Dr. Bánk Mariann

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_bank_mariann_1000.jpgOrvosdinasztiák nem véletlenül születnek. Az első generációs orvos egy meghatározó élmény hatására választja ezt a pályát a leggyakrabban. Ám az ő gyereke abba nő bele, hogy az édesanyja, édesapja még a terített asztalnál is páciensekről, megoldandó feladatokról beszél. Vagy épp megcsörren a telefon, és beteghez hívják. Ha valakinek ez a hétköznapi valóság, sokkal nagyobb az esélye, hogy a pályaválasztásnál ő is valamelyik orvosegyetemet jelöli meg. Dr. Bánk Mariann, a Reumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa a reáltudományok ismeretét és szeretetét hozta magával otthonról. Debrecenben látta meg a napvilágot 1950-ben. Édesanyja, lánykori nevén Polányi Valéria matematikai-fizika szakos tanárként generációkat oktatott. Jelenleg 87 éves. Édesapja, néhai Bánk József pénzügyi osztályvezetőként látta el megbízatását. Három testvér osztozott a szülők szeretetén: Attila öccse jogász, a másik öccse, Tibor a tanári hivatást választotta.

Debrecenben, a méltán híres Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában érettségizett 1969-ben. Azonnal felvették az Orvostudományi Egyetemre, ahol 1975-ben vette át diplomáját. Bánk főorvosnő azon kevesek egyike, aki első munkahelyét mondhatja magáénak jelenleg is. Kisvárdára vitt az útja, először a Belgyógyászati Osztályon kezdte a szakma gyakorlását. Módszeresen készült a szakvizsgára, amelyet 1982-ben tett le.

Ezt követően a Jósa András megyei Kórházba került. Ez a kitérő egy újabb jelentős állomás az életében, hiszen itt nyílt lehetősége a reumatológiai és fizioterápiás ismeretek elsajátítására. Igen sok beteg kereste fel akkor is a járóbeteg szakrendelést és az osztály is sokféle tapasztalat megszerzésére nyújtott lehetőséget. 1985-ben már a második szakvizsgáját tudhatta maga mögött.

Kisvárda ismét kiemelt szerepet kapott a főorvosnő szakmai fejlődésében. Ekkor szervezték meg, három évtizeddel ezelőtt a reumatológiai járó- és fekvőbeteg ellátást. Az igények egyre csak nőttek, ezért folyamatos fejlesztést hajtottak végre. Napjainkban is két szakrendelést működtetnek ma itt. A fekvőbetegeket a 31 ágyas osztályon látják el, ezt vezeti dr. Bánk Mariann. Az osztályon akut és krónikus gyulladásos, valamint degeneratív mozgásszervi elváltozásokban szenvedő pacienseket gyógyítanak.

Szerteágazó tevékenységüket bizonyítja, hogy az osztály orvosai részt vállalnak a nappali kórházi ellátásból is. Az utóbbi években pedig kiemelt figyelmet szentelnek a mozgásszervi rehabilitációnak. Ennek felbecsülhetetlen a jelentősége, mert a betegek életminőségét számottevően befolyásolják a modern eljárások, gyógyszerek, gyógykezelések.

A csontritkulást egyes statisztikák népbetegségként említik, épp ezért fontos, hogy a kisvárdai kórházban létrehozták az osteoporózis centrumot. Rendszeresen mérik a csontsűrűséget és kezelik ezzel a panasszal a betegeket. Ez a diszciplína is jelentős fejlődésen megy keresztül. Épp ezért egyre korszerűbben felszerelt fizioterápiás, illetve mozgásterápiás egység segíti a munkájukat. Reumatológus kollegáival a főorvosnő is részt vesz az egység szakmai felügyeletében. Hétközben teljes a kihasználtság az említett szakrendelőkben.

A főorvosnő nem feledkezik meg azokról a mentorairól, akiktől szakmailag, emberileg is sokat tanulhatott. Itt említi meg dr. Papp Tibor osztályvezető főorvos nevét, aki a megyei kórházban hosszú éveken át vezette a reumatológiai osztályt és mutatta meg ifjú kollégáinak a szakma csínját-binját.

A kor színvonalán gyógyítani, lépést tartani a fejlődéssel, egy ambíciózus orvosnak mi más álma lehetne? Mariann éppen ezért mélyítette el angol nyelvtudását, mert a nemzetközi kongresszusokon ezen a nyelven hallgathatja meg az előadásokat. 1993-ban középfokú, 1999-ben már felsőfokú nyelvvizsgát tett angolból.

Saját családjában már a szülői minta dominál. Férje, dr. Kiséry Zoltán háziorvos. Házasságukból két gyermek született, Mariann nemcsak az édesanyja nevét, hanem a szakmáját is kapta: reumatológus szakorvos és a debreceni Kenézy Gyula Kórházban gyógyítja a betegeket. Fiukat az édesapja után Zoltánnak nevezték, ő azonban a jogi pályát találta vonzóbbnak, ügyvédként dolgozik Kisvárdán. A családot négy unoka teszi teljessé: lányuk, Mariann gyermekei, Eszter 15 éves, Kossuth gyakorlós, Péter 11 éves. Zoltán fiuknak két fia született, Ákos 6, Levente 3 éves. A hétvégék a családról, a közös programokról szólnak. Szeretnének minél több időt együtt tölteni a felnőtt gyerekeikkel, az unokáikkal, mert a meghatározó, életre szóló élményeket ekkor tapasztalhatják meg a felnövekvő csemeték.

Dr. Bánk Mariann kimagasló szakmai munkáját, vezetői tevékenységét Semmelweis díjjal ismerte el a kórház. Szívből reméli, hátha az unokái is tovább viszik a reumatológia iránti érdeklődést és választják majd ezt életre szóló hivatásnak.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése