Dr. Szikora László

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_szikora_laszlo_uj_1000.jpgEz az a hely, ahol a halál az életet szolgálja – hangsúlyozza a bonctermek élő ember számára semmivel össze nem hasonlítható atmoszféráját dr. Szikora László, az Általános Kórbonctan és Kórszövettan osztályvezető főorvosa. A sommás megállapítás nem véletlen, hisz a közhiedelemmel ellentétben a boncolások a munkájuknak csupán 10 százalékát adják. Ez évente a kisvárdai kórházban elhalálozott 5-600 beteg közül mindössze 150-200 boncolást jelent. Akkor kerül rá sor, ha az intézetben történt exit oka nem egyértelmű. Mint ahogy a fenti idézet – latinul így hangzik: Hic Locus Est Ubi Mors Vitae – alapján a későbbi beavatkozásokat, kezeléseket, gyógyszerhasználatot, egyedi sajátosságok figyelembe vételét a patológus megállapításai alapján változtathatja a kezelő orvos.

Igen komoly szerepet vállal a hozzátartozókkal történt tragédia feloldásában. A zaklatott lelki állapot megzavarja a családtagok tisztánlátását, a történtek racionális elfogadását. Itt lép be a patológus, aki nemcsak együttérzését nyilvánítja ki, hanem megmutatja, hogy a kezelő orvos a legjobb tudása szerint járt el, és a halálozás bekövetkezte törvényszerű. Előfordul, hogy tudat alatt, vagy jogilag az orvost hibáztatja a hozzátartozó, és esetleg perre vinné a dolgot. Ám ha megismerik Szikora főorvos végtelen nyugalmat, empátiát, és kifogástalan szakszerűséget mutató egyéniségét, elfogadják az élet befejezésének tényét.

Az igazi kihívást legtöbbször az jelenti, hogy még a műtőasztalon fekvő, elaltatott paciensből kivett szövetdarabot azonosítsák: jó- vagy rosszindulatú elváltozással találja-e magát szemben a sebész? Versenyfutás az idővel, mert a patológiára levitt mintából percek alatt meg kell mondani minden fontosat, és továbbítani az információkat a műtőbe. Ezen az adatközlésen múlik, hogy például milyen kiterjesztett operációt hajt végre a sebész, a szülész, milyen orvostechnikát, műtéti eljárást alkalmaz. Ez a néhány perc örökre befolyásolhatja a beteg életét, vagy életminőségét. A felelősség óriási, ám az eltelt évtizedek szakmai tapasztalata megnyugvással töltheti el a patológust. Az együttműködő csapatban, a műtőben szorgoskodó sebészek, asszisztensek közt is ott a bizalom, mert Szikora főorvos olyan adatsort közöl velük, amelynek alapján egyértelmű a műtét folytatása. Vizsgálnak a patológián a fog kivételével mindent, anyajegyet, szemölcsöt, orrnyálkahártyát, epehólyagot, vakbelet, bőr alatti csomókat, gyomorból és vastagbélből a tükrözés során kivett biopsziás mintát. A szövettani vizsgálatok a munkájuk 60-70 százalékát teszik ki. Ez évente mintegy 3 és félezer esetet jelent. A fennmaradó 20-30 százalék a cytológiai vizsgálatokat teszi ki.

Mióta dr. Szikora László főorvos a kisvárdai kórházba érkezett, jócskán fellendült a cytológiai elemzések száma a különféle szűréseknek köszönhetően. A térségben ez mintegy 100 ezer embert érint.

Összetartó családban nevelkedett kisgyermekként a főorvos, aki Nyíregyházán született 1952. február 1-jén. Édesanyja, néhai Szilágyi Irén (85) és édesapja, néhai Szikora István (58) szeretetben, és felelősségtudattal nevelték három fiukat. Tamás Munkácsy-díjas festőművész, Érdemes Művész, sajnos, már nem lehet közöttük. Ferenc nyugdíjas. Szikora László első házasságából született lányai már felnőttek, több nyelven beszélnek. Eszter San Franciscóban egy nagy cégnél marketing igazgató, Ágnes Frankfurtban, olasz férjjel az oldalán neveli Ettore Aron névre keresztelt kisfiukat, a büszke nagyapa első unokáját. Második házasságát Lakatos Évával kötötte, ő mélyizomtornával segíti az egészséges testre, harmonikus lélekre vágyó embereket a Pilates-Arokisz  Torna Stúdióban. Nyíregyházán élnek, boldog házasságban.

Általános iskoláit az akkor 2-es gyakorlónak hívott iskolában végezte. Az érettségi után felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, amelyen 1976-ban diplomázott. A nyíregyházi kórházban dr. Dauda György főorvos magas mércét állított elé. Megtanította mindenre, amit egy patológusnak tudnia érdemes. 1987. február elsején, a születésnapján, mint adjunktus búcsút intett a pályáját elindító kórháznak, és még aznap eljött Kisvárdára, egy visszautasíthatatlan ajánlatot kapott az akkori főigazgatótól. Nemcsak főorvosnak, hanem az osztály vezetőjének is kinevezték. Igen nagy kihívás, oszthatatlan felelősség, de a nagy munkabírású, hihetetlenül precíz szakember megállta a helyét. Elismerték már Semmelweis-díjjal is. Szeretné kinevelni az utódját, mert most is egyedüli 2 szakvizsgás orvos az osztályon. A patológia népszerűsödik, elnőiesedik, nincs ügyelet, amely a gyermeknevelést nehezítené.

Szabadidejében sportol, kerékpározik, úszik, nordic walkingozik. Kiegyensúlyozott életet él. Megbecsülik kollégái, tisztelik a hozzátartozók.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése