Dr. Veres Eleonóra

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_veres_eleonora.jpgA tűz és a víz, a közismert keleti megfogalmazással a yin és a yang örök ellentétét, de egymás kiegészítését érzem ki az osztályvezető főorvos, dr. Veres Eleonóra szavaiból. Éjszaka ügyelt, a mai nap legalább annyi teendőt, sürgős döntést kíván tőle, mint az előző. Megszokta a pörgést, a neurológiai osztály betegeinek ellátása javarészt erről szól. Míg a másik szakterülete, a rehabilitáció, akár egy lassított film, egy újabb megtett lépésnek is örül az orvos és a beteg.

Kész történelem, amint fellapozzuk a családi naplót. Az 1965. február 11-én Kisvárdán született főorvosnő külön említi, hogy édesanyja, Balázs Leona kemény, büszke asszony volt, különleges karakterét a közelállók közül néhányan azzal ismerték el, hogy gyermekeiknek is ezt a keresztnevet adták. Édesapja, Veres Lajos folytatta a hagyományt, a nagyapa pedig a második világháborúban menekült erdélyi szászoknak, magyaroknak két és félévig adott otthont a saját házában. Eleonóra férje Gaál Zoltán gépészmérnök. Házasságukból két gyermek született: Anna középiskolás a debreceni Kossuthban, és céltudatosan készül a világhírű Cambridge-i Egyetemre. Fiuk, Zoltán a kisvárdai Bessenyei Gimnázium diákja.

A hagyománytiszteletet, mint alapértéket hozta magával otthonról. Szülővárosában, a Kodály Zoltán általános iskola zenei és speciális matematika tagozatán végzett, majd a Bessenyei Gimnáziumban érettségizett. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen Általános Orvosi Karán szerzett diplomát 1991-ben. Végzése után azonnal Kisvárdára került, és mindmáig első munkahelyét mondhatja magáénak. Egy évig az intenzív osztályon végezte munkáját, és ezt a kiváló szakmai gyakorlatot csak tetézte a műtő semmihez nem hasonlítható világa: a gyors döntési képesség kialakítása rengeteg élménnyel ajándékozta meg.

Neurológiai osztályon kellett folytatnia hétköznapjait, hisz az akkori szabályok szerint csak így szakvizsgázhatott. 1996-ban szerezte meg neurológiai szakvizsgáját. Érdeklődési köre a népbetegségnek számító agyi keringés zavarok, főként a stroke, másrészt a Parkinson-kór felé irányult. 2010-ben vette át mozgásszervi rehabilitációs szakorvosi diplomáját. Ezután kinevezték a kórház Rehabilitációs Osztályának neuro-rehabilitációs részlegvezető főorvosának. Itt elsősorban agyi történésen átesett, operált, illetve mozgásszervi panaszokban szenvedő betegek rehabilitációját végzik.

Mint Veres főorvosnő kiemeli: azt tartja munkája legfőbb eredményének, hogy a kezdeti nehézségek után egy rendkívül összetartó, ütőképes és a visszajelzések alapján sikereket elérő csapatot, egy valódi team-et tudtak létrehozni. A munkatársak elhivatottságát jelzi, hogy néhányan egyetemi szakvizsgát, például rehabilitációs menedzserit tettek. A több hetes kezelésnél az eredmény centiméterekben mérhető. Ha egy újabb lépést megtesz a beteg, örül mindenki. Családias a légkör, jobban kötődnek egymáshoz orvosok és betegek, mert az együttes erőfeszítés náluk jobban megmutatkozik. A 100 ágyas osztályon nagy a kihasználtság. A rehabilitációs részlegen 26 ágyat helyeztek el.

A stroke rehabilitációja fejlődik, mert mozgató- és állítógépeket használhatnak. Bekapcsolódik a logopédus, a pszichológus, a speciális ismeretekkel felvértezett gyógytornász, a masszőr, a dietetikus. Dr. Veres Eleonóra minél mélyebbre igyekezett elméletileg és gyakorlatilag beásni magát ezekbe a stúdiumokba, ezért letette a neurológiai mellett a mozgásszervi rehabilitációs szakvizsgát is. A Felső-Szabolcsi Kórházban működő Stroke Centrum mellett a Parkinson-kór, az időskori elbutulás (demencia) és az epilepszia betegségek gyógyítása is speciális centrumban történik. Így ír magáról: „Az aktív neurológiai osztályos napi teendők mellett a rehabilitációs osztályon kialakított családias, betegcentrikus hangulat, illetve a bénult, esetleg beszéd- és járásképtelen ember rehabilitációjában elért sikerek kárpótolják a sokszor megfeszített munkát, fáradtságot.”

Szabó Magda szavait idézi: „A hűség tulajdonság, a hála tanítható”. Veres főorvosnő hálás szakmai mentorainak, a Debreceni Egyetem tanárainak, a kisvárdai kórház orvosainak, akikkel sikerül együtt dolgoznia, és segítségükkel a szaktudását elmélyítenie. Családi köteléke immár Vásárosnaményhoz köti, itt él, illetve rendelésen találkozik a beregi betegekkel is.

Azért a megelőzést nem hagyhatjuk ki a beszélgetésből, mert számos neurológiai betegség nem alakulna ki, ha mindenkinek jutna elég ideje a kikapcsolódásra, a feltöltődésre, szabadulni tudna a stressztől és a túlhajszoltságtól. Amíg egy komoly figyelmeztetés nem érkezik, addig a mókuskerékből sokan nem tudnak kiszállni. A főorvosnő, családjával együtt arra törekszik, hogy jusson idejük egymásra, a gyermekekre, a természetjárásra, az irodalomra és a zenére.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése