenső oldalán. A rábízott szakterületen három orvossal, tizennégy nővérrel és műtőssegéddel dolgozott együtt. 2012-ben két járóbeteg-szakrendelésük működik, ahol havonta 1200 – 1300 beteget látnak el. A korszerű, egynapos ellátási rendszerbe tartoznak a következő beavatkozások: a szürke-hályog ellenes műtét műlencse beültetéssel, a zöldhályog ellenes műtét, a kúszóhártya, a jégárpa gyógyítása, valamint a szemhéj ki-, és befordulások korrekciós műtétei. A lakosság egészségügyi állapotának romlása a műtétek számának változásával is mérhető. „Korábban évente mintegy ötszáz nagy-, és kétszázötven kisműtétünk volt. Az elmúlt év során összesen kilencszáztizenegy műtétet végeztünk el. S nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy nyugodtan kijelenthessük: a következő években ezek a számok növekedni fognak”- mondja az osztályvezető főorvos.

Szakmai tudományos munkájának része volt az a dolgozata, amelyiket a megyei kórház bíráló bizottsága harmadik helyezettnek ítélt meg. „ A tanulás részemről folyamatos, az önképzés nem jelent megterhelést. Rendszeresen részt veszek a szemészeti konferenciákon. Legutóbb 2012-ben és 2014-ben tartottam előadást a SHIOL kongresszuson. Évtizedek óta tagja vagyok a Magyar Szemészeti és Allergológiai Társaságnak. Az orvosi esküm szellemében végzem mindennapi gyógyító munkámat. 2015 a Fény Éve: azért, mert a betegek a szürkehályog eltávolítása után újra látják a fényt! Remélem, hogy az a Fény az én gyerekeimé is lesz.”

„Amikor a család után, marad rá időm, akkor szaunázok, kerékpározok, vagy éppen olvasok. S, ha úgy adódik, fogadom a régi, Kárpátalján élő betegeimet”- mondja dr. Károly Lajos – keretbe foglalva szülőföldjével való kapcsolatát.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése