Dr. Novák Miklós

Osztályvezető főorvos

Kisvárdaszszb_31_tk_dr_novak_miklos_1000.jpgÉvmilliók óta hozzák világra újszülötteiket a nők, ám a születés csodája rabul ejti a szakembert akkor is, ha több évtizedes múlt áll mögötte. Ráadásul a szülészeten többet megtudunk a társadalomról, mint egy politikai nagygyűlésen. Izgalmas beszélgetésünknek csak az idő szab határt: dr. Novák Miklós osztályvezető főorvos éjszaka ügyelt, a napot benn dolgozta, este pedig bepillantottunk hivatása rejtelmeibe.

A történelem és a nagypolitika születése első percétől tetten érhető: ugyanis egy ambíciózus katonatiszt, az édesapja, Novák Zoltán az akkori Szovjetunióban folytatta iskoláit és lett szerelmes egy szép orosz lányba, Szavics Tatyjánába. Feleségül vette és új hazát kínált neki Magyarországon. Csapata állomásozott Dunántúltól Nyíregyházáig, mígnem a szabolcsi megyeszékhelyen telepedtek le. Édesanyja orosz nyelvet tanított, a Kölcsey Gimnáziumban igazi anyanyelvi környezetet varázsolt a diákjainak. Két gyermek tette teljessé a Novák családot: László idegsebész Debrecenben, Miklós szülész-nőgyógyász, osztályvezető főorvos Kisvárdán. Novák Miklósnak a neje Novákné Utas Zsuzsanna vegyészmérnök. Az ő frigyüket is két fiúgyermekkel áldotta meg az ég: László közgazdásznak készül, Péter környezetvédelmi mérnök.

Általános orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen vette át 1978-ban, majd a megyei kórház szülészeti osztályán Orosz-Tóth Miklós osztályvezető főorvostól és idősebb kollegáitól sokat tanult. Befogadták. Az 1980-as évek közepétől a szakosodás egyre erőteljesebben megmutatkozott: Novák Miklós érdeklődése az ultrahang és a gyermek-nőgyógyászat felé fordult. Szülészetből 1982-ben, gyermek-nőgyógyászatból 1993-ban szakvizsgázott. 1996. február 15-én kinevezték osztályvezető főorvosnak a Felső-Szabolcsi Kórházba, az akkor 50 ágyas szülészet-nőgyógyászat élére. Évente átlagosan 1200 szülést vezettek le akkoriban, mára ez a szám lecsökkent évi 850-900-ra. Kevesebb hely is elég, így 40 ágyon is elláthatják a pacienseket.

Hiába az évmilliós genetikai tapasztalat a női szervezetben, azért szülni ma sem könnyű. Több mint 10 éve Novák főorvos is elvégezte a gerinctáji /epidurális/ érzéstelenítéshez szükséges szakmai képzést, ketten csillapíthatnák így a méhösszehúzódások, a vajúdás fájdalmait, mégis csak ritkán kérik ezt a kismamák. Mintha egymást beszélnék le róla. Inkább választják a császármetszést. Ez összefügg azzal is, hogy egyre többen szülnek későbbi életkorban. Novák főorvosnál járt már 50 éves kismama, de a legfiatalabb 12 éves volt. Egyikük 19 évesen már az ötödik gyermekét hozta világra…

Számos érdekes esetet rögzít emlékezete. Sokkos állapotban hozták be a szülőnőt, kiderült, hogy a méhe teljesen szétnyílt, a méhlepény a beleken tapadt meg. Sikerült az életmentés, még tudományos előadáson is beszámoltak róla. Operált ki másfélszer akkora jóindulatú daganatot egy beteg testéből hysteroscoppal, a méhüregen keresztül, mint amekkora a méh volt. A terhesgondozásra általában rendszeresen eljárnak a várandósok, a szülés után és az azt követő években még viszonylag gyakran felkeresik a nőgyógyászt. Utána eltűnnek és a klimax idején kopogtatnak ismét.

Sok még a tudatlanság, amely a kislányok egészségét veszélyezteti. Nehezen hozzák el a szülők a gyermek-nőgyógyászatra, pedig óriási változáson megy keresztül a szervezet, amíg nővé érik a lányka. A rendellenességekre általában a pubertás idején derül fény, pedig genetikai zavaroktól a gyulladásokon át egy pszichoterápiás beszélgetésig számos esetben közel a segítség. Rendkívül tapintatosan, elkülönítve vizsgálják, beszélgetnek velük, hisz a közhiedelemmel szemben igenis sokan nincsenek tisztában testük titkaival.

Dr. Novák Miklós büszke arra, hogy szakmailag egyre magasabb szintű beavatkozásokat végezhetnek. Gyakori, hogy a méhet hüvelyen át, és nem hasi műtéttel távolítják el. Kiterjedten használják az endoszkópot. Szakmai fejlődése érdekében tudományos tevékenységre is igyekszik sort keríteni az osztályvezető főorvos: kongresszusokra jár, vezetőségi tagja a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának.

A szakmai és orvostechnológiai fejlődés ellenére tudni kell, hol a határ. A nagy forgalmú osztályon arra törekednek, hogy mind a szülészet, mind a nőgyógyászat terén, beleértve a sebészeti beavatkozásokat is, megnyugtató, korrekt módon, a kor színvonalán meg tudják gyógyítani a betegeket. Erre a jól felszerelt kisvárdai kórházban minden szakmai és orvostechnológiai lehetőség adott. Tapasztalják, hogy náluk is csökkent a terhesség-megszakítások száma, tájékozottabbak a nők, de még sok a tennivaló az egészségnevelés és a mentálhigiéné terén.

Szabad idejében a néhány barátjával alapított Prémvadászok rock zenekarban játszik. Strassbourgban léptek fel legutóbb, a gyűlöletbeszéd elleni kampány dalának az ő számukat választották.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése