Dr. Kovács Árpád

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_08-46_dr_kovacs_arpad.jpgOrvosi pályára készült a család indíttatására Kovács Árpád már a debreceni gimnáziumi évek alatt, bár orvos nem volt a családjukban. Édesapja, Kovács Sándor pedagógus, ma már nyugdíjas. Édesanyja, Deák Ilona szintén nyugdíjas, és pénzügyi vonalon dolgozott. Dr. Kovács Árpád felesége szintén orvos, dr. Nagy Zsuzsanna, a Jósa András Megyei Kórház izotóplaborjának vezetője. Fiuk, Péter medikus, orvosnak készül. Lányuk, Petra harmadéves az Állatorvostudományi Egyetemen.

 A Debrecenben, 1949. szeptember 27-én született Kovács Árpád a KLTE gyakorló gimnáziumában érettségizett, majd a DOTE-n vette át oklevelét 1974-ben. Honvédségi ösztöndíj kötötte a hadsereghez, így katonaorvosként tevékenykedett 1981-ig. A megyei kórházból ekkor megkeresték, és általános főigazgató-helyettesnek nevezték ki. Közben szakvizsgát tett általános orvostanból, egészségügyi szervezéstanból. Másfél évnyi kitérő következett a megyei véradóállomáson. Ezután ismét új feladattal keresték meg.

– Az a megtisztelő lehetőség jutott számomra, hogy megszervezhettem a DOTE nyíregyházi egészségügyi főiskoláján egy induló új szak, a diplomás ápolóképzés tananyagát, módszertanát, az egész négyéves programját. Akkoriban nemcsak Nyíregyházán ment újdonságszámba ez a képzési forma, hanem országosan is elsőként indították az ápolónők számára a felsőfokú képesítés megszerzését. Ami különösen nagy öröm számomra, hogy az azóta eltelt évek bebizonyították a koncepció létjogosultságát, és még ma is e tematika szerint oktatják a diplomás ápolókat.

Újdonság nem egyszer kopogtatott Kovács főorvos ajtaján. 1993. október 15-étől került a megyei önkormányzat hivatalának intézményfenntartási osztályára. Legfontosabb feladatuk az egészségügyi és a szociális ellátás szervezése, valamint az intézmények ügyes-bajos gondjainak megoldása. Ez az osztály már jogelődje a mai egészségügyi és szociális osztálynak, 1995-től hívják így és dr. Kovács Árpád vezeti.

– A szervezési kérdések mindig is közel álltak hozzám – vallja pályájáról a főorvos. – Úgy érzem, ezen a területen is segíthetünk a betegeknek, nemcsak a kórházban vagy más gyógyintézetben, körzetben. Ahhoz, hogy az emberek zökkenőmentesen jussanak orvoshoz, ne kelljen várakozniuk, felesleges a vizsgálatokon átesniük, nagyon fontos szerepet játszik az egészségügyi szervezés rendszere.

A diplomás ápolóképzés kidolgozása, megszervezése volt az egyik kiemelkedő jelentőségű feladat. A mai pénzszegény körülmények között különösen fontos az egészségügyi intézmények zavartalan működtetése. Húsz intézmény – köztük tíz szociális, hét gyermekvédelmi és három kórház –, a Jósa András Megyei Kórház, a Szatmár-Beregi Kórház és a Nagykállói Pszichiátriai Szakkórház szakmai munkájának felügyelete, a precíz működtetés az osztály feladata.

Nem kisebb teendő, hogy a megyei közgyűlés szakbizottságát naprakész információkkal lássák el, és így megalapozott döntéseket hozzon az egészségügyi bizottság. A megyei közgyűlés pedig az egészségügyi bizottság javaslatára hozza meg politikai és szakmai döntéseit, amelyek majd az egész megye lakosságának egészségi állapotára hatnak. Sok ember életét befolyásolja közvetve és közvetlenül az egészségügyi és szociális osztály tevékenysége. Idetartozik a gyermek- és ifjúságvédelem, amely megélt néhány koncepciót, átszervezést, profilváltást. S kellett mindezt úgy levezényelni megyei szinten, hogy közben maguk az érintettek, a lelkileg sérült gyermekek ne kerüljenek még rosszabb helyzetbe, mint eddig voltak. A nevelőszülők feladatai, az örökbefogadás körüli viták tovább nehezítették az irányítók helyzetét. Azt tartják a legfontosabbnak e téren, hogy a törvény betűje se csorbuljon, de mindenekelőtt annak szellemében hajtsák végre az emberi sorsokat hosszú időre meghatározó döntéseket.

A nyolcvanas évek elején megpezsdült az élet az egészségügy háza táján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Új ellátási formát honosítottak meg a megyei kórházban, megszervezték a sürgősségi ellátás rendszerét. Az osztály ezerkilencszáznyolcvannégytől fogadja a betegeket. Ennek a kialakítása igen sok tennivalót jelentett minden résztvevőnek.

Elkezdődhetett a megyei kórház rekonstrukciója, három ütemben. Ehhez igen komoly anyagi támogatást kellett szerezni, s ebben oroszlánrész jutott Kovács főorvosnak.

– Körültekintően kell döntenünk minden fejlesztésről, átalakításról – magyarázza Kovács főorvos. – Aki ugyanis nem tud alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez, menthetetlenül lemarad. Igen nagy örömmel és szakmai jóérzéssel hallhattuk dr. Gógl Árpád egészségügyi miniszter szavait a nemrégiben átadott vásárosnaményi kórházban, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében példaszerűen szervezett egészségügynek lehetünk a tanúi.

Dr. Kovács Árpád kiegyensúlyozott családi háttérrel tudja megvalósítani céljait. Munkaideje rendszeresen túlnyúlik a megszabott időhatáron. Így kevés szabadidejét a családjával tölti. Imád kertészkedni és horgászni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése