Dr. Kiss József

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_05-58_dr_kiss_jozsef.jpgTiszafüreden, ezerkilencszázharmincnyolcban született dr. Kiss József. A szülei néhány hold földön gazdálkodtak. Az édesapja nem sokkal a háború vége után meghalt, ketten maradtak a testvérével. Az édesanyja nehéz körülmények között nevelte a gyerekeket, nagyon gyakran éhbérért dolgozott.

Általános iskolába Tiszafüreden járt, ugyanitt végezte középiskolai tanulmányait is. Már gimnazista korában is élénken érdekelte a biológia. Mindig arról álmodozott, ha majd felnő, orvos lesz belőle. Valószínű, hogy ebben a mély elhatározásban szerepet játszott édesapja betegsége is, akin nagyon szeretett volna segíteni, de a gyermeki szándék akkor még nem juthatott túl a vágyon.

Ezerkilencszázötvenhatban érettségizett, s még ebben az évben felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Az októberi események − szerencsére − nem szakították ketté a tanévet, így tovább folytathatta a tanulmányokat. Szép, nagyszerű évek voltak az egyetemi esztendők. Tele voltak felfedezéssel, ismeretszerzéssel, barátságokkal. Persze a mostani időszakból visszanézve az is igaz, hogy az ifjúság évei voltak, és miért lettek volna mások, mint szépek és érdekesek?! Summa cum laude minősítéssel végzett.

Debrecenben ismerkedett meg leendő feleségével, a nagykállói lánnyal, Vass Klárával. Neki is köszöni most, hogy a megyébe került, hiszen nélküle egészen másként alakult volna a sorsa.

Házasságukból két gyermek született: Mária ezerkilencszázhatvankettőben, jelenleg ügyészként dolgozik; József hatvanháromban. Ő az orvosi pályára lépett, jelenleg ügyeleti orvosi állásban van. Józsefnek két kisfia van (Csaba és Bence), az unokák sok örömöt szereznek a nagyszülőknek.

Amikor Kiss József Nyíregyházára került, sebész szeretett volna lenni, de ott nem volt hely. A belgyógyászaton dr. Happich Gyula volt a főnöke, akinek nagyon sokat köszönhet. Ezerkilencszázhatvanhatban belgyógyászatból szakvizsgázott. Érdeklődése fokozatosan a gasztroenterológia felé fordult, amely a gyomor és a bélrendszer betegségeinek diagnosztikájával és azok kezelésével foglalkozik.

Miután a főnöke nyugdíjba ment, kinevezték a belgyógyászat osztályvezető főorvosának. Ekkoriban (1976) alakultak ki a belgyógyászati profilok. A III. számú osztály lett a gasztroenterológiai. Az évek során a hagyományos belgyógyászati eljárások mellett a legnagyobb fejlődést a száloptikai rendszer megjelenése és alkalmazása jelentette. Ennek segítségével könnyebben és jobban meg tudják állapítani a különböző betegségeket. Kezdetben kevés műszer állt a rendelkezésükre, később sokat javult a helyzet. Ma már nem olyan szembeötlő és látványos a fejlődés. Az viszont megfigyelhető jellegzetesség, hogy számos beavatkozás sebészeti útra tereli a belgyógyászatot.

Az endoszkópos vizsgálat során a műszert bevezetik a gyomorba, s így állapítják meg a diagnózist. Ezzel a módszerrel lehetővé válik, hogy korai szakaszban kiszűrjék a rákos megbetegedéseket, s nagyon pontosan megalkossák a diagnózist. Amikor még újszerű volt ez a vizsgálati módszer, a megye minden részéből jöttek az orvosok elsajátítani. Ma már az osztályon az ötödik gasztroenterológus szakorvost nevelik. Az új vizsgálati technikával párhuzamosan új gyógyszerek is megjelentek, amelyek például a gyomorfekélyt gyógyítják.

Az osztály irányításában dr. Kiss Józsefnek nincsenek különös elméletei. Azt vallja, hogy mindenkinek úgy kell a betegre néznie, mintha a saját hozzátartozója lenne. Olyan szeretettel, odaadással és szakmai elhivatottsággal kell a gyógyulásán fáradoznia. Ezen a területen sokat kell még javulnia a kórházi ápolásnak, gyógyításnak, mert nagyon gyakran a beteg kiszolgáltatott helyzetben van.

Lehetséges, hogy ennek a szemléletnek az elkövetkező időszakban még csak erősödnie kell, hiszen a magyar egészségügy meglehetősen nehéz helyzetben van. Nincs pénz műszerek beszerzésére, ennek pedig hosszú távon a betegek gyógyítása vallja a kárát. Vannak ugyan az egészségügyben is tartalékok, ezeket fel kell tárni, de ezt a területet nem lehet a gazdaságosság mércéjével mérni. Nagyon nehéz meghúzni a határt a gazdaságosság és az eredményes gyógyítás között.

A III. számú belgyógyászati osztály a nagyok közé tartozik. Tizenhárom orvos közreműködésével kilencvenkét ágyon folyik a gyógyító munka. Az élet nem áll meg, új betegségek jönnek, elég csupán a környezeti ártalmakra gondolni, s a tudomány is mindig új dolgot tud meg az emberi testről. Sajnos, úgyszólván nem múlik el olyan nap, hogy ne találkoznának daganatos beteggel. Így aztán nem lehet megállni, megpihenni a babérokon.

Dr. Kiss József szabad idejében az unokáiban gyönyörködik, vagy zenét hallgat. Nem tud ugyan egyetlen hangszeren sem játszani, de a zene szeretete egész életében elkísérte. Az utóbbi időben egyre közelebbi kapcsolatba került a számítógéppel, nagyon reméli, hogy lesz még ideje arra, hogy a munkájában is hasznosíthassa.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése