Dr. Jakó János

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_04-56_dr_jako_janos.jpgSárospatakon született 1938-ban. Édesapja aranydiplomás orvos volt, édesanyja orvosírnokként dolgozott. Hárman voltak testvérek: két leány és egy fiú. Sárospatakon érettségizett 1957-ben, még ugyanebben az évben felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, amelyet ’63-ban fejezett be. Orvosi diplomáját 1964. áprilisában „Sub auspiciis Erei Publicae Popularis” kitüntetéses doktorrá avatás keretében kapta meg.

Tanulmányai befejezése után a nyíregyházi megyei kórház II. számú belgyógyászati osztályán dolgozott kinevezett segédorvosként, majd 1964. június 1-jétől a Debreceni Orvostudományi Egyetem I. Belgyógyászati Klinikáján, ezt követően 1968. július 1-jétől 1979. december 31-ig a II. Belgyógyászati Klinikán. A belgyógyász szakvizsga megszerzése után (1968) osztályvezetői beosztásban.

A klinika zárt világa megnehezítette az előrejutást, illetve olyan kompromisszumokat kellett volna kötnie, amelyeket nem akart vállalni, ezért megpályázott egy mátészalkai főorvosi állást. Így került ismét vissza a megyébe. 1980. január elsejétől három éven át a mátészalkai kórház I. számú belgyógyászati osztályának volt a vezetője.

A klinika védettségéből a bonyolult és szerteágazó feladatok világába került, az igazi mélyvízbe, ahol szükség volt minden gyakorlati érzékére és ismeretére, de egyúttal gazdag tapasztalatok birtokába is jutott.

A nyíregyházi megyei kórházban ’83. január elsejétől megkezdte munkáját az V. számú belgyógyászati osztály. Ennek vezetésére kérték fel, s ezt a feladatot látja el azóta is. 1985-től az osztály jobb körülmények közé került, sokat javult a betegek elhelyezési lehetősége, fejlődött az osztály műszerezettsége. A jobb körülmények meghozták az eredményeket is.

A felesége (Daru Katalin) végzettsége vegyésztechnikus, a tanárképző főiskola állattani tanszékén dolgozott, a kilencvenötös leépítési hullám során megszüntették a munkaviszonyát. Házasságukban két gyermek született: János 1970-ben, Edit 1972-ben. Az első házasságból hatvanötben született Erika közgazdászként dolgozik Debrecenben, a férje orvos, két gyermekük van. János a Kossuth Lajos Tudományegyetem alkalmazott matematika szakán végzett, jelenleg Budapesten dolgozik. Edit a Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia-rajz szakán végzett, reklámgrafikus a megyeszékhelyen.

Jakó János érdeklődése a klinikai évei során a haematológia felé fordult, tudományos munkássága is ezen a területen a legjelentékenyebb, bár egyáltalán nem korlátozódik csupán erre a területre. 1967 óta rendszeresen tartott egyetemi előadásokat, ’68 januárjától  − a klinikáról történt távozásáig  − a DOTE II. Belklinika nagy ambuláns beteganyagot ellátó haematológiai gondozását vezette.

Az V. Belgyógyászati Osztály jelenleg is haematológiai profillal működik, a betegellátási és a -gondozási munkát az egész megyére kiterjedően ő irányítja. Ezerkilencszáznyolcvanban haematológusi szakképesítést szerzett. ’83-tól kezdve nagyon következetes  − ha tetszik  − buldogmunkával összegyűjtöttek minden adatot, amely a vérképző szervek rendellenes működésével kapcsolatos. Így hoztak létre egy megyei leukémia/limfóma regisztert, amely minden felderített beteg adatát tartalmazza.

Ehhez hasonló egyedül ebben a megyében található, voltaképpen igazi „kincsesbánya”, ezért nem véletlen, hogy az ország több pontjáról kérnek tőlük adatokat. Ebből a regiszterből (és a mostani tapasztalatokból) kiderül, hogy évente körülbelül száz új megbetegedés keletkezik a megyében. Ebben természetesen csak a tizennégy éven felüliek vannak benne, mivel ez alatt a gyermekgyógyászat körébe tartoznak a betegek.

A betegekről az egészségügyre terelődik a szó. Jakó János szerint a magyar egészségügy is súlyos betegségben szenved. Egyre kevesebb a pénz, ugyanakkor az orvosokat nagyon sok új információ éri (gyógyszerekről, alkalmazható terápiákról stb.).

Az utóbbi években az egészségügy is pénzkeresésre van kényszerítve. Ilyen körülmények között sok furfangra van szükség, s ezek a trükkök elvonják a figyelmet a gyógyító munkáról, amelynek végső soron a beteg látja kárát. Az egészségügyet jelenleg olyanok irányítják, akik nem értenek hozzá, és csak az érdekli őket, hogyan lehetne pénz kivonni belőle.

Jakó János reggeltől estig a munkahelyén van: a gyógyításon, a tudományos tevékenységen kívül, amelynek közel nyolcvan közlemény, publikáció, mintegy százötven előadás a terméke, a numizmatika érdekli igazán. Édesapjától örökölte ezt a szenvedélyét. Először különféle fémpénzeket gyűjtött, később érmekkel egészült ki a kollekció. A leggazdagabb az a gyűjteménye, amely magyar orvosok portréit ábrázoló érmekből alakult ki.

Jakó Jánost kemény és nehéz embernek tartják, pedig nem kíván senkitől sem többet, mint önmagától: igényességet szakmai és etikai szempontból egyaránt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése