Dr. Káposztássy Attila

Agrárszakmérnök, szövetkezeti elnök,

Nyíregyháza

szszb_09-52_dr_kaposztassy_attila.jpgEgy hamburgi ingatlanügynökség játékos kedvű munkatársai országonként összegyűjtötték a földterületek forgalmi értékeinek adatait, és kiszámították: mennyibe kerül a Föld egész felszíne. Nos, a százhúsz millió négyzetkilométernyi földfelszín ára százhétbilliárd-száznyolcvanötmilliárd forint lenne; négyzetméterenként 8,96 forint. A Föld forgalmi értékleltárát felrajzoló világtérképen hazánk a legrosszabb rekeszben van, mert mi nem adunk el földterületet idegen állampolgároknak vagy jogi személyeknek, csak tartós használatra engedünk át ingatlant.

– Előbb a kárpótlás, majd a részarány-tulajdonok kiadása után kétezer-hétszáz hektár földterület maradt a használatunkban, amely több mint ezernégyszáz ember tulajdona – kezdte a beszélgetést dr. Káposztássy Attila agrárszakmérnök, a nagyhalász-tiszatelki Petőfi Termelő-Értékesítő-Szolgáltató Szövetkezet elnöke. A rendszerváltozás, az ezerkilencszázkilencvenkettes átalakulási törvény sok mezőgazdasági szövetkezet végét jelentette, s egyben az abból élők sorsát is megpecsételte: a többség azóta is munkanélküli, reményvesztett.

Nagyhalászban annak idején a szövetkezet mellett voksoltak az emberek. A néhány kilépő nem okozott zavart a fejekben és nem rendítette meg a szövetkezetet sem. Persze, ehhez az kellett, hogy a vezetők is akarják az együtt maradást. Ennek az ellenkezője volt tetten érhető azokon a helyeken, ahol bizony más forgatókönyv szerint zajlottak az átalakuló közgyűlések, és ahol szövetkezetnek azóta már se híre, se hamva.

– Persze, a tagság együtt maradását erősítette, hogy olyan érdekeltségi viszonyok voltak kialakítva, amely megyei szinten is előremutató volt – mondta az elnök. Nevezetesen: az egyéni vállalkozás irányába mentünk. A tagok tudták és érzékelhették az integrált háztáji termelés számtalan előnyét. E formában nyújtott és nyújt ma is biztos megélhetést az alma és a cukorrépa termesztése. A szántóföldi növények közül, kalászosokból a tritikálét és a búzát (hétszázötven hektár) részesítjük előnyben, napraforgót hatszáz, kukoricát kilencszáz, cukorrépát száznyolcvan hektáron termesztünk. A maradék földön a kertészeti kultúrák adnak munkát a tagságnak. A régi gyümölcsöst ezerkilencszázkilencvenkettőben átadtuk tulajdonba.

– 1999. február 17-én megalakult a nagyhalászi Almatárs Szövetkezet, mely már tisztán szövetkezeti alapokon áll, s az összefogás a jellemzője a beszerzéstől az értékesítésig. A nyolcvan ültetvénytulajdonos jelentős anyagi hozzájárulással (hektáronként négyszázezer forint befizetéssel) döntött a szövetkezet létrehozásáról, amelynek magam is a tagja vagyok. E rendszeren belül megoldható az integrált almatermesztés, miként a gyümölcs tárolása is. Mi nyár elején szeretnénk eladni az almát a piacon, a lehető legjobb áron, és erre megvan minden esélyünk is.

Ugyancsak a kor, a változás igénye, no és az életben maradás, a nagyobb jövedelmezőség presszionálta akként, hogy a nagy szövetkezet tagságának jelentős része, Agro-Halász Szövetkezetként új gazdasági társaságot alakítson, amelybe kétszázharmincöten léptek be, és hozták át a vagyonukat. A törvény útvesztőjét ezáltal sikerült kiegyenesíteni, és nem kényszerültek a zavarosban halászni. Még akkor sem, hogy ha a nagyhalászi emberek a monda szerint jó halászok.

Dr. Káposztássy Attila a szomszédvár, Debrecen szülötte: 1944. február 24-én, jégtörő Mátyáskor jött a világra. A születése ily módon szimbolikus tartalmat kaphat, és egyben igazolást arra: a szálfa termetén túl, honnan a munkabírása, és miért is csupa derű a lénye. Merthogy híresen jó humorérzékkel áldotta meg a sors.

Az édesapja gyógyszerész, az édesanyja tanítónő volt, sajnos mindketten már csak az emlékezetben élnek. A két nővére közül az egyik megmaradt debreceninek, a másik a főváros lakója. A széles érdeklődésű, de főként a kémiát előnyben részesítő fiú az általános iskola elvégzése után a Debreceni Vegyipari Technikumba került, merthogy eltökélt szándékkal agrokémikus szeretett volna lenni. A technikumot az Agrártudományi Egyetem követte, s az csak természetes, hogy továbbra is Debrecenben. Már a középiskolában megismerkedett későbbi feleségével, dr. Berecz Emíliával, akivel egy időben vágtak az egyetemnek is. Az okleveles vegyésznő több publikációja ismert, például egyik szerkesztője volt a Szabolcs-Szatmár megyei környezet- és természetvédelmi olvasókönyvnek.

Az első munkahelyük is közös volt, a nyíregyházi Nyírség Kutatóintézetben dolgoztak ezerkilencszázhatvanhéttől ezerkilencszázhetvenig, majd visszamentek Debrecenbe. Az OMMI laborvezetője volt, majd az agráregyetemen előadó.

Ezerkilencszázhetvennégyben ismét Nyíregyháza következett: a mezőgazdasági érdekvédelmi szövetség munkatársa, később osztályvezetője lett. A nagyhalásziak megkeresésére ezerkilencszáznyolcvanhét nyarán igent mondott, ahol azóta is a szövetkezet elnöke. Nyíregyháza-Oros a lakóhelyük, két nagylányuk már elhagyta a családi fészket: a fővárosban idegenforgalmi és vendéglátó szakemberek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése