Dr. Korbics Árpád

Adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló,

Nyíregyháza

szszb_05-60_dr_korbics_arpad.jpgIzgő-mozgó ember. Saját bevallása szerint is szigorú és következetes. Tetszik vagy nem tetszik, ilyen tulajdonságok nélkül lehetetlen boldogulni a pénz- és adóügyek világában.

− Akár ügyfélről, akár munkatársról van szó, számomra nagyon fontos az első benyomás − mondja dr. Korbics Árpád, a Mérték-Adó Gmk., Adószakértő és Könyvelő Iroda tulajdonosa. − Az illető legyen becsületes már ránézésre is. Ha valaki iránt nem érzem a bizalmat, akkor jobb, ha elfelejtjük egymást.

− Ez így elég kategorikusan hangzik…

− Az is. Szeretem fehéren, feketén kimondani a dolgokat. Így tanultam még gyermekkoromban az édesapámtól, aki ízig-vérig katona volt. Nagyon katonás nevelést kaptam. Ez persze nem mindig esett jól, de utólag hálás vagyok érte. A szüleink úgy irányították az életünket, hogy megtaláljuk a helyünket a világban. A bátyám az édesapánk példáját követve katona lett. Húgom édesanyám nyomdokaiba lépett, cipőfelsőrész-készítő. Engem − mert fifikás voltam − pénzügyi, számviteli területre szántak. Oda is kerültem. Bár azt gondolom, apám boldogabb lenne, ha tudásomat nem a civil életben, hanem a katonaságon belül kamatoztatnám.

A véletlen hozta úgy, hogy a Korbics család Nyíregyházán eresztett gyökeret.

− Famíliánk végiglakta a fél országot. Édesapám Nyírszőlősre való, édesanyám tápéi lány. Mi, gyerekek mind másutt születtünk − a bátyám Kapuváron, a húgom Vásárosnaményban, én Kaposváron. Ötéves voltam, amikor Nyíregyházára kerültünk. Itt végre letelepedtünk. A Honvéd utcai laktanyában nőttem fel, s csepp híja, hogy nem lettem én is katona. Ez a város az otthonom. Itt jártam iskolába, majd itt alapítottam családot. Első munkahelyemen, a Szabolcs Cipőgyárban  ismerkedtem meg a feleségemmel, Dankó Valériával. Szüleimnek igazuk volt, mikor a pénzügyi pályára terelgettek. Nagyon érdekel ez a szakterület.

− Mi a szép benne?

− Hmm… Ezen még így nem gondolkodtam… Először is azért szép − legalább is szerintem − mert eredményorientált. Hiszen ha a vállalkozás fejlődik, annak eredménye van. A Mérték-Adó Gmk-t hat éve alapítottuk a feleségemmel. Jelenleg 200 céggel állunk kapcsolatban. Amire nagyon büszke vagyok: a mi hibánkból egyetlen ügyfelünknél sem állapítottak meg hiányosságot. Az is tetszik a munkámban, hogy áttekinthető, logikus és − figyelemmel az előírások gyakori változásaira − komoly felkészültséget igényel.

− Hogyan lehet a változásokkal lépést tartani?

− Folyamatos önképzéssel. Mindez mára az életem részévé vált. 40 éves koromig tanultam. A közgazdasági szakközépiskola után − itt 1972-ben szereztem érettségi bizonyítványt − következett a számviteli főiskola, majd a jogi egyetem, aztán az adótanácsadói és az okleveles könyvvizsgálói szaktanfolyam. Talán hamarabb abbahagyom, ha kisgyermek koromban nem ér egy szemsérülés. Úgy éreztem, nekem bizonyítanom kell, hogy érek annyit mint a többiek.

− Bántották?

− Nem. A kényszer saját magamból fakadt. A tanulás egyébként hasznomra volt. Nagy része van abban, hogy az életutam kiegyensúlyozottan halad előre.

− Ezt manapság nem sokan mondhatják el magukról…

−  Ennek egyszerű oka van: az emberek elfelejtettek dolgozni. Magam megkövetelem a fegyelmezett, gyors és pontos munkát az alkalmazottaimtól. Egyszer azt mondták rólam, hogy türelmetlen vagyok. Talán igaz. De véleményem szerint nem tartana itt az ország, ha több, hozzám hasonlóan türelmetlen  ember lenne a polgárai között. Ha valakivel nem vagyok elégedett, azzal nem tudok együtt dolgozni. Aki alkalmatlan a feladatra − akár azért, mert nem eléggé felkészült, vagy mert nem tud a szabályaink szerint  dolgozni − attól rövid úton megválok. Persze ez egyáltalán nem könnyű számomra sem, de néha elkerülhetetlen. Tapasztalatom szerint legalább 2-3 év szükséges ahhoz, hogy „kineveljek” egy-egy új dolgozót. Aki bevált, attól dehogy is akarok én megválni! Sőt. Arra törekszem, hogy a kollégák jól érezzék magukat nálunk. Ne kelljen azért aggódniuk, mert esetleg nem tudják eltartani a családjukat.

− Mi az, ami a legnagyobb bosszúságot okozza?

− Rosszul tűröm, ha emberek munkaidőben maszek ügyeket beszélnek meg. Ha csak azért hívnak fel valakit, hogy megkérdezzék: jól vagy? Telefonon nem lehet felesleges dolgokról fecsegni. Tudomásul kell venni, hogy a munkahelyen nincs demokrácia. Ott csak munka van. Erre nevelem a lányaimat is. Meggyőződésem, hogy a gyerekeket irányítani kell, ha azt akarjuk, hogy korrekt, határozott felnőttekké váljanak.

− Milyen jövőt szán nekik?

Azt remélem, hogy egyszer majd ők viszik tovább a családi vállalkozást. Ennek persze feltétele van, az, hogy  megfelelően képezzék magukat. Gréta joghallgató, ezzel a végzettséggel biztos helye lesz a gmk-ban. Kingának számviteli vonalon kell haladnia.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése